Meleg színek, maximalizmus és tudatos tervezés: 8 lakberendezési trend, ami hódít 2023-ban

Ahogy a divatban, a trendek a lakberendezésben is változnak. Vannak újdonságok és stílusok, amik egy szezon alatt elfáradnak, mások akár egy évtizedig is tartják magukat mielőtt utat engednek valami újnak. Nagyon úgy tűnik, 2023 elején egy komolyabb trendforduló előtt állunk, és nagyon hamar radikálisan megváltozik az, mit érzünk mainak. Itt van 8 lakberendezési trend, ami meghatározza majd a következő évet, éveket.

Megérkeztek, és úgy tűnik, jó időre száműzik otthonainkból a steril fehér minimalizmust, vagy éppen a mindent beborító szürkét. És mi jön helyettük? Melegebb, barátságosabb, otthonosabb terek – valószínűleg nem függetlenül attól, mennyi stresszt és aggodalmat hozott a világban ez az elmúlt néhány év.

1. Megjöttek a bézsek, barnák, a meleg színek

Masszív, valószínűleg a következő évtizedben stabilan velünk maradó trendnek ígérkezik a meleg-semleges színek térhódítása: a 2023-as lakberendezési trendek színpalettái a 90-es éveket idézik. Ez a második kerületi luxusingatlan jó érzékkel nyúlt bele ebbe a trendbe: a nappali, az étkező és a konyha is dominánsan bézs.

Idén a vakító fehérek, hideg szürkék és sápadt, szinte színtelen faborítások helyett visszatérnek a visszafogott, meleg krémszínek, a meleg barnák, és a teltebb színű fabútorok. A lágy színpaletta mellett újra megérkeztek a határozott, érdekes struktúrák is, kis vizuális pluszt csempészve a visszafogott terekbe, itt vannak hát az erős mintázatú kőburkolatok és a látványos erezetű fafelületek.

2. Maximalizmus, bátor, telített színekkel

A minimalizmus sokáig tartotta magát, de nagyon úgy tűnik, most egy időre elbúcsúzhatunk tőle – nem rossz hír ez nekünk, földi halandóknak, akik három üres vázánál több használati tárggyal rendelkezünk. Itt van tehát a maximalizmus, egy olyan trend, ami biztosan nem való mindenkinek: erős színek, rengeteg minta, rengeteg struktúra – biztos stílusérzék, bátorság és elég vastag pénztárca kell egy ilyen tér bevállalásához, mert könnyen lehet, hogy öt év múlva már sírunk tőle.

Kép forrása: johnlewis.com

De bátraknak és bevállalósaknak jó irány lehet, főleg, ha a legmerészebb húzásokat a viszonylag könnyen cserélhető kiegészítőkön, és falburkolatokon (tapéta, festék) villantjuk meg – így ha mégis belefáradunk, kisebb költségvetéssel válthatunk valamivel visszafogottabbra.

3. Egyre többször szempont a fenntarthatóság

Az elmúlt néhány év világszerte felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes lenne többet gondolkodni arról, hogyan tudunk fenntarthatóbban, tudatosabban élni. Az energiahatékonyság kérdése csak az egyik, bár fontos szelete ennek: a passzív és/vagy zöld és/vagy energiasemleges épületek, a hőszigetelés, a modern nyílászárók az egyszeri (komoly) beruházás után olcsón fenntarthatóvá teszik az otthonokat.

Kép forrása: ethicalunicorn.com

De a fenntarthatóságra fókuszáló trend ennél többről szól. Ide tartozik az is, hogy milyen berendezési tárgyakat vásárolunk, azokat milyen gyakran cserélgetjük. A trendet persze a bútorgyártók is meglovagolják, egyre többször hirdetve fenntartható anyagokból készült tárgyakat, ám ez mit sem ér, ha azokat kétévente kitesszük a lomtalanításkor,  hogy helyettük újakat vegyünk. A környezettudatos lakberendezés hívei ezért szívesen vásárolnak (használnak) régi, akár használtan vett dolgokat, új beszerzéseiknél pedig a minőségre figyelnek, hogy a megvásárolt tárgy évtizedekig szolgálhassa őket.

4. Külön konyha és étkező

Több évtizedes diadalmenet után úgy tűnik, az egy légterű konyha-étkező-nappaliknak is leáldozik valamelyest: újra divatba jönnek a szeparált konyhák és főképpen a szeparált étkezők – már akinek van helye ilyesmire.

étkező Farrow& Bell promo kép
Kép forrása: farrow-ball.com

A trend szintén nem független az elmúlt néhány év globális eseményeitől: az otthoni vacsora-vendégségek reneszánszukat élik, sokan jöttek rá, hogy szívesen főznek a barátaikra, de sem a művelet végére a konyhában felgyűlő csatateret nem akarják nézni evés közben, sem a mosogatógép morgását, vagy a nagyi tévésorozatát nem szeretnék hallgatni a baráti beszélgetés helyett. A megoldás pedig nem éppen forradalmi: külön étkező, minél otthonosabb, annál jobb.

5. Visszatérnek a dédi bútorai

Némiképp a fenntarthatósághoz kapcsolódik ez a trend is: visszatérnek a dédi antik bútorai. Az elmúlt évtized midcentury-modern tobzódása után most még néhány évtizedet utazunk vissza a múltba: a tervezők egyre többször csempésznek 100-150 éves darabokat a megálmodott terekbe.

Angela Free Studio design
Kép forrása: angelafreedesign.com

Szerencsés az, akinek a családjában megmaradt egy-két ilyen különleges darab: modernebb bútorokkal társítva igazán különleges, egyedi tereket kapunk, ezek a kincsek egyéniséget adnak a szobának. A kevesebb több: a kizárólag antik bútorokkal berendezett szobák ódivatúnak, múzeumszerűnek hatnak.

6. A boltívek új tündöklése

A néhány évtizeddel ezelőtti nagy boltív-trend után hosszú ideig aki csak tehette, megszabadult a beltéri ívektől – kivéve persze a 19. századi és kora 20. századi házakat. De ennek hivatalosan vége: a boltív visszatért és divatos lett, a legnevesebb tervezők sorra publikálják a fotókat, ahol megjelenik ez a már-már elfeledett megoldás.

the white arrow interior design studio
Kép forrása: thewhitearrow.com

Na de mit tehet, akinek nincs otthon boltíve, de szívesen beemelné ezt a trendet az otthonába? Semmiképpen ne essen kétségbe: sokan okos trükkökkel hidalják át a nem létező boltív problémáját: falfestések, ívelt tetejű tükrök formájában csempészik be a térbe a kívánt formát. Boltívekkel nem csak beltéren találkozhatunk, ebben az Aranyhegyi luxusházban a terasz hangulatát határozza meg.

7. Gazdag faszínek, határozott struktúrák

A skandináv stílusú, szinte fehér fabútorok és -burkolatok ideje is leáldozott, egyre többször látni meleg, élénk barna fát a lakásokban, a határozott erezet, az érdekes felület kifejezetten kapóssá vált.

CB2 áruház fa dresser komód
Kép forrása: cb2.com

Ez a divat kedvez a használt bútorokra vadászóknak, hiszen gyakran lehet a hirdetési oldalakon, közösségi média csoportokban ilyesmire bukkanni normális áron – különösen, ha valakit nem riaszt vissza egy kis csiszolás-pácolás. Csak arra kell vigyázni, hogy ne keverjük nyakló nélkül a különféle színű, felületű, struktúrájú fa bútorokat, mert az eredmény stílusos helyett szedett-vedett lesz.

Ebben a döbbenetes méretű (912 négyzetméteres) Római parti házban sok jó példát találunk karakteres fabútorokra és faburkolatokra, mint például a duplamosdós fürdőszoba masszív komódja.

8. Lágy vonalak, barátságos ívek a bútorokon, lámpákon is

A meleg, barátságos terek iránti igény egy újabb megnyilvánulása, hogy búcsúzunk a szigorú, mértani formáktól. A keményen szögletes kanapék, fotelek, székek helyett gömbölyded, puhább formák érkeznek, a rideg, kemény vonalú fém csillárokat leváltják az ívesebb lámpák.

Kép forrása: shop.bebitalia.com

A kanapék szövetei is tükrözik a változást: diadalmaskodnak a puha, tapintásra is kellemes megoldások, amelyek ideális esetben folttaszító technológiával készülnek. Az elmúlt néhány év slágere (a buklé, amitől valószínűleg búcsúzunk is) mellé megjöttek a “technikai” bársonyok, amelyeknek sajnos az ára is tükrözi a minőséget.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

A nap cseréje

A nap cseréje

Orbán Viktor lecserélte profilképét közösségi oldalán. 

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Orbán Viktor az alaptörvény módosítása nélkül is eléri, amit akar?

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő készpénz állománya március végén rekordot döntött, így feleslegesnek tűnik külön bebetonozni a kápé alkotmányos védelmét.

© 2024 (v2.202102)