Kitekintés a múltra – hogyan alakultak tavaly a munkaerőpiaci trendek?

Kevesebb új pozíció, a tervezettnél jobban emelkedő bérek: ez jellemezte a tavalyi év 2. felét.

Érdekes kutatást publikált a Randstad, HR Trend felmérésük arra kereste a választ, hogyan változott a helyzet a tavalyi év 2. felére azon cégeknél, akiknél év elején már felmérték, milyen munkaerőpiaci változásokra számítanak.

A 2022 februári és a szeptemberi adatok összevetve több érdekes következtetést is levonhatunk. A főbb tanulságok ezek:

  • Februárban még lényegesen több válaszadó (89%) tervezte új munkatársak toborzását, mint szeptemberben (38%)
  • A legtöbb új munkatársra a következő fél éves periódusban az autóipari szektor számított a válaszadók több, mint fele bővítené tovább a létszámot
  • A legkisebb mértékben a kis- és nagykereskedelmi szektor képviselői számítottak a munkatársak számának növekedésére, csupán 23% volt bizakodó e tekintetben
  • A tervezettnél több cég emelte az év során a dolgozók fizetését
  • A béremelések minden szektorban alatta maradtak az inflációs adatoknak és a munkavállalók által elvártnak, a tipikus emelés a 6-10 százalékos sávba esett

Létszámvárakozások

A szeptemberi válaszok alapján a cégek 38 százaléka tervezett munkaerőfelvételt, 9 százalék számított leépítésekre. A vállalatok fele úgy gondolta, az alkalmazottak létszáma nem fog változni a következő időszakban.

A legoptimistábbak az autóiparban voltak aktívak, illetve az ICT (infokommunikációs) szektorban dolgozók, ahol minden második cég további létszámnövekedéssel kalkulált, a legkevésbé bizakodó pedig a kereskedelem volt: a kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó és az FMCG cégek körében csak 23 és 24% gondolta úgy, hogy fél éven belül emelkedni fog a munkavállalók száma.

A cégvezetők várakozásaival ellentétben nem csökkent a fluktuáció

A tavaly év eleji felmérés idején a cég- és HR-vezetők úgy nyilatkoztak, hogy a korábbi évnél kisebb fluktuációra számítanak, ezt azonban a második féléves adatok nem igazolták. A cégek csaknem felénél a munkavállalók 6-15 százaléka cserélődött le, ez magasabb volt a vártnál. A vállalatoknak kevesebb mint egyharmada volt képes a munkaerőfluktuációt 5 százalék alatt tartani.

Több cég gondolta azt, hogy rosszabbul fizet, mint a versenytársak, mint akik szerint náluk jobbak a keresetek

A válaszadók kétharmada úgy vélte, hogy az általuk adott fizetések azonosak a versenytársaiknál megkereshető bérekkel. Érdekes viszont, hogy míg 13 százalék szerint dolgozóik jobban keresnek, 16 százalék volt azok aránya, akik saját bevallásuk szerint rosszabbul fizetnek, mint a konkurencia.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a megvalósult béremelések végül a tervezettnél nagyobbak voltak, ám jócskán elmaradtak a munkavállalók által elvárttól – és az inflációtól.

Tavaly év elején a legtöbb cég (65%) úgy tervezte, hogy 6-10 százalékos emelést ad az év során, és csupán 13 százalék gondolta úgy, hogy 11-20 százalékkal emeli majd a béreket 2022-ben. Az év elején legfeljebb 5 százalékos növekedéssel kalkulálók száma 22 százalék volt, míg 20 százalék fölött emelkedő fizetésekkel csupán a cégek 1 százaléka tervezett.

A megvalósult béremelések mintázata így alakult: 5 százalék alatti mértékben emelt a cégek ötöde, 6-10 százalék között a cégek fele, 11-20 százalék között valamivel több, mint a cégek másik ötöde, és alig kimutatható a 20 százalék fölött emelők száma: egy százalék tett így.

Ez éles ellentmondásban van a munkavállalói elvárásokkal: a dolgozók 20 százaléka gondolt korrektnek 20 százaléknál nagyobb emelést, 42 százalékuk szerint minimum 11-20 százalékkal kellett volna többet keresniük, 37 százalék volt elégedett a 6-10 százalékos emeléssel, és csupán 2 százalék érezte boldognak magát az 1-5 százalékkal magasabb havi fizetéssel.

A tavalyi felmérés során arra is kíváncsiak voltak, terveztek-e ezután emelni a cégek, és ha igen, akkor az emelést tervezik-e az infláció mértékéhez igazítani. Erre csupán 2 százalék válaszolt igennel, a cégek 60 százaléka egyáltalán nem akart emelni, aki pedig igen, az legfeljebb 10 százalékot.

Az IT szektorban emelkedtek a legjobban a bérek

A megvalósult béremelésekkel leginkább az ICT szektor dolgozói lehettek elégedettek: itt összesen 33 százalék volt azok aránya, akik legalább 11 százalékos (11-20 vagy 20 százalék fölötti) emelést kaptak, és szoros második helyezett az autóipar a maga 32 százalékával. Utóbbi ágazatban viszont 20 százalék fölött senki nem emelt, míg az IT dolgozók 4 százaléka ennél magasabb emelést kapott.

A legkevésbé bőkezű a pénzügyi szektor volt, ahol már 11-20 százalék között növekedő bérekről sem számolt be egyetlen válaszadó sem, igaz, az alkalmazottaknak viszont bő kétharmada lát 6-10 százalékkal nagyobb összeget a fizetési papírján, mint év elején.

A leggyakrabban ajánlott juttatás a home office volt

A cégek által tavaly szeptemberében leggyakrabban adott juttatás az otthoni munkavégzés lehetősége volt, erre 89 százalék válaszolt igennel. Cafateria és féléves/éves bónusz a vállalkozások bő háromnegyedénél volt, egészségbiztosítás pedig minden második cégnél jött szóba.

A válaszoló cégek négyötödénél voltak céges autók, ezeknek viszont csak negyede változtatott az ajánlott üzemanyagcsomagon. A változtatók fele az árak változásának megfelelően emelete a keretet, a másik fele csökkentette azt, korlátozta a használatot, vagy kisebb mértékben emelt, mint amennyivel a benzin drágult.

Csak remélni tudjuk, hogy a 2023-as év pozitívabb és sikeresebb lesz; a pozitív szemlélet most különösen fontos lehet. Álláskeresés tekintetében jó hírünk van: ha Ön is olyan állás után nézne, ahol lehetőség van pl. magasabb fizetésre, vagy rugalmas időbeosztásra, ajánljuk a Jobinfo.hu-t, ahol jelenleg is 20.000 állásajánlattal várja, sőt létrehoztak egy olyan platformot, ami még inkább leegyszerűsíti és felgyorsítja az álláskeresés folyamatát. A CVDB

platformon az álláskeresői fiók létrehozása és az önéletrajz feltöltése ráadásul rendkívül egyszerű és nem vesz 5 percnél többet igénybe. A portál munkatársai segítenek abban, hogy új, esetleg jobb állásra találjon a váltásra nyitott, esetleg épp állástalan munkakereső.

A regisztrációval pedig nem csak a sikeres álláskeresés esélyeit növelheti meg, hanem egy új iPhone-t is nyerhet, ugyanis az önéletrajz feltöltésével automatikusan részt vesz a sorsoláson.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Törölte budapesti címét Putyin orosz kémbankja

Törölte budapesti címét Putyin orosz kémbankja

Egy év kellett hozzá, de hivatalosan is a Kreml mellé költözött vissza Budapestről a Nemzetközi Beruházási Bank.

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

© 2024 (v2.202102)