Tovább robog az új építésű piac Budapesten, tavaly 15 százalékkal drágultak az új lakások

A budapesti új építésű lakások kínálata mindig érdekes szelete az ingatlanpiacnak: a fejlesztések üteme és árazása gyakran előrevetít nagyobb trendeket, amelyek idővel más szegmensekre is hatással lesznek. Hónapok óta vitatkoznak a szakértők, mi várható a következő hónapokban-évben, a piacot számos, időnként egymás ellen dolgozó hatás – kamatszint, forintárfolyam, infláció, szociális ösztönzők, áfa, stb – rángatja.

A tavalyi év egészét még masszív bővülés jellemezte, a 2022 januári számokat a december végi – pontosabban a 2023 január eleji – állapottal összehasonlítva a következőket látjuk:

 • A főváros egészében az új építésű lakások kínálati négyzetméterára 15,6 százalékkal nőtt
 • Január-december között nem volt olyan kerület, ahol komolyabb mennyiségben volt a piacon új építésű lakás, és csökkentek volna az árak
 • Egészen biztosan jelentős drágulást hozott a tavalyi év a következő kerületekben, ezek mindegyikében rengeteg új lakás van a piacon, így a trend is megbízhatóbban látszik: 
  • IV. kerület (+38%)
  • VI. kerület (+27%)
  • IX. kerület (+25%)
  • XIV. kerület (+21%)
  • III. és XIX. kerület (+20%)
 • Éves szinten a legjobban az V. kerületben emelkedtek az árak, ezzel az adattal azonban érdemes óvatosan bánni, itt nagyon kevés új építésű lakást kínálnak 
Budapesti újépítésű lakások négyzetméterárai 2022-23 Január között

A legdrágább kerületek versenye: az Andrássy út környéke belehúzott

Az új építésű piac árversenyének első helyein nem látunk túl sok meglepetést a fővárosban, az élen a “szokásos” kerületek. Egyedül talán a VI. kerület előkelő helyezése lehet érdekes, ez valószínűleg az Andrássy út környékén folyó luxusfejlesztések hatása, érdekes lesz megnézni, ugyanez magával húzza-e majd a kerületi használt lakások árának emelkedését.

Újépítésű lakások négyzetméterára Budapest legdrágább kerületei

A legtöbb fejlesztés a rehabilitálódó és a külsőbb kerületekben zajlik

Nem újdonság az sem, hogy a legtöbb új építésű projekt nem a csillagászati árú környékeken fut, így a mennyiségi verseny győztesei is mások, mint a négyzetméterár-bajnokok.

 • A legtöbb eladásra kínált új lakás december végén a XI. kerületben volt, itt az éves árváltozás +11%
 • A IX. kerületben szintén dübörgött a kínálat, és januártól december végéig 25 százalékkal drágultak a négyzetméterek
 • A bronzérmes a XIII. kerület lett a kínált új lakások mennyiségét tekintve, az árak itt 8 százalékkal emelkedtek – itt valószínűleg az elmúlt pár évben már annyit emelkedtek az árak, hogy ez mostanra kicsit kifújt
 • Érdemes még megemlíteni a III. kerületet (+20%), a IV. kerületet (+38%), a VIII. kerületet (+16%), a XIV. kerületet (+21%) és a XIX. kerületet (éves szinten +20%) – ezek mindegyikében rengeteg új projekt fut, és az árak is derekasan meneteltek a tavalyi év során

Novemberről decemberre kicsit csökkent a kínálat

A november végi helyzetet az év végével összehasonlítva már némi lassulás látszik, a következő egy-két hónap adatai fogják megmondani, hogy ez egy nagyobb trend kezdete, vagy csak az év végén csendesedett el kicsit a piac.

Decemberről januárra a város egészében az új építésű lakások 2,27 százalékkal lettek drágábbak, a kínálat pedig szűk egy százalékkal csökkent. Az utolsó hónapban kicsit kipukkanni látszik a lufi a IV., a VI. és a IX. kerületben, mindháromban olcsóbbak lettek az új lakások négyzetméterárai, mint egy hónappal korábban. 

Remekül tartja magát viszont a VIII. és a XIII. kerület, ahol 3,2 illetve 4,5 százalékos drágulást hozott az év utolsó hónapja. 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Zelenszkij: "Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút"

Zelenszkij: "Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút"

Lengyelország kissé befeszült Ukrajna irányába, Zelenszkij egész nap az Amerikai Egyesült Államokban tárgyalt. Háborús összefoglaló este.

Verheti a falba a fejét, ha nem vett délelőtt forintot

Verheti a falba a fejét, ha nem vett délelőtt forintot

A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.

Tücsköt-bogarat összehord - vagy eszik?

Tücsköt-bogarat összehord - vagy eszik?

Már vagy tíz éve téma, s mostanában megint erősödik a polémia a rovarokról, mint lehetséges jövőbeli élelmiszerről. Jegyzet

Érthetetlen a jogosítványok átalakításának javaslata

Érthetetlen a jogosítványok átalakításának javaslata

Egy szakjogász szerint indokolatlan lenne a napokban felreppent szigorítás a jogosítványoknál.

© 2023 (v2.202102)