Tovább robog az új építésű piac Budapesten, tavaly 15 százalékkal drágultak az új lakások

A budapesti új építésű lakások kínálata mindig érdekes szelete az ingatlanpiacnak: a fejlesztések üteme és árazása gyakran előrevetít nagyobb trendeket, amelyek idővel más szegmensekre is hatással lesznek. Hónapok óta vitatkoznak a szakértők, mi várható a következő hónapokban-évben, a piacot számos, időnként egymás ellen dolgozó hatás – kamatszint, forintárfolyam, infláció, szociális ösztönzők, áfa, stb – rángatja.

A tavalyi év egészét még masszív bővülés jellemezte, a 2022 januári számokat a december végi – pontosabban a 2023 január eleji – állapottal összehasonlítva a következőket látjuk:

  • A főváros egészében az új építésű lakások kínálati négyzetméterára 15,6 százalékkal nőtt
  • Január-december között nem volt olyan kerület, ahol komolyabb mennyiségben volt a piacon új építésű lakás, és csökkentek volna az árak
  • Egészen biztosan jelentős drágulást hozott a tavalyi év a következő kerületekben, ezek mindegyikében rengeteg új lakás van a piacon, így a trend is megbízhatóbban látszik: 
    • IV. kerület (+38%)
    • VI. kerület (+27%)
    • IX. kerület (+25%)
    • XIV. kerület (+21%)
    • III. és XIX. kerület (+20%)
  • Éves szinten a legjobban az V. kerületben emelkedtek az árak, ezzel az adattal azonban érdemes óvatosan bánni, itt nagyon kevés új építésű lakást kínálnak 
Budapesti újépítésű lakások négyzetméterárai 2022-23 Január között

A legdrágább kerületek versenye: az Andrássy út környéke belehúzott

Az új építésű piac árversenyének első helyein nem látunk túl sok meglepetést a fővárosban, az élen a “szokásos” kerületek. Egyedül talán a VI. kerület előkelő helyezése lehet érdekes, ez valószínűleg az Andrássy út környékén folyó luxusfejlesztések hatása, érdekes lesz megnézni, ugyanez magával húzza-e majd a kerületi használt lakások árának emelkedését.

Újépítésű lakások négyzetméterára Budapest legdrágább kerületei

A legtöbb fejlesztés a rehabilitálódó és a külsőbb kerületekben zajlik

Nem újdonság az sem, hogy a legtöbb új építésű projekt nem a csillagászati árú környékeken fut, így a mennyiségi verseny győztesei is mások, mint a négyzetméterár-bajnokok.

  • A legtöbb eladásra kínált új lakás december végén a XI. kerületben volt, itt az éves árváltozás +11%
  • A IX. kerületben szintén dübörgött a kínálat, és januártól december végéig 25 százalékkal drágultak a négyzetméterek
  • A bronzérmes a XIII. kerület lett a kínált új lakások mennyiségét tekintve, az árak itt 8 százalékkal emelkedtek – itt valószínűleg az elmúlt pár évben már annyit emelkedtek az árak, hogy ez mostanra kicsit kifújt
  • Érdemes még megemlíteni a III. kerületet (+20%), a IV. kerületet (+38%), a VIII. kerületet (+16%), a XIV. kerületet (+21%) és a XIX. kerületet (éves szinten +20%) – ezek mindegyikében rengeteg új projekt fut, és az árak is derekasan meneteltek a tavalyi év során

Novemberről decemberre kicsit csökkent a kínálat

A november végi helyzetet az év végével összehasonlítva már némi lassulás látszik, a következő egy-két hónap adatai fogják megmondani, hogy ez egy nagyobb trend kezdete, vagy csak az év végén csendesedett el kicsit a piac.

Decemberről januárra a város egészében az új építésű lakások 2,27 százalékkal lettek drágábbak, a kínálat pedig szűk egy százalékkal csökkent. Az utolsó hónapban kicsit kipukkanni látszik a lufi a IV., a VI. és a IX. kerületben, mindháromban olcsóbbak lettek az új lakások négyzetméterárai, mint egy hónappal korábban. 

Remekül tartja magát viszont a VIII. és a XIII. kerület, ahol 3,2 illetve 4,5 százalékos drágulást hozott az év utolsó hónapja. 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Matolcsy György jobbkeze szerint ők mindent jól csinálnak

Virág Barnabás Washingtonból üzent haza.

Amerikából kapott jó hírt Karácsony Gergely

Amerikából kapott jó hírt Karácsony Gergely

A pénzelvonások és a nehézségek ellenére is kezelhető a helyzet.

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A piaci logika azt diktálná, hogy az Irán és Izrael közötti fegyveres konfliktus megemeli az olajárakat is, ezzel szemben érdemi csökkenést láthattunk.

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

© 2024 (v2.202102)