Otthon a borvidéken – eladó házikók és várkastélyok Tokaj-Hegyalján

Ha valakit megkérdezünk, melyik hazánk első számú borvidéke, szinte biztosan gondolkodás nélkül Tokajt említi. Pedig a Tokaj-Hegyaljai régió nem csupán emiatt érdekes. A terület a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található, és 2002 óta az ENSZ világörökségi listáján is szerepel, “Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj” néven. A borvidékhez 27 település tartozik, amelyek három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben találhatók.

Emiatt a környék messze nem csak a bor iránt érdeklődőknek érdekes, csodálatos természeti környezete, kiránduló- és túraútvonalai méltán népszerűvé teszik. Az utóbbi évtizedben pedig egyre többen tekintgetnek errefelé akkor is, amikor nyaralót keresnek, és néhány település – mint például Erdőbénye – már felkapottá vált. Egyre több errefelé a vendégház, ennek köszönhetően pedig szerencsére egyre többen is utaznak el az országnak ebbe a kevéssé ismert, ám gyönyörű csücskébe.

Az ingatlanpiacon nézelődők számára azért is lehet kiemelten érdekes a Tokaj-Hegyaljai régió, mert itt az árak még a földön járnak, akár a tízmillió körüli nagyságrendben is találni helyes – bár felújításra szoruló – házakat. Na meg persze minden mást is, ha valaki pont egy várkastélyra vágyna, annak is szerencséje lesz.

Tokaj, közvetlen folyóparti üdülőtelkek

Válogatásunkat kivételesen nem egy házzal, hanem egy üdülőtelekkel kezdjük, Közvetlen a Tisza partján, Tokaj üdülőövezetében található ez a 200 négyzetméteres, vízparti telek, amihez saját stég is tartozik.

Ha valaki nyaralóra vágyik, ez egy igazán nyerő ajánlatnak tűnik: egyben kapunk meg egy örök strandolási lehetőséget egy Natura 2000-es területen – beépíteni ezt tuti nem fogják – ráadásul mindezt Tokaj belvárosától néhány perc távolságra.

Erdőhorváti, gyönyörű, bár felújítandó parasztház 10 millióért

Erdőhorvátiban árulják ezt a 75 négyzetméteres parasztházat, ami egy hatalmas, több, mint 2 ezer négyzetméteres telken fekszik. A 10 milló forintos vételár manapság már szinte hihetetlen, persze az is igaz, hogy ezt a házat jócskán fel kell majd újítani. A kiinduló állapoton is látszik azonban, hogy mennyi szép részlete van, hogy mást ne említsünk, az eredeti fa mennyezet – ha használható állapotban van – sokmilliós tétel lenne, ha most szeretnénk megcsináltatni, és ha valahol van helye, egy ilyen lakban tényleg autentikus.

A Tolcsva patak partján fekvő Erdőhorváti tökéletes menedék lehet a városi embernek, a környék vadregényes, a táj gyönyörű, a falu bájos, és persze a legközelebbi pincesorért sem kell túl sokáig gyalogolni.

Erdőbénye, a felkapott falu

Méretében az előzőhöz hasonló, árában annak kétszerese ez az erdőbényei, 73 négyzetméteres ház, amely lényegesen jobb állapotban van, akár változtatás nélkül is használható. Ráadásul, a leírás szerint tartozik hozzá egy 80 négyzetméteres melléképület is, amit tetszés szerint alakíthat leendő új tulajdonosa, lehet itt nyári konyha, garázs vagy akármi más.

Erdőbénye a térség egyik legősibb települése, első írásos említése 1404-ből származik. Kevesen tudják, de Szirmay Ödön 1830-ban, Erdőbényétől 5 km-re, mélyen a hegyek között, egy fürdőtelepet épített ki, pavilonokkal, kastélyszerű fürdő- és vendégházzal. A 260 m-es tengerszint feletti magasságban lévő, klimatikus, magas hegyek által védett ásványos Erdőbénye-fürdő országosan ismert és látogatott gyógyfürdővé vált, ahol nem csak a korának legnépszerűbb báljait tartották, hanem teret adott a szabadelvű köznemeseknek is, melynek köszönhetően a reformkor egyik jelentős közéleti-szellemi helye is lett. Hosszú-hosszú szünet után a fürdő és az üdülőtelep az utóbbi évektől ismét látogatható.

Ha nagyban gondolkodna: várkastély Monokon

Ha valakinek esetleg több (sokkal, de tényleg sokkal több) négyzetméterre lenne szüksége, mint amit egy átlagos ház kínálni tud, annak is van egy remek ajánlatunk: egy csaknem 1500 négyzetméteres várkastély Monokon. A parádés ingatlannak már a története is érdekes, a kastély a falu központjában lévő domb tetején, reneszánsz stílusban, 1570–1580 körül épült a tehetős középnemes Monaky János megbízásából. Volt a kastély Hasszán temesvári pasa kezében, később Tököly Zsigmondé lett, majd az Andrássy család kezébe került.

A világháború után iskola működött benne, majd a helyi TSZ használta magtárnak. Mostanra a kastély és a hozzá tartozó cselédház is felújításra szorul. A leendő tulajdonos dolgát bizonyára nem könnyíti majd meg, hogy a folyamat során meg kell felenie a műemléki előírásoknak, de micsoda izgalmas projekt lehet ez!

Tarcal, Bor utcában a borvidéken

Hova máshova is költözhetnénk egy borvidéken, mint a Bor utcába? Ezt a tarcali házat legalábbis ott árulják. Öt hegyi út találkozásánál fekszik, és csodálatos panorámával rendelkezik.

A 110 négyzetméteres ház ideális alapanyag lehet olyanoknak, akik esetleg vendégház kialakításában is gondolkoznak. Az eredetileg 1930-ban épült ingatlanon szükség lesz jelentős átalakításokra, de a közvetlen környezet és a tágabb környék is alkalmassá teszi arra, hogy a befektetett munka és pénz sokszorosan megtérüljön.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Európai ingyenbérletet kaphatnak a fiatalok

Európai ingyenbérletet kaphatnak a fiatalok

35 ezren kaphatnak Interrail bérletet.

Durva javaslat: Észak-Korea mellé kellene ültetni Oroszországot

Durva javaslat: Észak-Korea mellé kellene ültetni Oroszországot

Vlagymir Putyin ellen cinkkel lapokkal kell játszani, csak így lehet nyerni.

Mi lesz a magyar Tescóval? Megszólalt a boltlánc vezére

Mi lesz a magyar Tescóval? Megszólalt a boltlánc vezére

A Tesco-vezér megmondta, mi lesz. 

© 2024 (v2.202102)