Fa, kő, laminált vagy más? Miből legyen a konyhapult?

A konyhatervezés vagy felújítás praktikus kérdések sokaságát veti fel. Az egyik legzavarbaejtőbb ezek közül az, miből legyen a konyhapult. A lehetőségek száma bőséges, és nem könnyű kisakkozni, mivel járunk a legjobban, ha az ár, a tartósság és az esztétikum is fontos.

Arról már írtunk korábban, hogyan tudunk jól használható konyhát tervezni kis helyen is. Ha az alaprajz adott vagy már nagyjából össszeállt, következik a sokakat zavarba ejtő kérdés: miből legyen a konyhapult. Sok a lehetőség, de a pénztárcánk nem feneketlen. Lássuk, miből tudunk választani, melyik anyagnak mik az előnyei, hátrányai, melyik mennyire tartós, na meg persze mennyire olcsó vagy drága.

Laminált konyhapult

A leggyakoribb, egyben legolcsóbb választás a laminált konyhapult. Ez többféle vastagságban kapható, belül farostlemez (általában közepes tömörségű mdf), amit kívülről egy vízálló műgyantaréteggel fednek le. Ahogy mindenben, persze itt is vannak ár- és minőségi különbségek, ezek a használat során abban mutatkoznak meg például, hogy mennyire tartós az oldalak zárása, leválik-e a pult oldalát takaró réteg.

konyhapult anyagok

Színválasztéka végtelen, így minden konyhába találhatunk megfelelő árnyalatot, és nem csak egyszínű, hanem különféle mintás (pl: fa-, vagy kőmintás) változatok is kaphatóak. A skála itt is erősen szór, egyes gyártmányok már messziről kiabálják, hogy “másolat vagyok”, mások szinte megszólalásig hasonlítanak a megidézett természetes anyagra. Gondos megmunkálás mellett ez is illeszthető  szinte láthatatlanul.

Előnyei: ár-érték arányban szinte verhetetlen, megfelelő gondoskodás mellett hosszú életű, a normál használat nyomai (ésszerű időn belül letörölt vörösbor, kifröccsent szaft) nem maradnak meg

Hátrányai: nem bírja a magas hőt, forró tepsit, lábost nem, vagy csak pillanatokig hagyhatunk rajta, ha nem szeretnénk, hogy megégjen, elszíneződjön

Tömörfa konyhapult

Természetes melegségével szintén népszerű választás, ami otthonosságot tud csempészni az amúgy hideg árnyalatokkal – fehér, szürke – megtervezett konyhánkba. De nem feltétlenül szükséges hozzá high-end dizájn, ebben az első kerületi lakásban például éppen a konyha régimódi báját egészíti ki remekül a fa pult.

Közepesen drága, közepesen strapabíró – minél gondosabban figyelünk a karbantartására, annál tovább szolgál majd minket szép állapotban.

Mellette szól a felújíthatóság, ha már nagyon hergya állapotba került, egy alapos csiszolás és gondos felületzárás után új életre kel.

Előnyei: megfelelő felületkezelés mellett bírja a hőt, felújítható, természetesen szép anyag, közepes ár, ha figyelünk rá: hosszú élettartam

Hátrányai: folyamatos (legalább éves, de intenzív használat mellett akár gyakoribb) karbantartást igényel, rendszeresen újra kell olajozni, hogy a fa pórusai ne tudják beszívni a ráfröccsenő vizet, bort, zsírt. Ennek hiányában elszürkül, felázik, a mosogató környékén korhadni kezdhet

Szilárd felületű (gyakran akrilként ismert) pultok

Az utóbbi 10-15 évben kezdtek elterjedni ezek a pultok, amiknek bevett magyar neve talán még mindig nincs. Legismertebb képviselője a DuPont cég által évtizedekkel ezelőtt szabadalmaztatott Corian, azonban számtalan más gyártmány is létezik. összetétele egyharmad rész akrilgyanta és kétharmadrész ásványi anyagok.

konyhapult anyagok

Alkalmas érdekes, akár hajlított formák kialakítására is, így óriási felületek is burkolhatók vele toldás nélkül. Nem olcsó, de nem is annyira drága, mint a technikai kövek vagy a gránit, márvány. Gyakorlatilag bármilyen színben létezik. A Velencei-tó közelében található ez a csodálatos ház, amelynek konyhájában szintén Corian burkolatot használtak, a mosogató medencéje is ebből az anyagból készült.

Előnyei: Felújítható, nagy, toldásmentes felületek alakíthatóak ki belőle, a ráborult étel, ital könnyen letakarítható

Hátrányai: nem túl ellenálló, a hőt  és a karcolásokat nem bírja, és egyes erős tisztítószerek is elszínezhetik. Nem olcsó

Dekorbeton/mikrocement konyhapult

Szintén egy érdekes, viszonylag újonnan divatba jött megoldás a mikrocement avagy dekorbeton. Ebben az esetben konyhapultunkat először az asztalos elkészíti MDF-ből vagy HDF-ből, és ezt burkolja le a megfelelő szakember a több, hajszálvékony rétegben felvitt dekorbetonnal, ami alapvetően cement és különféle polimerek keveréke.

Az anyag nem vészesen drága, sokoldalúan használható, vízálló, hőálló, viszont sajnos sérülékeny.

Előnyei: szinte bármilyen felületet kialakíthatunk belőle, hőálló, vízálló

Hátrányai: a mechanikus hatásokat rosszul bírja, ha ráejtünk valami nehezet a pultra, könnyen megsérülhet a borítás.

Márvány konyhapult

Ez a klasszikus anyag nagyon divatos lett az elmúlt évtizedben, a lakberendezési magazinok képeiről sorra köszönnek ránk a gyönyörű, grafikus mintájú márványtáblákból kialakított konyhai burkolatok, ahol a természetes követ a pulton, falon egyaránt használják.

Szépségével csak ára vetekedhet, ráadásul kényes is – igazi luxusválasztás.

Előnyei: gyönyörű, természetes anyag

Hátrányai: drága, könnyen elszíneződhet, az erősen savas anyagok megmarhatják

Gránit konyhapult

A konyhapultok Rolls-Roys-a. Talán éppen nem annyira felkapott, mint a technikai kövek, de egy bizonyos stílusban, bizonyos ízléssel ez az örök választás. Strapabíró, mint egy igásló, megfelelő karbantartással évtizedekig nyűhetjük. Ez a kő számtalan színben és mintázatban létezik.

Borzalmasan drága, de gyönyörű és elpusztíthatatlan, ha időnként vesszük a fáradtságot, és gondoskodunk a felületkezelés megújításáról. Bár sokan esküsznek rá, hogy anélkül is. Ebben a VI. kerületi luxuslakásban is gránitpultot választottak a kivitelezés során.

Előnyei: örök élet, plusz egy nap. Bírja a hőt, nem fogja meg semmi, nem törik el, nem horpad be, nem olvad meg.

Hátrányai: az ára, és az, hogy többnyire markáns mintákkal találkozunk, így aki homogén, egyszínű pultra vágyik, nem fogja megtalálni.

Kőporcelán konyhapult

Egy kevéssé ismert megoldás a kőporcelán lapok használata, a legismertebb márkanév ebben a szegmensben a Laminam, de érdemes körbenézni, és érdeklődni más gyártók iránt is. Hatalmas, általában egyszer három méteres laminált greslap táblákról beszélünk, amelyek többféle vastagságban (1, 3, 6, 12 mm) léteznek. Ezeket a táblákat általában valamilyen hordozófelületre burkolják fel, bár a 12 miliméteres verziót látni önmagában is.

konyhapult anyagok

Árát leszámítva gyakorlatilag nincs hátránya. Elképesztően kemény, a felületet kalapáccsal is üthetjük, akkor sem törik el, bár olvasni arról, hogy megmunkálás közben kényes. Ha azonban már a konyhánkban van a helyén, nem kell érte aggódni, bírja a hőt, nem hagy rajta foltot semmi.

Előnyei: szép, bármilyen színben létezik, szinte mindent kibír

Hátrányai: drága (valahol hajszálnyival a márvány alatt szokott lenni az ára) és nagyon nehéz olyan céget találni, akik vállalják a megmunkálását és rá is érnek a következő nyolc évben

Technikai kő konyhapult

A luxuskonyhák legjellemzőbb konyhapult anyaga az utóbbi tíz évben, méregdrága, nagyon szép, nagyon strapabíró – bár nem elpusztíthatatlan. Nagy előnye, hogy nem igényel karbantartást.

Gyakorlatilag bármilyen színben létezik, hőálló, nyugodtan rárakhatjuk közvetlenül a forró tepsit, lábost nem lesz baja, a ráborult étel, ital nem fogja meg, a takarítószerek meg sem kottyannak neki. Mivel az egész pult anyaga homogén, ha meg is sérül például az éleknél, belül is ugyanaz van.

Előnyei: szép, bármilyen színben létezik, szinte mindent kibír

Hátrányai: elképesztően drága, és szerencsétlen esetben az éleknél (pl véletlenül odavert öntöttvas lábos) lepattanhat


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Csapást mérhetnek a TikTokra

Csapást mérhetnek a TikTokra

Olyan függőséget okozhat az alkalmazás, mint a cigaretta.

Penny vs. Lidl vs. Aldi: szintet lép a budapesti verseny

Penny vs. Lidl vs. Aldi: szintet lép a budapesti verseny

Új üzletet nyitott a Penny a Nyugatinál.

© 2024 (v2.202102)