Kis lakás sok tárolóhellyel: 10 tipp, hogy elférj

A kis lakásoknak számtalan előnye van: olcsón fenntarthatóak, gyorsan kitakaríthatóak, kevés bútorral berendezhetőek. Igen ám, csakhogy kis lakásban kevés a pakolóhely is, nem könnyű kisakkozni, hogyan férünk el. Az alábbi tíz ötlet abban segít, hogy a rendelkezésre álló kevéske négyzetméterből kihozzuk a maximumot anélkül, hogy bútorraktárt csinálnánk a lakásból.

1. Használjuk ki a függőleges felületeket!

Polcokkal, falra szerelt tárolóegységekkel rengeteg helyet nyerhetünk úgy, hogy eközben az amúgy is szűkös alapterületből bútorokkal rabolnánk el értékes négyzetmétereket. Ha egy falfelületet tárolásra szánunk, próbáljuk meg a lehető legjobban kihasználni, és terjeszkedjünk a mennyezet felé, a ritkábban szükséges dolgokat a felső egységekbe pakoljuk. Csak 32 négyzetméteres ez a lakás, de a tulajdonosok a falakon rengeteg pakolási lehetőséget alakítottak ki, így mégis sok holmit elnyel az aprócska tér.

2. Többfunkciós és bővíthető bútorok

Minél kisebb a lakás, annál nagyobb értéke van minden olyan bútordarabnak, amely elsődleges funkcióján kívül tárolóhelyet is rejt. Ilyen az ágyneműtartós ágy, a felemelhető tetejű pad, vagy éppen a belül pakolható dohányzóasztal. És barátaink lesznek azok a bútorok is, amelyek mérete szükség szerint változtatható, mint például a bővíthető étkezőasztal, amelyet csak akkor kell nagyobbra nyitni, ha vendégeink jönnek, egyébként pedig nem foglal szükségtelenül sok helyet.

Ezekben a jelenleg épülő minigarzonokban is jól látható, ahogy a belsőépítész igyekezett a lehető legtöbb funckiót betervezni a rendelkezésre álló minimális helyen, így az előszobai tárolóegység egyben ülőhelyként is szolgál.

3. Használjuk ki az ágy alatti helyet

Ha nincs is ágyneműtartónk, megfelelő tárolókkal akár egy nagyszekrénynek megfelelő helyet nyerhetünk az ágy alatt. Ide érdemes olyan dolgokat pakolni, amire nem mindennap van szükség, például a téli-nyári ruhatárat cserélgethetjük ilyenképpen. Ha textilneműt tartunk az ágy alatt, a vákumozható (porszívóval a levegőtől megszabadítható) tartókkal tovább növelhetjük az ágy alatti tárolókapacitást.

Haladó szint az egész ágy megemelése: ha a belmagasság megengedi, az egész ágy alatti részt betelepíthetjük kihúzható, gurulós tárolókkal, de olyan megoldással is találkoztam már, ahol a társalgórészt emelték meg, és a dobogó alatti kihúzható egység a franciaágyat rejtette, amit felkelés után csak betolt a tulajdonos a “nappali” alá.

A nagy belmagasság tette lehetővé azt is, hogy ebben az alig 29 négyzetméteres lakásban az állógaléria alatt alakítsák ki a társalgórészt, ahogy az is látszik, hogy a leendő tulajdonos számára rengeteg falfelület ad lehetőséget lebegő tárolómegoldások kialakítására.

4. Használjuk ki az ajtókat

Az ajtókra is szerelhetünk akasztókat vagy lógathatunk rendszerezőket. Az előszobában így plusz lehetőséget nyerünk kabátok, sapkák, sálak felakasztására, a fürdőben pedig az ajtóra lógatott rendszerező elnyelhet egy tonna apróságot gyógyszertől a sminkvattáig.

5. Kosarak a falon

Szinte minden helyiségben találhatunk nekik funckiót. A fürdőben elnyelhetik a tartalék vécépapírt, a konyhában a fűszernövékenyeket tarthatjuk bennük.

6. Guruló tárolók, zsúrkocsik

A kerekekkel felszerelt kisebb-nagyobb tárolóegységek nagy előnye, hogy ha ügyesen választjuk meg a méretet, használaton kívül elférnek más bútorok – konyhapult, íróasztal, stb – alatt, amikor pedig szükségünk van rájuk, csak előgördítjük őket, és máris kéznél vannak az írószerek, az italok vagy épp a szakácskönyvek.

7. Felakasztható tárolók

Ezek a számtalan méretben kapható, lógatható tárolók kisebb-nagyobb tárgyak elnyelésére egyaránt alkalmasak. Az apróbbakba mehetnek ékszerek, a nagyobbakban tárolhatunk sálakat, kendőket. A lógatható, többszintes kosarak a konyhában segíthetnek a zöldség-gyümölcs tárolásában.

8. Mágneses tartók

Ezek a falra szerelhető, erős mágnessel ellátott tartóegységek leggyakrabban a konyhában bukkannak fel, ahol késeket vagy fűszertartókat szoktunk rájuk aggatni, így azok nem foglalnak helyet a pulton, fiókban, szekrényben, ráadásul mindig kéznél vannak. De alkalmasak mindenféle mágnesezhető fémből (is) készült tárgy vagy szerszám rendszerezésére is.

9. Fiókok, és csökkentett mélységű hajtogatós szekrények

Érdekes módon nagyon sok szekrény nem valami praktikus, elég ha arra gondolunk, hogy a megszokott, 60 centis mélység nem túl jól használható, ha a hajtogatott ruhákat tároljuk. Egy sorban rengeteg hely marad, kettőben meg sosem fogunk hozzáférni a hátul lévőkhöz. Ha a még elérhető magasságban polcok helyett fiókokat használunk, a rendelkezésre álló helyet is jobban ki tudjuk használni. Ugyanígy jó trükk kis lakásban, ha azoknak a holmiknak, amiket hajtogatva tárolunk, csak 40 centis mélységű szekrényt tervezünk be, így a bútor kevesebb helyet vesz el a szobából.

10. Szekrényrendszerezők

A különféle szekrényekhez beszerezhető rendszerezők sokat segíthetnek abban, hogy a meglévő tárolóhely egyszerre legyen hatékonyan kihasznált és átlátható. Különösen jól jönnek ezek a rendszerezők az apróbb holmik (pl: fehérnemű) vagy a cipők esetében.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Német-orosz csúcstalálkozó készülődik – telefonon

Német-orosz csúcstalálkozó készülődik – telefonon

A szombati nap történései - dióhéjban.

Eljött a Kánaán: ingyen garázs és gépesített konyha az új lakásoknál - Klasszis podcast

Eljött a Kánaán: ingyen garázs és gépesített konyha az új lakásoknál - Klasszis podcast

Lesz-e a jövőben árcsökkenés az új lakásoknál? És mi van, ha építeni szeretnénk? Meddig tart a lakáspiac mélyrepülése? Ezekre válaszolnak szakértőink.

Már megint a gazdagok járhatnak jól Orbán Viktorék új sarcával

Már megint a gazdagok járhatnak jól Orbán Viktorék új sarcával

Csak a privátbanki ügyfelek éves százmilliárdokat nyerhetnek a drasztikus új kamatadó-rendelet után.

Visszatér a sötét korszak: startra kész a "népi" ellenőrzés

Visszatér a sötét korszak: startra kész a "népi" ellenőrzés

62 termékkel indul július 1-jén az állami árfigyelő rendszer.

© 2023 (v2.202102)