A legtipikusabb hibák, amiket érdemes elkerülni új konyhánk tervezésekor

Egy új konyha rengeteget ad egy ingatlan értékéhez, ugyanakkor rendkívül sokba kerül. Sokszor persze nem is az értéknövelés a cél, hanem az, hogy egy szép, új konyha könnyítse meg a mindennapi teendőket, amiket itt kell végeznünk, kezdve az ételkészítéstől egészen a takarításig. Ám sokan esnek abba a hibába, hogy kizárólag design szempontokat vesznek figyelembe új konyhájuk megtervezésekor, és végül szembe találják magukat egy teljesen rosszul funkcionáló konyhával. Mai cikkünkben a legtipikusabb tervezési hibákat gyűjtöttük egy csokorba.

A konyha nem illeszkedik az életstílusunkhoz

Az amerikai konyhás nappali nagyon nagy divat, sokkal könnyebb eladni azokat az ingatlanokat, ahol a konyha-étkező-nappali hármasa egy térben van. Ám sokan vannak olyanok is, akik kifejezetten a külön konyhás lakásokat keresik. Az ok nagyon egyszerű: az amerikai konyhás nappalikat nemhiába hívják amerikainak, ugyanis tökéletesen illeszkedik az ottani főzési szokásokhoz, ami nem okoz nagy káoszt a konyhában. A magyar konyhához, pláne ha valakinek minden este munka után kell még főznie, viszont tökéletesen alkalmatlan.

Tehát annak, aki ritkán főz, és legtöbbször csak mirelit vagy félkész ételekből üt gyorsan össze valamit, annak tökéletes választás az amerikai konyha. Aki azonban szereti a klasszikus magyar hagymás ételeket, a bő olajban sült krumplit, az jobban jár, ha a külön konyhára szavaz.

Kép forrása: decoist.com

Nem vesszük figyelembe a konyhai háromszöget

A lakberendezők egyik vesszőparipája, és jó, ha komolyan vesszük, az a bizonyos konyhai háromszög, amelynek egyik csúcsa az élelmiszerek tárolására szolgáló hűtő, kamra vagy kamraszekrény, a másik a mosogató, mosogatógép, a harmadik pedig a tűzhely.

Legyen a konyhánk párhuzamos elrendezésű, vagy épp L vagy U alakú, fontos, hogy ez a 3 pont ne legyen túl messze egymástól, ugyanakkor 2-2 pont között mégiscsak legyen elegendő nagyságú munkafelület. Ezen kívül fontos, hogy például az étkészlet tárolására szolgáló szekrény a mosogató, mosogatógép közelében legyen, míg a fűszerek, fakanalak, szedőkanalak a tűzhely közelében. Ha ezt betartjuk jelentősen felgyorsíthatjuk mind a főzés, mind a mosogatás, elpakolás folyamatát.

Ebben a XIV. kerületi lakásban például a nappali egyik sarkában kapott helyet az L-alakú konyha, ami nem túl nagy, a megfelelő elosztás mellett viszont tökéletesen ellátja funkcióját.

Túl kevés tárolóhely vagy munkafelület

Hogy konyhánkban mennyi a tárolóhely és a munkafelület, azt erősen befolyásolja a konyhánk mérete, ugyanakkor főzési szokásaink viszont azt befolyásolják, hogy mennyire van mindezekből szükségünk. Ha sokat főzünk, sok edényünk, sok konyhai kisgépünk van, akkor lehet, hogy a kis konyha egyáltalán nem megoldás számunkra, ilyenkor konyhafelújításkor érdemes lehet elgondolkodni a bővítésen is, ha az megoldható.

Bármilyen kicsi is azonban a konyhánk, tárolóhelyekkel felfelé mindig terjeszkedhetünk. Ha pedig kellően sok tárolóhelyet sikerül kialakítanunk, akkor kicsit növelhetjük a munkafelületet is azáltal, hogy lesz róla hova elpakolnunk.

Kis konyhákba sokan választják a nyitott polcokat, ami tágasabbá teszi a teret, de csak akkor ha nem túlzsúfolt, mindig rendezett, csak szép dolgok kerülnek rá és mindig tisztán tudjuk tartani. Ezért annak, akinek sok konyhai eszköze van, továbbra is javasolt a zárt szekrény, akár két sorban is egymás felett. A levegősebb térérzet érdekében pedig válasszunk fehér vagy legalábbis világos színű felsőszekrényeket, akár a fallal megegyező színben, hogy szinte beleolvadhasson a térbe.

Ennek az V. kerületi lakásnak a konyhájában is két sor felső szekrény van a fallal megegyező, fehér színben.

Aki mindenáron ragaszkodik a nyitott polcokhoz is, annak jó ötlet lehet az egyik falon egy teljes falat elfoglaló beépített szekrény, ahol a sütő és a mikró és/vagy a beépített hűtő is helyet kaphat, a másik falon pedig alsószekrények munkalappal, felettük nyitott polcokkal.

Kép forrása: pinterest.com

Ha a munkafelület mennyiségét szeretnénk megnövelni és nem túl kicsi a konyhánk, akkor jó ötlet lehet még a konyhasziget, de ez csak akkor tud jól funkcionálni, ha nem túlságosan nagy, ellenkező esetben ugyanis akadályozza a közlekedést a konyhában. Kisebb konyhákba inkább a félsziget, vagy egy pult alól kihúzható, görgős, munkafelülettel is rendelkező tároló az ideális.

Ennek a XIV. kerületi lakásnak az amerikai konyhás nappalijában elég kicsi helyet kapott a konyha, de a pult felületet sikerült megnövelni egy félszigettel, ami így el is szeparálja egy kicsit a konyhát a nappalitól.

Helytelen anyagválasztás

Ha lehet, akkor az anyagválasztásban még inkább hajlamosak vagyunk inkább a design, mintsem a funkcionalitás felé hajlani. Pedig a rosszul kiválasztott, nehezen tisztítható, nem vízálló, nem hőálló anyagú felületekben nem fogjuk sokáig örömünket lelni. Ez különösen igaz a konyhai munkalapokra, amelyekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)