Beleszeretős otthonok: meseszép parasztházak az ország minden szegletéből

Hiába a modern technológia, az új építésű lakóparkok, a parasztházak még mindig igazi beleszeretős ingatlanok. És ez nemcsak valami romantikus hóbort, szakszerű felújítással ugyanis a parasztházakból is energiatakarékos, környezetbarát otthonok varázsolhatók. Mai cikkünkben néhány igazán szépen felújított parasztházat mutatunk be.

Csodás kilátással a tanúhegyekre

Válogatásunk első darabját a Balaton-felvidéki Sáskáról hozzuk, amely mindössze 18 km-re van a Balatontól. A csendes zsákfaluban fekvő, 3,9 hektáros birtokon két ház is helyet kapott, az egyik egy 100 éves, felújított, kőből épület parasztház, a másik egy 2005-ben, a Zalahaláp hegyről származó vulkanikus kövekből épült ház. Az ingatlan nagyszerű lehetőség azoknak, akik nemcsak saját célra keresnek ingatlant, hanem az egyik házat kiadással hasznosítanák. A hatalmas tanúhegyekre panorámás birtokot egy kis patak szeli ketté.

Mini skanzen Tiszadobon, melynek történelme van

Tiszadobon, az Andrássy kastélytól 500 méterre, az élő Tiszától szintén 500 méterre, valamint a Holt Tiszától 400 méterre helyezkedik el ez a két házból álló mini skanzen, mely egykor szintén az Andrássy család tulajdonában állt. A házakat Andrássy Gyula gróf legfiatalabb unokája Odescachi Pál újíttatta fel, tervezte meg és az ő keze alatt nyerte el skanzen jellegét. A telek két külön helyrajzi számon van, de csak egyben eladó, igény szerint később külön választható.

Az egyik ház 1770 előtt épült, helyi védett, ágasfás szelemenes tetőszerkezettel, padlója teljesen cserélve lett, egy budapesti Andrássy úti építkezés bontásából származó padlástéglával. A házban egy bioetanolos kemence is helyet kapott, amely igény szerint visszaállítható fa tüzelésűre. Mindkét ház nádtetős, eredetileg vályogból épült, a bővítések már téglából történtek. A telken található még egy kemenceház, kukoricacsűr, kerekeskút és egy 8 személyes székely dézsa is.

Igazi meseházikó Bárdudvarnokon

Kaposvártól 21 km-re, a Zselici dombok között, Bárdudvarnok, Bányán található ez a varázslatos hangulatú kis ház, mely épp ideális egy család számára, de akár nyaralónak is. Az épületben rengeteg apró, szerethető részlet van, kezdve a különleges bejárati ajtótól a mindenütt megjelenő természetes fa és kő elemeken át egészen a beépített tér kicsi kuckójáig. De legnagyobb kincse mindenképp a búboskemence, ami fűtésként szolgál és a rusztikus stílusban kialakított jakuzzi és szauna.

Nemrég felújított parasztház Pécs és Harkány között

2021-ben teljeskörűen felújították ezt a szalántai parasztházat, mely egy 4781 nm-es telken helyezkedik el, így akár önellátásra, gazdálkodásra is ideális, egy istálló is tartozik hozzá. Az ingatlanban konyha-étkező, 3 szoba és fürdőszoba kapott helyet, így ideális egy család számára. Pécs és Harkány között éppen félúton van, így kiváló a tömegközlekedés és turisztikai célra is tökéletes lehet, a szalántai horgásztó mindössze pár perces távolságra van.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Juhász Péter bebizonyította, hogy nem a Tiéd a Belváros

Juhász Péter bebizonyította, hogy nem a Tiéd a Belváros

Az Együtt volt politikusa Kovács Alex Gáborral a Tiéd a Belváros jelöltjével szemben győzedelmeskedett az V. kerületi előválasztáson.

Bod Péter Ákos: Iparpolitika – fényes jövő és mai gondok

Bod Péter Ákos: Iparpolitika – fényes jövő és mai gondok

A Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégia nagyon eltérő részletezettségű és konkretizáltsági szintű.

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

Ukrajna a harmadik világháború lehetőségére figyelmeztet

A török külügyminiszter bírálta az EU vezetőit, Fehéroroszország ellen újabb szankciókat készítenek elő. Háborús összefoglaló. 

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Cáfol a Nemzeti Kommunikációs Hivatal

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal reagált a Balásy Gyulák miatt megemelt szolgáltatások árával kapcsolatos hírekre.

© 2024 (v2.202102)