Érdekes kutatási eredmények: a rossz főnököt még a rossz fizetésnél is kevésbé viselik el az emberek

Nagyon érdekes elemzést közölt az Új Munkaügyi szemle: Virág Imre tanulmányában arra a kérdésre kereste a választ, milyen szerepet játszik a bér a munkaerő megtartásában, és mennyire igaz a vélekedés, hogy ha egy munkaadó többet fizet, akkor nem mennek el a cégtől a munkatársak.

Hogy előre lelőjük a poént: bár ez bizonyos esetekben igaz, sokszor viszont nem az. Munkakörtől és aktuális fizetéstől függetlenül ugyanis az adatok azt mutatják, hogy a munkahelyváltás legfőbb motivációja a rossz főnök.

Abban már erős eltérések mutatkoznak, hogy a jelenlegi fizetés hányadik helyen szerepel a távozás indokai között, ahogy abban is, hogy kinek mennyivel magasabb bért kell ígérni ahhoz, hogy megfontolja a munkahelyváltást.

De lássuk részletesebben.

Egy izgalmas fogalom: a pszichológiai szerződés

Azt, hogy mennyire vagyunk elégedettek a munkánkkal, a tényleges munkaszerződés feltételei mellett/helyett egy másik fontos tényező határozza meg. Ezt a cikk pszichológiai szerződésnek nevezi. 

Amikor munkába állunk, van egy mentális képünk arról, hogy mit adunk a szervezetnek (tehetség, idő, ötletek, rugalmasság), és ezért cserébe mit várunk el (munkahelyi biztonságot, karriert, fejlődési lehetőséget, a munka és a magánélet egyensúlyát, olyan kompenzációt, amely biztosítja az elvárt színtű jólétet, olyan feladatokat, amelyeket szeretünk).

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy annál elkötelezettebb egy munkavállaló, minél inkább úgy érzi, hogy ezek a magában megfogalmazott elvárások (a pszichológiai szerződés feltételei)  teljesülnek.

Hat tényező tartozik ide:

  • a feladatok, 
  • a juttatások, 
  • a lehetőségek, 
  • a vezetés, 
  • a szervezettség, 
  • és maga a szervezet

A rossz főnök török átok

Amikor arra keressük a választ, hogy a fenti hat tényező körül melyik mekkora súllyal esik latba, egy váratlan tényre bukkanunk. Teljesen mindegy, hogy az országos adatokat, a fizikai, a szellemi vagy a vezető beosztásban dolgozók adatait nézzük, egy rossz főnök minden csoportban a legfontosabb oka annak, amiért egy munkavállaló ki akar lépni egy cégtől.

A további szempontok sorrendjében már jelentős eltéréseket találunk. A fizikai dolgozók számára kiemelten fontos távozási ok a jövedelem is: holtversenyben első helyen a rossz főnökkel, vagy közvetlenül utána, a második helyen sorolják ezt az indokot.

Jobinfo kilépés indokai

A szellemi munkát végzők és a vezető beosztásban dolgozók számára viszont a fizetés csupán a negyedik helyen szerepel a munkahelyváltás lehetséges indokai között. A cég által biztosított lehetőségek és a szervezettség is megelőzik a kompenzációt.

Egy rossz főnök egyértelműen aláaknázza a fentebb említett pszichológiai szerződésben megfogalmazott elvárásainkat, ezzel pedig a legfontosabb okká válik a munkavállalók elüldözésében.

A jólét és a jóllét: csak egy betű eltérés, de micsoda különbség!

A tanulmány egy másik izgalmas összefüggést is bemutat. Motivációnk és a munkahelyünk iránti elkötelezettségünk a jólét mellett a szubjektív jóllétünktől is erősen függ.

Az első fogalom, a (szubjektív) jólét azt jelenti, hogy fizetésünk elegendő ahhoz, hogy az általunk elvárt életszínvonalat fenntartsuk. Csakhogy ez még nem jelenti azt, hogy elégedettek is vagyunk, hiszen érezhetjük úgy, hogy jövedelmünk elmarad a méltányostól, ahogy azt is, hogy a pszichológiai szerződés feltételei sérülnek. Magyarul: oké, hogy jól keresek, de halálra dolgozom magam, és a főnököm hétvégén is cseszeget.

A (szubjektív) jóllét egy sokkal komplexebb fogalom, az élettel való általános elégedettséget jelenti. Szükséges, de nem elégséges feltétele a fizetéssel és a munkakörülményekkel (pszichológiai szerződés feltételeivel) való elégedettség.

Miért érdekes ez? 

Akinek a fizetése kevesebb, mint ami a szubjektív jólléthez szüksége lenne, annak elegendő nagyon kevéssel (5-10%) jobb fizetést kínálni ahhoz, hogy távozzon. Az ebbe a csoportba tartozók kilépési hajlandóságát egy rossz vezető jelentősen sietteti, de hosszabb távon egy jó vezető sem gátolja meg.

Ezzel szemben a másik csoportban legalább 15-30 százalékkal kell felüllicitálni a jelenlegi bért ahhoz, hogy az adott szakember megfontolja a váltást. Bár a rossz vezetés itt ugyanúgy jelentősen növeli a távozás esélyét, a jó vezetés lényegesen csökkenti azt, sőt, megelőzi a szándék kialakulását. 

A jobinfo.hu állásportál – hazánk egyik legrégebbi állásgyűjtő weboldala – hamarosan új arculattal várja az álláskeresőket és a hirdető cégeket. Letisztult, átláthatóbb külső megjelenés; számos új funkció mind a hirdetői, mind pedig az álláskeresői felületen.

Ha Ön is olyan állás után nézne, ahol lehetőség van pl. magasabb fizetésre, vagy rugalmas időbeosztásra, ajánljuk a Jobinfo.hu-t, ahol jelenleg is 20.000 állásajánlat várja, sőt létrehoztak egy olyan platformot, ami még inkább leegyszerűsíti és felgyorsítja az álláskeresés folyamatát. 

A CVDB platformon az álláskeresői fiók és profil létrehozása, valamint és az önéletrajz feltöltése ráadásul rendkívül egyszerű és nem vesz 5 percnél többet igénybe. A portál munkatársai segítenek abban, hogy új, esetleg jobb, testre szabottabb állásra találjon a váltásra nyitott, esetleg épp állástalan munkakereső.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)