A cégek fele nem talál embert, többségük az irreális fizetési elvárásokra panaszkodik

A cégek csaknem fele – 48 százalék – számára jelent nehézséget a “tehetségek bevonzása” (magyarul az új munkatársak megtalálása) – derül ki a Randstad 2023-as munkaerőpiaci trendjeit feldolgozó nemzetközi kutatásának hazai eredményeiből. 

Messze a legnagyobb problémaként emelik ki a cégvezetők a jelöltek “irreális” fizetési elvárásait, ez öt toborzás közül négyben, az esetek 83 százalékában jelent akadályt. Minden más nehézség jócskán elmarad ettől. A második probléma a hiányzó szakmai tapasztalat, ami az esetek felében nehezíti a helyzetet. A munkaerőfelvétel nehézségei közül dobogós helyre futott még be a megfelelő nyelvtudás hiánya, ez minden harmadik esetben gond.

Ezek tükrében nem meglepő, hogy a HR vezetők számára a három legnagyobb feladat idén a következő:

  1. bérezési és juttatási csomagokkal kapcsolatos elvárások menedzselése;
  2. az alkalmazottak elkötelezettségének megőrzése, valamint
  3. A legjobban teljesítő munkavállalók megőrzése, a tehetséges vezetők továbbképzése.

A problémák megoldásának három fő eszköze pedig meglátásuk szerint: 

  1. fizetésemelések, 
  2. oktatási és képzési programok, illetve
  3. rugalmasabb munkavégzés biztosítása.

Ahogy arról korábban már írtunk, a cégek és a munkavállalók elvárásait nem lesz könnyű összeegyeztetni idén (sem). Miközben a cégvezetők többsége stagnáló, vagy csökkenő árbevételre, ezzel együtt pedig felvételi stopra vagy leépítésre készül, a munkavállalók minden eddiginél jelentősebb fizetésemelésre várnak.

IT szakemberek és mérnökök előnyben

A legkeresettebb szakterület továbbra is az IT, tízből négy cég tervez felvenni idén ilyen pozícióba új munkatársat. Második legkapósabb szakma jelenleg a mérnök, harmadik pedig a back office munkatárs, ilyen munkakörökre a vállalatok 38 (mérnök) és 35 (backoffice) százaléka keres új embert.

Ezzel szemben a legrosszabb helyzetben a tradícionális marketing-kommunikációs és a jogi szakemberek vannak – számukra alig a cégek 4 százaléka tervez meghirdetni pozíciót az idén.

A jobinfo.hu hazánk egyik legrégebbi – már a nagykorúságot is átlépő állásportálja. Célja mindig is az volt, hogy a leginkább megfelelő lehetőségeket tárja az érdeklődő elé – legyen szó álláskeresőről, vagy hirdető cégről. 

A portál nemrég teljes mértékben megújult: a letisztult, átlátható megjelenés mellett nagyon sok folyamatot optimalizáltak. Az oldal egyedülálló módon állásgyűjtő felület is: több nagy hazai weboldal ajánlatait gyűjtik össze, hogy csak egy kulcsszót kelljen beírni – vagy állás kategóriát megadni és máris kapod a listát az állásokkal.

Az új funkciók között az álláskeresők számára különösen érdekes lehet a teljesen személyre szabható álláshírlevél és találati oldal, a béralapú hírlevél, amelyben csak olyan ajánlatok jelennek meg, ahol a munkaadó megjelöli az ajánlott fizetést, és az “álommunkahely” funkció. Utóbbinál kiválaszthatjuk a számunkra különösen vonzó cégeket, és azonnal értesítést kaphatunk, ha az adott vállalat(ok) új hirdetést ad(nak) fel a portálon. 

A megújulással párhuzamosan meghosszabbították nyereményjátékukat is. Ha Ön állást keres, most különösen érdemes feltölteni a CV-t ide: https://cvdb.hu/, illetve elkészíteni a részletes profilt is! Egyrészt az itt megadott kritériumokat  figyelembe véve érkezik hírlevél a nyitott pozíciókról,  plusz a profil frissítését elvégző felhasználók között több millió forint értékű nyereményt sorsolnak ki, a fődíj pedig bruttó 2 millió forint! 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Tényleg holnap lesz az utolsó nyári óraátállítás?

Tényleg holnap lesz az utolsó nyári óraátállítás?

2023. március 26. vasárnap óraátállítás, amelyről évek óta folynak a viták, de úgy tűnik, most közeledik a vége.

Szijjártó Péter nagyon aggódott a tiszta vízért New Yorkban

Szijjártó Péter nagyon aggódott a tiszta vízért New Yorkban

Elfogadhatatlan, hogy a világ számos részén nincsen tiszta ivóvíz még az egészségügyi intézményekben sem - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter New Yorkban.

Támadják az akkumulátorgyárat? Nem baj, mi díjat adunk nekik!

Támadják az akkumulátorgyárat? Nem baj, mi díjat adunk nekik!

A hagyományoknak megfelelően ismét átadták az „Év Befektetője” Díjat a Magyar Befektetési Ügynökség (HIPA) ünnepségén, ahol kilenc kategóriában hirdettek győztest.

Csak átutaznak Magyarországon az ukrán menekültek, nem akarnak itt maradni

Csak átutaznak Magyarországon az ukrán menekültek, nem akarnak itt maradni

Az ukrán-magyar határon 5970-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határon belépők közül pedig 4952-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

© 2023 (v2.202102)