Zöldkártyát és szervízkönyvet kaphatnak az épületek is!

Már többször beszámoltunk a magyar építészetről szóló törvény koncepciójáról és annak lehetséges rendelkezéseiről. Most egy újabb újdonságról számolunk be, amelynek célja, hogy kiegészítő információt adjon az épület épített zöld környezetére, esetleges zöld közműellátására vonatkozóan, illetve lehetőséget biztosítson a karbantartással, felújítással, átalakítással, bővítéssel kapcsolatos információk vezetésére.

Bevezetné a zöld útlevelet és úgynevezett zöldkártyával egészítené ki az épületenergetikai tanúsítványokat a magyar építészetről szóló törvény koncepciója – olvashatjuk a Portfolio.hu oldalán. A kártya célja, hogy kiegészítő információt adjon az épület épített zöld környezetére, esetleges zöld közműellátására vonatkozóan. Emellett a gépjárművekhez hasonlóan az épületek is szervízkönyvet kapnának, amelyek a karbantartással, felújítással, átalakítással, bővítéssel kapcsolatos információk vezetését és az ezekre vonatkozó dokumentumok tárolását szolgálnák.

A zöldkártya egy zöldútlevél-rendszer kialakításának lenne a része, amely nyomon követhetné az épületek életciklusa alatti zöld energia, zöld környezet és zöldtudatos használati mód komplex rendszerszemléletét. Ahhoz, hogy az épületek esetében is megvalósulhasson a fenntarthatóság, többek között az alábbi célok ösztönzését javasolja a törvény:

  • Lokális energiaközösségek létrehozásának ösztönzése: helyben előállított megújuló energiájú energiatermelő rendszerek alkalmazása vagy megújulónak számító távfűtő/távhűtő rendszerek alkalmazásával (pl.: geotermális távhőellátás).
  • Alternatív üzemű energiatermelők, azaz alternatív üzemmódban hőtermelésre és épülethűtésre alkalmas hőszivattyús rendszerek alkalmazása, üzemelési biztonságot jelentő megújuló alapú kiegészítő technológiával kombinálva.
  • Ipari létesítmények és egyéb besorolási kategóriájú épületek energiaminimalizálására történő törekvés, a minél nagyobb helyben előállított megújulóenergia-részarány növelése (pl.: napelem telepek, technológiai hulladékhő hasznosítás, stb.). A tervpályázati eljárás kötelezővé tételével kapcsolatos meglátások egyeztetése érdekében további szakmai egyeztetéseket kell folytatni a Magyar Építész Kamara, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Építőművészek Szövetsége bevonásával. Mindenképpen tisztázni kell azt az esetkört, amelyben kötelező lesz a tervpályázat kiírása, valamint azok a szabályok, amelyek egyszerűbbé teszik az eljárást.

Szervízkönyv az épületekhez

Az építmény, tájépítészeti alkotás használatbavétele az építési folyamatot lezáró lépés, ezért lényeges vele törvényi szinten is foglalkozni. Az új törvény szerint az ide vonatkozó szabályok alapvetően megfelelőek. Az építtetőnek minden olyan építményről, építményrészről, tájépítészeti alkotásról, amelyre építési engedélyt kellett kérnie vagy egyszerű bejelentést kellett tennie, annak használatbavétele előtt használatbavételi engedélyt vagy használatbavétel tudomásulvételét kell kérnie.

További részletek: Portfolio.hu

 

Ajánlott ingatlanok

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Támadják az akkumulátorgyárat? Nem baj, mi díjat adunk nekik!

Támadják az akkumulátorgyárat? Nem baj, mi díjat adunk nekik!

A hagyományoknak megfelelően ismét átadták az „Év Befektetője” Díjat a Magyar Befektetési Ügynökség (HIPA) ünnepségén, ahol kilenc kategóriában hirdettek győztest.

Csak átutaznak Magyarországon az ukrán menekültek, nem akarnak itt maradni

Csak átutaznak Magyarországon az ukrán menekültek, nem akarnak itt maradni

Az ukrán-magyar határon 5970-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határon belépők közül pedig 4952-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

Győrfi Pál szerint egyre több orvos csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez

Győrfi Pál szerint egyre több orvos csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez

Elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer, az ügyelethez a háziorvosok is egyre nagyobb számban csatlakoznak - közölte az Országos Mentőszolgálat.

© 2023 (v2.202102)