Nagyszerű ötletek pici konyhákba!

Ha kicsi a lakásunk nagyon ötletesnek kell lennünk a berendezésénél és ez még inkább igaz a kicsi konyhákra. Egy pici konyhában ugyanis vagy a tárolókapacitás vagy a munkafelület kevés, de legtöbbször a kettő egyszerre. Mai cikkünkben ezért olyan ötleteket hozunk, amelyekkel mindkettőt maximalizálni lehet.

Rögtön az elején mutatunk is egy lakást, ahol több trükköt is bevetettek arra, hogy megkíséreljék a lehetetlent, azaz egy viszonylag tágas előszobába bezsúfolni a konyhát. És most nem azokra a lakásokra gondolunk, ahol az előszoba egy keskeny folyosó, egyik oldalán végig konyhapulttal.

Ennek a VII. kerületi lakásnak egy viszonylag tágas előszobája van, amiből azonban az összes többi helyiség is nyílik, így az egészet ajtók szabdalják fel, ezért nagyon kevés a szabad falfelület. A kevés szabad falfelületre épphogy elfért a hűtő, a gáztűzhely, egy egymedencés mosogató és egy kis konyhaszekrény, amin a kávéfőző és a vízforraló kapott helyet. Így a tárolóhely és a munkafelület is kevés, de ezt nagyon egyszerűen megoldották a konyha közepén, két 2×2-es Kallax polcból alkotott konyhaszigettel, ami ráadásul pénztárcabarát megoldás is. További ötletek: a gáztűzhelyen látható egy üveg munkalap, ami tetszés szerint a mosogató fölé is helyezhető, a mikró egy felsőszekrénybe került, és egy kisebb falrészre síneket szereltek, ráakaszthatós kis tárolókkal.

Használjuk ki a hűtő körüli teret is!

Akiknek nem beépíthető hűtőjük van, azoknál gyakran megfigyelhető, hogy nem használják ki a hűtő körüli teret, pedig ebben a XIII. kerületi lakásban is látszik, hogy ez mennyire jól kihasználható, pl.: kamraszekrénnyel, bortartóval, felső kisszekrénnyel. Plusz nagyon jó ötlet, hogy egy két oldalt lehajtható lapú asztalt betettek középre konyhaszigetnek, oldalt pedig helyet kapott egy étkezőpult. Mindkettő remekül használható plusz felületnek és étkezéshez is.

Használjuk ki a konyhai hátfalat is!

A konyhai hátfal ma már nemcsak csempéből lehet, és tárolásra is remekül használható, ha például perforált lemezzel borítjuk ezt a felületet. De ha nem szeretnénk változtatni a már meglévő csempeburkolatunkon, akkor itt is jó ötlet lehet a sínek alkalmazása különféle tárolókkal.

Az ablak előtti területet is kihasználhatjuk

Ha a helyiségnek másik ablaka is van, amin keresztül jól szellőztethető, akkor a konyhapult felett lévő ablakot is használhatjuk tárolásra, sínek felhelyezésére, így nem akadályozzuk a fény útját, és plusz tárolóhelyet kapunk.

De az is jó megoldás, amit ebben a VII. kerületi lakásban valósítottak meg. Itt a konyhapultot hosszabbították meg a majdnem a talajtól induló, nagy ablak előtt. Így plusz munkafelületet és étkezőpultot nyertek, mégsem akadályozzák a fény útját és a földig érő függöny is ugyanúgy tud érvényesülni.

Lehajtható asztallal

Helyspórolásra kiváló ötlet a lehajtható asztal is, ami különösen a csőkonyhákban tehet remek szolgálatot.

Használjuk ki a legkisebb sarkot is!

Ahol kicsi a hely, ott a legkisebb sarkot is érdemes lehet kihasználni, akár keskeny polcokkal, sarokpolcokkal. A kisebb dolgok, pl.: fűszerek tárolására ezek is tökéletesek lehetnek.

Egyszerű fali tároló, akár saját kezűleg is

Tálcákat, vágódeszkákat, azaz gyakorlatilag mindent, ami lapos, de mégsem lehet felakasztani, könnyedén és helytakarékosan tárolhatunk egy ilyen házilag is elkészíthető fali tárolóban.

Külföldi képek forrása: thespruce.com


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Zelenszkij: "Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút"

Zelenszkij: "Ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút"

Lengyelország kissé befeszült Ukrajna irányába, Zelenszkij egész nap az Amerikai Egyesült Államokban tárgyalt. Háborús összefoglaló este.

Verheti a falba a fejét, ha nem vett délelőtt forintot

Verheti a falba a fejét, ha nem vett délelőtt forintot

A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.

Tücsköt-bogarat összehord - vagy eszik?

Tücsköt-bogarat összehord - vagy eszik?

Már vagy tíz éve téma, s mostanában megint erősödik a polémia a rovarokról, mint lehetséges jövőbeli élelmiszerről. Jegyzet

Érthetetlen a jogosítványok átalakításának javaslata

Érthetetlen a jogosítványok átalakításának javaslata

Egy szakjogász szerint indokolatlan lenne a napokban felreppent szigorítás a jogosítványoknál.

© 2023 (v2.202102)