Gyerek mellett munkát találni? Nem reménytelen!

Aki próbált már két, gyerekkel otthon töltött év után visszatérni a munka világába, vagy esetleg kisbaba mellől otthonról dolgozni, megtapasztalhatta, hogy nehezebb a helyzete, mint egy pályakezdőnek. Pedig gyerek mellett sem esélytelen új állást találni.

Magyarországon egyedülálló módon, az anyák 2 évig maradhatnak otthon gyermekükkel úgy, hogy közben korábbi fizetésük nagy részét megkapják. Ez más európai országokban példa nélküli, és amellett, hogy természetesen számtalan előnnyel jár, rendkívül nagy hátránya, hogy 2 év után visszatérni a munkaerőpiacra sokkal nehezebb, mint azokban az országokban, ahol akár már fél év után újra dolgoznak az édesanyák.

A legtöbb munkáltató nem hisz abban, hogy az, akinek kiesett két év, ugyanolyan teljesítményre képes, főleg, ha egy épp beszoktatás alatt álló, rendszeresen lebetegedő kisgyerek mellett kell teljesítenie. A legtöbb anyának, (bár a GYED alatt a munkaviszony elvileg nem mondható fel) esélye sincs visszatérni korábbi munkahelyére, így egyből nehezített terepen kell új munkahelyet találnia, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy teljesen más munkakörben kezdik újra. Ennek pedig legtöbbször a munkahely rugalmatlansága, a munkaidő beosztás, vagy a munkahely távolsága az oka.

De nincsenek könnyebb helyzeteben azok sem, akik még a GYED ideje alatt szeretnének legalább részmunkaidőben munkát vállalni. A Covid hatására megnőtt ugyan a home office munkalehetőségek száma, de egyre inkább úgy tűnik, hogy ez csak átmeneti volt, egyre több cég ragaszkodik ugyanis az irodai munkavégzéshez. Ugyanakkor a kismamák számára az lenne a legcélszerűbb, ha először csak részmunkaidőben, majd ezt fokozatosan növelve térhetnének vissza a munka világába, amit a legtöbb munkáltató nem tud biztosítani.

Pedig a kisgyermekes anyák foglalkoztatásának számtalan előnye van, úgyis mondhatnánk, hogy kisgyermekes anyának lenni gyakorlatilag egy szuperképesség. A nőkben ugyanis a gyerekkel otthon töltött időszakban fejlődik ki az egyszerre több dologra is figyelni tudás, valamint a kiváló időbeosztás képessége. Emellett a munkába éppen hogy visszatérő nő tisztában van vele, hogy mennyire nehéz helyzetben van a munkaerőpiacon, és nagyra értékeli nem csak azt, ha munkát kap, de azt is, ha munkaideje és/vagy a munkavégzés helye kellően rugalmas ahhoz, hogy az anya szerepből át tudjon állni a részben anya-részben dolgozó nő szerepbe. A kisgyerekes anyák ezért teljes odaadással végzik feladataikat és rendkívül lojálisak, tehát rájuk is ugyanolyan szükség van a munkaerőpiacon.

Nem mellékesen a mértékadó kutatások is abban látják a demográfiai elmozdulás lehetőségét, ha összeegyeztethetőbb lenne a munka világa és a családi élet. Ha a nőknek lehetősége lenne atipikus foglalkoztatási formákban munkát vállalniuk, ha a családi munkamegosztás kiegyenlítődne és ha az ország minden szegletében lenne bölcsődei férőhely. Azokban az európai – leginkább északi – országokban, ahol több gyerek születik, mint nálunk, ezek a lehetőségek mind adottak: a háztartási teendők megoszlanak, az apáknak extra szülési szabadság jár, sokan dolgoznak részmunkaidőben vagy home office-ban, és kormányzati szinten tartják fontosnak azt, hogy ne kelljen választani munka (hivatás, karrier) és gyerek(vállalás) között.

Szerencsére ma már egyre több munkáltató ismeri fel, hogy a kisgyermekes anyák mennyire kiváló munkaerők, ezért egyáltalán nem zárkóznak el attól, hogy számukra rugalmas hozzáállás mellett kínáljanak munkalehetőséget.

A Jobinfo.hu hazánk egyik legrégebbi állásportálja, ahol természetesen részmunkaidőben vagy home office-ban történő munkavégzésre is lehet szűrni.

A Jobinfo. hu célja mindig is az volt, hogy a leginkább releváns állásajánlatokat tárja az álláskeresők elé. Többek között ennek érdekében újult meg nemrég teljes mértékben a portál: az új arculat mellett nagyon sok folyamatot optimalizáltak. Az új funkciók közül a teljesen személyre szabható álláshírlevél és találati oldal, a béralapú hírlevél és az “álommunkahely” funkció lehetnek különösen érdekesek az álláskeresők számára.

A személyre szabható álláshírlevélnek és találati oldalnak köszönhetően a kisgyermekes anyák biztosak lehetnek abban, hogy csakis a számukra releváns, családbarát munkahelyek állásajánlataival találkoznak. Ezért érdemes most nekik is feltölteniük CV-jüket a Jobinfo.hu CVDB platformjára és elkészíteni részletes profiljukat, ugyanis az itt beállított kritériumok alapján érkezik majd hírlevél a számukra valóban releváns nyitott pozíciókkal.

Az oldal mindemellett, egyedülálló módon állásgyűjtő felület is, így több nagy hazai weboldal ajánlatait gyűjtik itt össze, hogy csak egy kulcsszót kelljen beírni – vagy állás kategóriát megadni és máris megjelenik a lista az állásajánlatokkal.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)