Félelem és reszketés a munkaerőpiacon

A világ (és hazánk) munkaerőpiacáról mutat érdekes képet a Randstad “Workmonitor” felmérése. A kutatást 2003-ban először Hollandiában indították el, 2010 óta pedig világméretűvé vált, évről-évre összehasonlítható adatokkal szolgálva a szektor iránt érdeklődőknek. Két évtized alatt a kutatás több markáns trendfordulót is dokumentált már.

A friss, 2023-as eredmények talán ismét egy ilyen trendfordulót mutatnak: felértékelődni látszik a munkahelyünk biztonsága: a nagyvilágban az emberek kicsivel több mint fele tart attól, hogy a világgazdasági helyzet negatívan befolyásolja az életét, és több, mint egyharmaduk fél az állása elvesztésétől.

Az idei eredmények egyik legérdekesebb része azonban az, mennyire más gondok gyötrik a munkavállalókat a különböző országokban. 

Az állásuk biztonsága miatt a Dél-Amerikaiak aggódnak legtöbbet

Az állásuk elvesztése miatt legjobban Latin-Amerikában aggódnak, ahol az emberek csaknem kétharmada (60%) szorong emiatt. Világszinten ugyanez a szám 37%, Magyarországon éppen a Kelet-európai átlagnak megfelelő 34% nyilatkozott így, a legkevésbé pedig a Nyugat-Európai és a Skandináv országok lakóit nyomasztja a munkahely elvesztése: itt alig minden negyedik ember (24%) fél ettől.

jobinfo munka állásajánlatok

Szintén Latin-Amerikában aggódnak az emberek leginkább amiatt, hogy a kedvezőtlen gazdasági folyamatok kihatnak a munkahelyük biztonságára is, ez a válaszolók 74 százalékát nyugtalanítja. Érdekes azonban, hogy ebben a kérdésben nincsenek olyan óriási különbségek a kontinensek között: Ázsiában, Dél- és Kelet-Európában egyaránt a dolgozók csaknem 60 százaléka tart ugyanettől. 

 A megélhetési költségek növekedése miatti szorongás egyik bajnokai a magyarok

Amikor viszont azt vizsgálták, az emberek mekkora hányada tervezi/kényszerül növelni a munkával töltött idő mennyiségét, hogy lépést tudjon tartani az inflációval, azt találták, hogy ezen a téren Magyarország kiugróan teljesít: nálunk az emberek csaknem egyharmada (30%) válaszolt igennel erre a kérdésre, szemben a globális átlag 23 százalékkal. A skála másik végén ismét a Nyugat-Európai és a Skandináv országok állnak, ahol csupán az emberek kevesebb, mint ötödének (19%) kell többet dolgoznia, hogy képes legyen kitermelni a megélhetés költségeit.

Az országszintű adatok böngészésekor az is kiderül, hogy a legrosszabb a helyzet Indiában, ahol az emberek 44 százalékának kell többet dolgoznia, hogy megéljen valahogy. A legjobb pedig Luxemburgban és Csehországban, mindkét helyen a dolgozók 14 válaszolt csak igennel erre a kérdésre.  

A drágulás miatt másodállást is kiugróan sokan vállaltak/fognak vállalni nálunk: 34 százalék, szemben a 25% százalékos világátlaggal. Ebben a kérdésben szintén az Indiai dolgozók állnak a legrosszabbul: több, mint felük (53%)  kényszerül másodállásba is elszegődni. A legjobb pedig a holland munkavállalók  helyzete ezügyben: csupán 9 százalékuknak kell másodállást vállalni.

Az utóbbi két kérdésre adott válaszok magas aránya azt mutatja, hogy a magyar munkavállalókra a világban átlagosnál nagyobb anyagi nyomás nehezedik, és csupán néhány országban (Argentina, Brazília, India) vannak ennyire nehéz helyzetben a dolgozók.

Ne reszkess, keress! 

Ha beleragadtál egy helyzetbe, ami már nem komfortos számodra; ha valami mást, vagy újat keresel, a Jobinfo.hu új külsővel, de a régi szenvedéllyel vár! Böngéssz a több ezer ajánlat között és találd meg álmaid állását  – hiszen már ezt is beállíthatod álláskeresői fiókodban! 

Az oldalon számos új funkcióval várnak, hogy megtaláld azt, amit keresel. A jobinfo nemrég teljes mértékben megújult: nagyon sok folyamatot optimalizáltak; új funkciókat kapott az oldal, amelyek még inkább segítenek abban, hogy megtaláld a Neked megfelelő munkahelyet! A felület egyedülálló módon állásgyűjtő portál is: több nagy hazai weboldal ajánlatait is összegyűjtik, hogy egyszerűen és gyorsan átlásd a lehetőségeket.

A nyitó oldalon gyorsan megtalálhatók a tematizált, legkeresettebb állások. Egyszerűen regisztrálhatsz google accounttal, a profilodat részletesen kitöltve pontosíthatod a számodra küldött állásajánlatokat, a beállításaid alapján pedig pontosabb hírleveleket kaphatsz. 

A megújulással párhuzamosan meghosszabbították nyereményjátékukat, így ha még nem tetted, most különösen érdemes feltöltened a önéletrajzodat ide:  https://cvdb.hu/, illetve készítsd el részletes profilodat is! Egyrészt az itt megadott kritériumokat  figyelembe véve kapsz hírlevelet,  plusz a profil frissítését elvégző felhasználók között több millió forint értékű nyereményt sorsolnak ki!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Jön az új magyar sztrádamatrica

Jön az új magyar sztrádamatrica

A sima személyautókra 5150 forintért lehet megvenni hétfőtől az egynapos sztrádamatricát.

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Húsvéti nagytakarítás: tényleg mindenható az ecet? Érdemes óvatosan bánni vele!

Számos dologra tényleg jó, de azért nem mindenre.  

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

Budapesti Dubaj: újabb lépést tett a kormány

A parlament elér kerül a budapesti Dubaj megépítéséről szóló jogszabály.

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Mi szerepel az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter vagyonnyilatkozatában?

Majdnem 6 milliós megtakarítással szemben áll a 4,7 milliós tartozás.

© 2024 (v2.202102)