A párhuzamos elrendezésű konyha is lehet szép és praktikus!

A párhuzamos konyha az egyik legkedveltebb elrendezés, nagy előnye, hogy különálló konyhákban és amerikai konyhás nappalikban is megvalósítható. A konyhai munkavégzés természetesen itt is csak akkor tud hatékony lenni, ha néhány fontos szempontot figyelembe veszünk. Mai cikkünkben összegyűjtöttünk néhány ötletet arra, hogy hol és hogyan érdemes megvalósítani.

A párhuzamos konyhák tipikus esete az, amikor egy konyha hosszúkás és keskeny, mégsem annyira keskeny, mint egy csőkonyha, így mindkét hosszanti falra lehet szekrényeket elhelyezni. A sarokelemek elhelyezése ugyanakkor kizárt, mert a helyiség mindkét végében, éppen középen található egy-egy nyílászáró, például ajtó és kamraajtó, vagy ajtó és ablak, ahogyan ennek a kecskeméti lakásnak a konyhájában is látható.

Amerikai konyhás nappalikban már ritkább eset a párhuzamos konyha, de itt is előfordulhat, ha a helyiség L-alakú, és az L keskenyebb szárában kap helyet a konyha.

A párhuzamos elrendezésű konyha több okból is praktikus lehet, különösen a csőkonyhákhoz képest. Egyrészt két falon sokkal több szekrényt lehet elhelyezni, mint egy falon, így a tárolóhely és a munkafelület is több.

Másik nagy előnye, hogy itt nem egy sorban kell elhelyezni a munka-háromszöget, ami egy egysoros konyhában túl hosszúra is nyúlhat. A párhuzamos konyha lehetőséget biztosít arra, hogy egy-egy szekrénysor ne legyen hosszabb 240-250 cm-nél, és így sokkal kevesebbet kell a három munkaállomás között gyalogolnunk. Ám csak akkor tud igazán hatékony lenni ez az elrendezés, ha a két szekrénysor között a távolság nem nagyobb, mint 120 cm. Ennél nagyobb távolság esetén már érdemes szigetet vagy félszigetet beiktatni, esetleg más elrendezést választani.

További előnye a párhuzamos elrendezésű konyhának, hogy itt nincs szükség sarokelemeknek, amik helykihasználás szempontjából sem túl jók és drágábbak is. Igaz ma már rengeteg kiegészítőt lehet kapni sarokelemekhez, amelyek megkönnyítik a pakolást, de ezek szintén nagyon sokba kerülnek. Ebben a kecskeméti lakásban a konyha-étkező kapott párhuzamos elrendezést, bár az egyik oldalon elfért volna egy sarokelem, látszik, hogy mennyivel jobban ki tudták használni a teret azáltal, hogy odakerült a hűtő.

Bár a párhuzamos konyha nagyon praktikus van valami, amire mindenképp érdemes figyelni, ha ezt az elrendezést választjuk. Mégpedig az, hogy ne zsúfoljuk tele mindkét oldalt szekrényekkel. Ha az egyik oldalon alsó és felső szekrények is vannak, akkor a másik oldalon az alsó szekrények fölé zömében nyitott polcok vagy legalább üveges szekrények kerüljenek. Ennek a debreceni családi háznak a konyhájában például rendkívül előnyös, hogy egyik oldalra egy nagy ablak került, így kellően világos a tér és sokkal tágasabbnak hat.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Kemény üzenetet küldtek a lengyelek Oroszországba

Csütörtökön már az orosz-ukrán háború 792. napját írtuk. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei.

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

„Különben dühbe jövünk”, avagy mi lesz, ha nem csökken a benzinár?

Nem árulják el, szemöldökráncolás vagy kivégzés vár a renitensekre.

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Nagy Márton kiadta az ukázt: ketyeg az óra az üzemanyagáraknál

Találkozott a miniszter a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel.

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Felborítja a sörét, ha meglátja, mit csinál a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.

© 2024 (v2.202102)