Aki lemarad-kimarad, avagy mi a kulcsa az alacsony fluktuációnak?

A pénz beszél, a rugalmasság arat

Az alábbi elemzés nagyon röviden és egyszerűen összefoglalható: több pénzt és több rugalmasságot várnak a munkaadóktól az emberek 2023-ban

Az elmúlt egy évben a megélhetési költségek emelkedése és a magas infláció hatására a dolgozók elvárásai világszerte megváltoztak a munkáltatókkal szemben. A rugalmas munkavégzés és a pénzügyi támogatások iránti igény növekedése globálisan látható trend. A vállalatoknak érdemes figyelembe venniük ezt a tendenciát, hogy vonzó munkáltatóként megőrizzék és továbbra is bevonzzák a tehetséges munkaerőt.

A magas infláció és a megélhetési költségek emelkedése miatt a dolgozók világszerte pénzügyi támogatást várnak a munkáltatóktól, ami a bérek és juttatások növekedéséhez vezethet. Bár az elvásárok mértéke országok között eltérő, a jelenség kivétel nélkül mindenhol megfigyelhető. 

Szintén globális jelenség a rugalmasság iránti növekvő igény. A dolgozók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkaidő és a munkavégzés helyének rugalmasságára. Ez a trend világszerte és Magyarországon is érvényesül, különösen a fiatalabb korosztályok és a nők körében.

A dolgozók többsége havi hozzájárulást (41 százalék világszerte, és 40 százalék  Magyarországon), vagy rendkívüli fizetésemelést (39 százalék világszerte, 50 százalék Magyarországon) vár a megélhetéséhez. Az energia számlákra, közlekedési költségekre és napi kiadásra az emberek 28 százaléka vár támogatást a munkahelyétől, ugyanez nálunk 35 százalék. 

A rugalmas munkakörülmények nálunk kevésbé jellemzők

A felmérés azt is vizsgálta, mennyire fontos a dolgozóknak a munkavégzés helyével és a munkaidő beosztásával kapcsolatos rugalmasság. Kiderült, mostanra a legtöbb országban a munkavállalók számára ez alapvető fontosságú. 

A megkérdezettek 45%-a nem fogadna el olyan állást, ahol nincs megfelelő munkaidő rugalmasság, míg 40% elutasítaná a táv- és hibrid munkavégzési lehetőséget nélkülöző pozíciókat. A rugalmasságot a fiatalabb korosztályok és a nők értékelik jobban.

Magyarországon a munkavállalók sajátos helyzetben vannak e tekintetben. Miközben az adatok azt mutatják, hogy az igény nálunk nagyjából ugyanolyan mértékben van jelen mint világszerte – abban már jelentős lemaradás mutatkozik, hogy ez a rugalmasság hány ember számára érhető el. 

Megfigyelhető, hogy Magyarországon minden korosztály körében kisebb arányban vannak azok, akiknek munkaadója rugalmas időbeosztást biztosít, mint világszerte, és ugyanez igaz a munkavégzés helyével kapcsolatos rugalmasságra is. 

Mit jelentenek a fenti folyamatok a munkaadóknak? 

A munkaerő piaci elvárások változása miatt a munkáltatóknak érdemes felülvizsgálni a jelenlegi bér- és juttatás politikájukat, ha szeretnének versenyképesek maradni a munkaerőpiacon és elkerülni a tehetséges, megbízható és jó munkaerő elvesztését.

Hasonlóképpen fontos, hogy rugalmas munkavégzési lehetőségeket kínáljanak, beleértve a munkaidő rugalmasságát, távmunkát és hibrid munkavégzési formákat. Ez nagyjából el is vezet a lényeghez: elősegítheti a munkavállalói elégedettségét, hiszen tudjuk: teljesen más eredményt hoz a munkavégzés, ha pozitív az attitűd. Az már csak hab a tortán, hogy ennek a kifutása nagy valószínűséggel a munkaerő megtartása lesz.

A fentiekhez szorosan kapcsolódik az ide vezető út, vagyis a munkaadók és a munkavállalók közötti folyamatos párbeszéd – a munkakörülményekről és elvárásokról.

Ha ön is szeretné megtalálni az ideális munkavállalót, adja fel álláshirdetését kedvező áron a megújult jobinfo.hu-n! A Moduláris hirdetési csomagokkal tetszés szerint összeállítható, hatékonyságnövelő szolgáltatásokat tud igényelni (pl. extra Facebook kampány, vagy extra hírlevél küldés), így még hatékonyabbá teheti álláshirdetéseit, új csomag vásárlása nélkül. Sőt: rendszeres akciókkal kedvező árakat és szolgáltatásokat kínálunk azért, hogy cége jól járjon – és talán még egy kis plusz is beleférhet! 🙂 A munkaadói fiók átláthatóbbá vált. Álláshirdetéseit egyszerűen kezelheti és módosíthatja, valamint hirdetéseinek statisztikáit egy helyen tekintheti meg. A több álláshirdetésre jogosító hirdetési csomag esetében egyértelműbbé, követhetőbbé vált a felhasználás mértéke. Munkatársaink igyekeznek megkönnyíteni a hirdetők dolgát azzal, hogy a szöveg feltöltését átvállalják: a megújult oldalon a megrendelési folyamat gyorsabb és egyszerűbb lett. 

Látogasson el a megújult weboldalunkra és találja meg következő munkatársát!

Kollégáink készséggel állnak rendelkezésükre!

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)