A véres valóság: menstruációs szabadság – humánus döntés, vagy egyenes út a nők kiutálásához?

Kevés munkaerőpiaci kérdéssel kapcsolatban olyan nehéz egyértelműen állást foglalni, mint a menstruációs szabadsággal kapcsolatban. A kétségkívül sok szempontból előremutató jelenség hazánkban sem teljesen ismeretlen: többek között a II. kerületi és az erzsébetvárosi önkormányzat is bevezette már.

Hogy miről van szó? Röviden a nagyon fájdalmas menstruáció miatt munkaképtelen nők számára biztosított szabadnap(ok)ról. 

Még a fogalom tartalma sem egységes világszerte, van, ahol fizetett, van, ahol fizetés nélküli szabadnapot értenek alatta, a hossza is változik: lehet egy nap, de akár öt is. Van, ahol törvény szabályozza, legtöbb helyen a munkáltató dönt róla törvényi kötelezettség nélkül és akad olyan, ahol orvosi igazoláshoz kötött, illetve ahol erre nincs szükség. Akárhogy is, a lényeg az, hogy a munkaadó valamilyen módon méltányolja azt, ha egyes nőknek olyan nehéz/fájdalmas havi pár napjuk van, ami lehetetlenné, vagy legalábbis komoly szenvedéssé teszi a munkát azokon a napokon. 

Aki ebben a cipőben jár, vagy személyesen ismer olyat, aki érintett, az pontosan tudja, micsoda hatalmas lépés ez az orvosi nevén Dysmenorrhea tüneteivel küzdő asszonyoknak.

A menstruációs szabadság egyáltalán nem újkeletű – az első ilyen rendelkezések jócskán elmúltak már száz évesek – és érdekes módon a legrégebb óta a különféle ázsiai országokban ismert, mitöbb: szabályozott törvényileg. Ilyen például Japán, Vietnám, Tajvan, Dél-Korea és Indonézia. Melléjük zárkózott fel első európai országként Spanyolország, ahol idén februárban fogadták el azt a törvényt, ami orvosi szakvélemény alapján fizetett távollétet biztosít a fájdalmas menstruációtól szenvedőknek.

Megágyazhat a diszkriminációnak is

Akármennyire is humánus és érthető a menstruációs szabadság intézménye, még a nőjogi aktivisták sem értenek egyet abban, hogy segíti, vagy még rosszabbá teszi a nők munkaerő piaci helyzetét. 

A dolog úgy áll ugyanis, hogy valóban a nők diszkriminációjához is vezethet, ha a munkáltatók kevésbé hajlandók nőket alkalmazni, mert többlet szabadságot kell biztosítani számukra. Mások szerint a menstruációs szabadság tabuk megerősítéséhez, valamint további stigmatizációhoz vezethet a menstruációval kapcsolatban.

Mások attól félnek, hogy a jelenség visszaélésekre adhat okot, bár ez nem tűnik sokkal reálisabb veszélynek, mint táppénzre menni akármilyen más kitalált betegséggel – biztosan volt már, aki csinált ilyet, de nem jellemző.

Japánban, ahol 1947 óta van szabály a menstruációs szabadságra, a statisztikák szerint kevesebb, mint a nők tizede él a lehetőséggel. Az adat értelmezését árnyalja, hogy sokan arról számolnak be a szigetország asszonyai közül, hogy inkább nem kérik ki ezeket a napokat, mert félnek a lehetséges munkahelyi retorzióktól, különösen, ha férfi főnökkel kellene tárgyalni erről. 

Bár arról nagyon nehéz egészen pontos adatokat találni, hogy a fájdalmas menstruáció a nők mekkora részét sújtja a munkavégzést is meggátoló mértékben, a szakorvosok szerint valahol 10 és 20 százalék között lehet azok aránya, akik fájdalma gyógyszerekkel sem csökkenthető az elviselhető szintre.

A fizikai jelenlétet nem feltétlenül kívánó munkakörökben akár már egy kis rugalmasság megoldaná ezt a problémát, hiszen ha egy munkavállaló szabadon oszthatja be a munkaidejét és dolgozhat otthonról is, máris van eszköze, arra, hogy a feladatait is ellássa, de megpihenhessen azokon a napokon, amikor erre szüksége van.

Olyan munkahelyet keresnél, ahol tekintettel vannak az igényeidre?

Ha te is olyan munkahelyet szeretnél, ami figyelembe veszi szükségleteidet, nézz körül a megújult jobinfo.hu oldalán. Az oldal új szűrői segítségével igényeidnek legmegfelelőbb állásajánlatok közül válogathatsz.  

Böngéssz a több ezer ajánlat között és találd meg álmaid állását  – hiszen már ezt is beállíthatod álláskeresői fiókodban! Az “Álommunkahely” funkciót azért alkották meg, hogy egy kattintás után az “öledbe hulljon” az információ, ha a vágyott munkahely állást ad fel a jobinfo.hu-n.

Regisztrálj és töltsd ki álláskeresői Profilod, hogy azután ebből egy klikkel önéletrajzot varázsolj! A jobinfo.hu újításainak célja, hogy az álláskeresés még kényelmesebb legyen! Kattints, böngéssz és megtalálod a Neked megfelelő munkahelyet! Az állásgyűjtő oldalon egy helyen találod több állásportál kínálatát, hogy egyszerűen és gyorsan átlásd a több ezer állás kínálatot. A nyitó oldalon gyorsan megtalálhatók a tematizált, legkeresettebb állások. Egyszerűen regisztrálhatsz google accounttal, a profilodat részletesen kitöltve pontosíthatod a számodra küldött állásajánlatokat, a beállításaid alapján pedig pontosabb hírleveleket kaphatsz. 

A megújulással párhuzamosan meghosszabbították nyereményjátékukat! Ha még nem tetted, most különösen érdemes feltöltened a önéletrajzodat ide: https://cvdb.hu/, illetve készítsd el részletes profilodat is! Egyrészt az itt megadott kritériumokat  figyelembe véve kapsz hírlevelet,  plusz a profil frissítését elvégző felhasználók között több millió forint értékű nyereményt sorsolnak ki! 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A sokk után: így néz ki a magyar fordulat

A sokk után: így néz ki a magyar fordulat

Kérdés, hogy mire költik majd a háztartások a többletet. 

Egy évvel ezelőtti videón árulta el magát Varga Judit és Gulyás Gergely Rogán Antallal kapcsolatban?

Egy évvel ezelőtti videón árulta el magát Varga Judit és Gulyás Gergely Rogán Antallal kapcsolatban?

A miniszter úgy beszélt a Völner-Schadl-ügyről, hogy két oldalán Varga Judit és Gulyás Gergely, azaz Magyar Péter akkori felesége és egyik közeli barátja ült.

Újabb országban vetette meg a lábát Szijjártó Péter

Újabb országban vetette meg a lábát Szijjártó Péter

1990 óta feléjük se néztünk, most rögtön külképviselet is nyílik az afrikai országban.

Majdnem mindenhol nyerésre állunk a Covid ellen, de néhány magyar város kivétel

Majdnem mindenhol nyerésre állunk a Covid ellen, de néhány magyar város kivétel

Vannak viszont helyek, ahol már ki sem tudták mutatni a vírust a szennyvízből.

© 2024 (v2.202102)