Gyomorgörcs, álmatlan éjszakák: itt vannak a stresszbajnok szektorok – avagy soha nem idegeltünk még ennyit a munka miatt

Egy globális munkaerőpiaci felmérés szerint világszerte csupán minden ötödik dolgozó érzi magát elkötelezettnek a munkájában, és csak minden harmadik gondolja azt, hogy jól megy az élete. Világszerte közös jelenség, hogy az emberek többsége nem találja értelmesnek a munkáját, nem gondolja, hogy jól megy az élete, és nem érzi reményteljesnek a jövőjét. És, hogy miért van mindez? Hát, mert halálra stresszeljük magunkat a munkahelyen!

A tíz vizsgált globális régió közül meglepő módon Európa áll a legrosszabbul a dolgozói elkötelezettség terén, itt csupán az emberek 14%-a számolt be arról, hogy elhivatottnak érzi magát. Más szempontból persze az európai válaszadók kedvező helyzetben vannak, csaknem minden második ember úgy érzi, hogy jól megy az élete.

De ha már itt tartunk, beszéljünk az elefántról a szobában: a munkahelyi stresszről. Ennek mértéke tavaly világszerte rekordot döntött: a válaszolók 44 százaléka számolt be napi szintű munkahelyi stresszről. Ennyire magas stressz szintet még sosem mértek a kutatók. A legnagyobb feszültségről Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában számoltak be, mindkét térségben az emberek több mint fele éli meg naponta a munka miatti erős szorongást.

A kutatásból az is kiderült, hogy egyáltalán nem független az elkötelezettség, a jó élet érzése és a stressz. Csaknem másfélszer annyian stresszelnek azok közül, akik nem elkötelezettek a munkájuk iránt, és úgy érzik, hogy nem megy jól az életük, mint azok között, akik elkötelezettek, és meglátásuk szerint jól megy az életük.

Egészségügy, oktatás, média – ezek világszerte a legstresszesebb iparágak

Nézzük, melyik iparágban dolgozók stresszelnek a legtöbbet. Mielőtt bárki politikai állásfoglalást vélne belelátni az itt leírtakba, tisztáznánk, hogy nemzetközi adatokról van szó.

A stresszelés bajnokai világszerte az egészségügyi dolgozók, felmérések szerint 80 százalékuk tapasztalja a stressz és a kiégés tüneteit, ennek fő oka pedig az embertelen munkaterhelés. Az idevágó vizsgálatok szerint orvosok, nővérek egyaránt szenvednek a munkakörülményeik miatt, és ez bizony sokszor a mentális egészségüknek is árt – ám ennek kezeléséhez támogatást nem kapnak.

A stressz-dobogó második helyén az oktatásban dolgozók állnak. Angliában például a tanárok 80 százaléka számolt be komoly stresszről, ennek két fő oka a túl sok munka, és a vállukat nyomó felelősség. Egy 2018-as nemzetközi felmérés szerint a tanárok gyakran számolnak be érzelmi kimerültségről és elidegenedésről, amik a kiégés kulcselemei. Egy idei, 2023-as angol vizsgálatban minden második tanár állította, hogy a munkamennyiség kezelhetetlen. Világszerte számos pedagógus kér pszichiátriai segítséget, hogy kezelni tudja a stresszt, és kezd antidepresszánsokat szedni. Szintén angol adat – bár valószínűleg a legtöbb országban nem jobb a helyzet -, hogy minden negyedik tanár készül elhagyni az állami oktatási szektort egy éven belül – méghozzá a kezelhetetlen munkamennyiség, és a kormányzati intézkedések káros volta miatt.

Stressz-szempontból a vendéglátásban dolgozók is nagy nyomás alatt vannak. Ebben a szektorban a munkaerőhiány, az időhiány, a természetes fény hiánya és a szerény fizetések mind hozzájárulnak a stressz szint növekedéséhez. Számos felmérés utal arra, hogy a szakácsok még az ágazat átlagánál is jóval többet idegeskednek.

És végül, de nem utolsósorban az újságírók: ahol egyfelől a munka mennyisége, a tartalom gyors előállításának nyomása okoz feszültséget, de emellé bejön a munka során megélt érzelmi teher is – mindez rányomja a bélyegét a mentális egészségükre. Szakterülettől függően az újságírók 4-60 százalékánál figyelhető meg poszttraumás stressz szindróma (PTSD), a háborús tudósítók, bűnügyi riporterek, természeti katasztrófákról, tömegbalesetekről, és egyéb megrázó eseményekről tudosítók körében kifejezetten nagy az érintettség. (A széles skála nem elírás. A “békés” témákkal dolgozó riporterek számára “csak” a munkamennyiség és az online gyűlölet fenyegető a lelki egészségre, körükben 4-5 százalék körül van a PTSD tüneteket mutatók aránya. Ezzel szemben a “kemény” témákkal foglalkozó újságírók körében akár a 60 százalékot is elérheti azok aránya, akiknek mentális egészsége is megsínyli a munkát.)

Mi okozza a munkahelyi stresszt?

Iparágtól függetlenül a munkahelyi stressz okai leggyakrabban a következők:

  • a túl nagy munkaterhelés,
  • a munkaköri felelősségek feletti kontroll hiánya,
  • a munkahelyi biztonság hiánya,
  • a teljesíthetetlen vagy nehezen teljesíthető munkakövetelmények,
  • a munka és a magánélet közötti egyensúly hiánya,
  • valamint a kollégákkal vagy feljebb valókkal való konfliktusok.

Mint már említettük, a munkahelyi stressz mértéke az elmúlt évben világszerte rekordot döntött, és a legutóbbi felmérés alapján a munkavállalók 44%-a érzi magát rendszeresen stresszesnek a munkája miatt. Ez a jelenség nem korlátozódik csak a mi régiónkra, sőt!

Érdekes, hogy miközben az Egyesült Államokban és Kanadában a dolgozók szintén nagyon aggódnak és stresszesek, ők a legelkötelezettebbek is, és a jólét terén is a második helyen állnak. Az ott élők fele azt mondja, hogy “kényelmesen él” a jövedelméből, ami összehasonlítva a globális 22%-kal, kiemelkedőnek számít. Ugyanez az adat Európában átlagosan 42%, országszintű adatokat sajnos ehhez nem közöltek.

Szűrd ki te is az igényeidnek megfelelő munkahelyet!

Ha te is olyan munkahelyet szeretnél, amit éppen rád szabtak, nézz körül a megújult jobinfo.hu oldalán. Az oldal új szűrői segítségével igényeidnek legmegfelelőbb állásajánlatok közül válogathatsz.

Böngéssz a több ezer ajánlat között és találd meg álmaid állását – hiszen már ezt is beállíthatod álláskeresői fiókodban! Az “Álommunkahely” funkciót azért alkották meg, hogy egy kattintás után az “öledbe hulljon” az információ, ha a vágyott munkahely állást ad fel a jobinfo.hu-n.

Regisztrálj és töltsd ki álláskeresői Profilod, hogy azután ebből egy klikkel önéletrajzot varázsolj! A jobinfo.hu újításainak célja, hogy az álláskeresés még kényelmesebb legyen! Kattints, böngéssz és megtalálod a Neked megfelelő munkahelyet! Az állásgyűjtő oldalon egy helyen találod több állásportál kínálatát, hogy egyszerűen és gyorsan átlásd a több ezer állás kínálatot. A nyitó oldalon gyorsan megtalálhatók a tematizált, legkeresettebb állások. Egyszerűen regisztrálhatsz google accounttal, a profilodat részletesen kitöltve pontosíthatod a számodra küldött állásajánlatokat, a beállításaid alapján pedig pontosabb hírleveleket kaphatsz.

A megújulással párhuzamosan meghosszabbították nyereményjátékukat! Ha még nem tetted, most különösen érdemes feltöltened a önéletrajzodat ide: https://cvdb.hu/, illetve készítsd el részletes profilodat is! Egyrészt az itt megadott kritériumokat  figyelembe véve kapsz hírlevelet,  plusz a profil frissítését elvégző felhasználók között több millió forint értékű nyereményt sorsolnak ki!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Csapást mérhetnek a TikTokra

Csapást mérhetnek a TikTokra

Olyan függőséget okozhat az alkalmazás, mint a cigaretta.

Penny vs. Lidl vs. Aldi: szintet lép a budapesti verseny

Penny vs. Lidl vs. Aldi: szintet lép a budapesti verseny

Új üzletet nyitott a Penny a Nyugatinál.

Véget ért a razziasorozat: milliós bírságok, lefoglalt élelmiszerek és korlátozások

Véget ért a razziasorozat: milliós bírságok, lefoglalt élelmiszerek és korlátozások

Több mint kétezer ellenőrzés történt.

© 2024 (v2.202102)