Mennyire “nehéz” a pénztárcád? A fizetés és a túlsúly összefüggései

Ha kijelenteném, hogy a túlsúlyod vagy a fizikai megjelenésed miatt kevesebbet kereshetsz, valószínűleg meglepődnél / felháborodnál. Úgy tűnik azonban, hogy ez a durva realitás, amit a világ egyre több országában egyre több kutatás és felmérés bizonyít be.

A téma most amiatt került napirendre, hogy New Yorkban a közelmúltban elfogadtak egy törvényt, amely megtiltja a súlyon alapuló diszkriminációt. A törvény számos más város, köztük San Francisco és Washington DC példáját követi, ahol már korábban hoztak hasonló intézkedéseket. Most New York államban, valamint Massachusettsben, Vermontban és New Jerseyben is törvényjavaslatok vannak készülőben ezzel a céllal. 

Bár elsőre könnyű lenne rálegyinteni, hogy a hülye amerikaiak minden pohár vízben képesek vihart vizionálni, ám ha jobban utánanézünk az adatoknak, kiderül, hogy számos korábbi kutatás és felmérés tételesen igazolta, hogy a túlsúlyos, vagy elhízott emberek valóban kisebb fizetésre számíthatnak, mint sportos testalkatú társaik, és ezen a téren a nők elleni megkülönböztetés még erősebben tetten érhető.

Angliában hasonló következtetésre jutottak, Dél-Koreában szintén, a globális folyamatokat vizsgálva pedig megint csak ugyanez jött ki

A probléma nemi vetülete is érdekes. Régóta ismert tény, hogy a nők kevesebbet keresnek az azonos pozíciókban dolgozó férfiaknál, de a túlsúlyos nők esetében ez még inkább igaz. Ez azt jelenti, hogy gyakran duplán sújtják őket a diszkrimináció negatív hatásai.

A magyarok több mint fele küzd súlyproblémákkal

Magyarországon, ahol a lakosság tetemes része túlsúlyos, a helyzet különösen aggasztó lehet, bár nálunk egyelőre nem publikáltak olyan kutatást, ami a testsúly és a keresetek összefüggéseit vizsgálná. A KSH 2019-es adatai szerint a lakosság 34,3 százaléka volt túlsúlyos és 23,9 százaléka elhízott. Azóta a helyzet nem javult, sőt! Egy már a pandémia után készített felmérés szerint már a felnőtt lakosság 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Így közel 6 százalékkal többen küzdenek felesleggel, mint néhány évvel ezelőtt. (Orvosi szempontból túlsúlyos a 25 fölötti testtömegindex (BMI) értékű, elhízott a 30 fölötti BMI értékű személy. Amennyiben nem ismered a saját BMI értékedet, ezzel az online kalkulátorral néhány másodperc alatt ellenőrizheted.)

Egy globális kutatás előrejelzése szerint a jövő sem fest túl rózsásan. Azt mutatja, hogy 2035-re a magyar lakosság 36 százaléka lesz elhízott. Ilyen fokú össztársadalmi elhízottság nem csak az egyéni életminőséget rontja, de a GDP-t is jelentősen – az előrejelzés szerint körülbelül 3.5 százalékkal – csökkenti, leginkább az idő előtti elhalálozás és a munkaképtelenség miatt. Nem beszélve az egészségügyi költségekről, amelyek az elhízásból eredő problémák kezelésekor merülnek fel.

Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

Ahogy az egyik nemzetközi tanulmány rámutat, nem teljesen világos, milyen ok-okozati összefüggés áll az egyértelműen megfigyelhető nagyobb testsúly = alacsonyabb fizetés jelenség mögött. Elképzelhető, hogy a magyarázat nem a megkülönböztetésben keresendő, állítják a kutatók, hanem annak köszönhető, hogy a túlsúlyos, elhízott emberek több egészségügyi problémával küzdenek, emiatt kevesebbet tudnak dolgozni, vagy bizonyos feladatokat nem ugyanolyan hatékonysággal látnak el. De persze az is elképzelhető, hogy tényleg valamiféle – esetleg nem is tudatos vagy szándékos – diszkrimináció az indok. Ennek eldöntéséhez egyelőre nem áll rendelkedésre elegendő, tudományosan is meggyőző minőségű adat.

Ha állást keresel, vár a a nemrég megújult jobinfo.hu átlátható nyitó oldallal, praktikus szűrési lehetőségekkel, tematizált állásokkal, hogy azonnal megtaláld, amit keresel. Ha nincs még Önéletrajzod, töltsd ki a Profilodat és generálj CV-t az adatokból fél perc alatt! Használd álláskeresői fiókodban a beállításokat: iratkozz fel akár bér alapú hírlevélre, az Álommunkahely funkcióval pedig rögzítheted, ha van olyan cég, akinek a hirdetései különösen érdekesek számodra!

Töltsd fel önéletrajzodat folyamatosan bővülő CV-adatbázisukba és nyerj akár bruttó 2 Millió forintot!

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ha panel, akkor hamar megy

Ha panel, akkor hamar megy

Három hónapon belül gazdára találnak a panellakások.

Váltanak a gyorséttermek, jönnek az egyenadagok

Váltanak a gyorséttermek, jönnek az egyenadagok

Mérnöki pontossággal fognak készülni a gyorséttermi ételek.

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

Olcsóbb, jobb fogyókúrás tabletták kopogtatnak.

© 2024 (v2.202102)