U-alakú konyha – ahol minden könnyen elérhető

Új sorozatunkban a különféle konyha kialakítások előnyeit és hátrányait mutatjuk be. Az egysoros, a párhuzamos és az L-alakú konyhák után, most nézzük meg, miért és hova érdemes az U-alakú konyhát választani.

Az U-alakú konyhát amerikai konyhás nappalikba választják előszeretettel, de különálló konyhákba is jó választás lehet, ha a konyha nem túl kicsi. Az U-alakú konyhák akkor jól kihasználhatóak, ha az U két szára között legalább 120 cm távolság van, azaz keskeny, hosszúkás konyhába egyáltalán nem bizonyulnak jó választásnak. Ugyanakkor a túl nagy konyhákba sem jó választás az U-alakú konyhabútor, mert ilyenkor sokat kell gyalogolni az egyes munkaállomások között. Ebben az esetben azonban áthidalhatjuk a problémát egy konyhaszigettel a konyha közepén. Ebben az érdi családi házban is ezt a megoldást választották.

Négyzet alakú konyhákba tökéletes

Az ideális az, ha négyzet alakú konyhába választunk U-alakú konyhabútort, vagy esetleg olyan téglalap alakú konyhába, ahol a téglalap hosszabb és rövidebb oldalai között nincs jelentős méretű különbség.

Az U-alakú konyha tökéletes választás olyan különálló konyhákba, ahol az egyik oldal közepén helyezkedik el az ajtó, illetve amerikai konyhás nappalikba, ahol az U egyik szára lehet egy félsziget, ami elszeparálja kicsit a konyhát, de mégis nyitottá teszi a nappali irányába, ahogyan ebben a debreceni családi házban is látható.

Nyitott polcokkal a levegősebb elrendezésért

Az U-alakú konyha legnagyobb előnye a rengeteg tárolóhely és munkafelület, itt tehát mindig minden kézre esik, óvakodjunk azonban attól, hogy mindhárom oldalára tegyünk felső szekrényeket. Az U-alakú konyha egyik szárára praktikusak lehetnek a nyitott polcok, ami által levegősebb lesz a tér, de ha valaki nem szereti a nyitott polcokat, akkor is válasszon inkább több üveges szekrényt felülre.

A konyhai háromszög itt is mérvadó

A konyhai háromszög, azaz a hűtő, a mosogató és a tűzhely hármasának elrendezésére itt is kiemelten érdemes figyelni. Jó, ha a három munkaállomás az U három oldalában helyezkedik el, de érdemes őket a sarkokhoz minél közelebb elhelyezni, hogy ne kelljen nagy távolságokat bejárni közöttük. Ebben a pécsi családi házban ezt remekül megvalósították. Ha nagyon nagy a konyha és konyhaszigettel tennénk praktikusabbá, akkor érdemes akár a mosogatót, vagy egy plusz mosogatót, akár a főzőlapot a szigetbe beépíteni.

Jöjjenek az extrák!

Az U-alakú konyha legnagyobb előnye, hogy bőven van hely, ezért olyan extrákat is be lehet építeni, mint például egy borhűtő, de a lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Jönnek a kórházak revizorai, a betegeket is ellenőrzik

Jönnek a kórházak revizorai, a betegeket is ellenőrzik

A következő napokban legalább két főből álló mobil ellenőri csoportok jelenhetnek meg a magyar kórházakban.

Az iráni rakéták tényleg veszélyesek lehetnek Izraelre

Az iráni rakéták tényleg veszélyesek lehetnek Izraelre

Az Irán által Izrael ellen indított nagyszabású támadással kapcsolatosan az izraeli kommunikáció diadalittas volt, de ezzel a veszély nem múlt el.

A casco díjánál jóval nagyobbat nőtt a legnépszerűbb kiegészítő biztosítás aránya

A casco díjánál jóval nagyobbat nőtt a legnépszerűbb kiegészítő biztosítás aránya

Az első negyedévben megkötött teljes körű casco szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, ami 5,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

© 2024 (v2.202102)