Mit nyerünk a hőszigeteléssel?

A hőszigetelés talán még soha nem volt ennyire aktuális kérdés, mint az elmúlt hónapokban. A következőkben a legfontosabb tudnivalókat tekintjük át röviden.

Az épületek hőveszteségének kb. 30-40 százalékáért a falak a „felelősek”. Egy jól méretezett hőszigeteléssel ennek akár 90 %-át is megtakaríthatjuk, ami az egész épületre vetítve kb. 30 százalékos megtakarítást jelent. A megtérülési időt a jelen gazdasági helyzet bizonytalansága mellett nem is olyan egyszerű pontosan kiszámolni, de az energiahordozók árának folyamatos emelkedése mellett biztosak lehetünk abban, hogy a hőszigetelésre fordított pénz egyre gyorsabban fog megtérülni. A számításnál azt is figyelembe kell venni, hogy a hőszigetelés – miután „visszahozta az árát”, folyamatosan nekünk dolgozik, hiszen a rezsiköltségeink egy jóval alacsonyabb szinten maradnak ezután is.

A homlokzatra – azaz a külső oldalra – elhelyezett hőszigetelés további előnye, hogy télen a falak belső felületi hőmérséklete magasabb lesz, ezáltal nő a beltéri komfortérzet, megszűnik a „húzó” hideg hatása. A külső oldali hőszigetelés megvédi a falszerkezetet, csökkenti annak hőmozgását és az ebből adódó hőmozgásokat – ezáltal növeli az épület élettartamát.

Hőszigeteléssel sokkal jobban ki tudjuk használni a falazatok hőtároló képességét és amellett, hogy növeljük az ingatlanunk értékét még a környezetet is szebbé tehetjük igényes homlokzati színek választásával.

A homlokzatok hőszigetelésénél a legfontosabb szabály, hogy csak minősített anyagokat és komplett rendszereket építsünk be – csak így kapunk gyártói rendszergaranciát! A gyártók által szállított komplett rendszerek minősítésében szereplő valamennyi paraméter (hőszigetelő képesség, páratechnikai tulajdonságok, mechanikai ellenállás stb.) csak a rendszerengedélyben szereplő anyagokra vonatkozik!

Nem elhanyagolható szempont a pontos méretezés sem, hiszen a túl vékony szigetelés ugyanúgy hibás választás, mint az indokolatlanul vastag. Azt sem árt tudni, hogy a hibás, azaz nem előírásszerű kivitelezés nemcsak esztétikailag hagy kívánnivalókat maga után, hanem a hőszigetelés hatékonyságát is veszélyezteti.

A Baumit az általa forgalmazott Baumit open (alkalmazható ismeretlen összetételű, vegyes illetve különleges (pl. vályog, pórusbeton) falszerkezetek esetében is), Baumit Star EPS (extrém beépítési körülmények között is alkalmazható), Baumit Star ásványi (bármilyen épülettípusnál alkalmazható) és Baumit Pro (panel- és társasházak homlokzati felújítására ideális) homlokzati hőszigetelő rendszerekre – a mindenkor hatályos törvényekben, jogszabályokban és rendeletekben meghatározott kötelező szavatosság mellett 25+5 év rendszergaranciát vállal.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Nagyon fáj az infláció: sokkal kevesebbet vásároltunk áprilisban

Nagyon fáj az infláció: sokkal kevesebbet vásároltunk áprilisban

2023. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

A 370-es szint alatt tartja magát a forint az euróval szemben

A 370-es szint alatt tartja magát a forint az euróval szemben

Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedd reggelre a hétfő esti szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Friss számok: ennyien jöttek hétfőn Ukrajnából

Friss számok: ennyien jöttek hétfőn Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5036-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5242-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

Ömlik a víz egy óriástározóból, településeket kell evakuálni Dél-Ukrajnában

Ömlik a víz egy óriástározóból, településeket kell evakuálni Dél-Ukrajnában

A gát az Oroszország által megszállt dél-ukrajnai területen, Herszon régióban van a front közelében, Nova Kahovkánál.

© 2023 (v2.202102)