Így alakítsd ki praktikusan a mosókonyhát!

Ma már minden nő álma, hogy legyen egy külön mosókonyha, háztartási helyiség is a lakásban. Hogy ne a fürdőszobában, konyhában foglalja a helyet a mosó- és a szárítógép, és ne a lakás többi helyiségében kelljen kerülgetni a ruhaszárítót, vasalóállványt sem. Mai cikkünkben összegyűjtöttük, mi kell ahhoz, hogy a mosókonyha valóban praktikus legyen.

Ne legyen túl kicsi!

Új otthonuk tervezésénél sokan nem számolnak azzal, hogy a mosókonyhának mekkora hely is kell valójában. Persze nem kell, hogy a helyiség mérete vetekedjen mondjuk a nappaliéval, de egy kis lyuk, ahová épphogy elfér egymás felett a mosó- és a szárítógép egyáltalán nem elég.

Mindenképp számoljunk azzal, hogy a gépeken kívül kényelmesen, körüljárhatóan elférjen egy kinyitott ruhaszárító vagy vasalóállvány, ezen kívül legyen elegendő hely a tárolásra használt szekrényeknek, plusz jó, ha még az egyéb takarítóeszközök is kényelmesen elférnek a helyiségben. Ezeken kívül rendkívül praktikus, ha egy mosdókagyló is kerül a helyiségbe, ahol a ruhák mosás előtti előkezelését (áztatás, folttisztítás) el lehet végezni.

Ebben a váci családi házban például kellően nagy mosókonyhát alakítottak ki.

Legyen sok tárolóhely

Ne higgyük azt, hogy a mosókonyhában kizárólag a mosó- és öblítőszereknek kell tárolóhely. Amint elkezdjük használni a helyiséget, látni fogjuk, hogy mennyi mindennek lehetet volna még itt tárolóhelyet csinálni. Gondoljuk tehát előre végig, hogy mi mindent lenne jó itt tárolni, és ennek megfelelő mennyiségű szekrénnyel számoljunk.

Hogy az összhatás még letisztult is legyen, a nyitott polcok helyett inkább a zárt szekrényeket részesítsük előnyben. Természetesen helyet kaphat 1-2 nyitott polc is, de oda is vásároljunk dobozokat, kosarakat tárolóknak. Jó, ha a vasalóállvány vagy a takarítóeszközök is nekik megfelelően kialakított szekrényekben kapnak helyet, ahelyett, hogy csak letámasztanánk őket az egyik sarokba.

Ennek a darnózseli háznak a mosókonyhája nem túl nagy, mégis remekül kihasználták beépített szekrényekkel, így az egész helyiség rendezett.

Extrák

Mosókonyhánkat természetesen ma már számtalan extrával is felszerelhetjük. Mi például teljesen beleszerettünk ezekbe a ruhaszárítóként funkcionáló, kihúzható fiókokba.

Ugyanakkor praktikus kiegészítő lehet egy kutyamosdató kád vagy egy zuhanyzó kialakítása, ha házi kedvenceinket a házba is beszeretnénk engedni, illetve ha csemetéink folyton sárosan jönnek be a kertből. Ilyen esetben érdemes a mosókonyhát úgy tájolni, hogy a kertből közvetlenül elérhető legyen.

Ennek az érdi családi háznak a mosókonyhájában a sok beépített szekrény mellett egy tusoló is helyet kapott.

Külföldi képek forrása: houzz.com


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Kedden tárgyalták a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

Karsai Dániel személyesen is beszélt Strasbourgban

Karsai Dániel személyesen is beszélt Strasbourgban

Karsai Dániel megrázó szavai az emberek szívéig hatoltak. 

Februárban néz rá a költségvetésre a kormány

Februárban néz rá a költségvetésre a kormány

Minden rendben lesz a gazdasági kormányzat szerint, várják a lakossági befektetőket.

© 2023 (v2.202102)