25 év alattiak adókezdvezménye – az intézkedés, amivel majd’ mindenki rosszul jár

“Még nem vagyok 25 éves, de nekem ugyanazt az órabért kínálta a munkaadó, mint a 25 év felettieknek” – fakadt ki a közelmúltban egy fiatal munkavállaló. Vajon igaza van? 

A 25 év alattiak adókedvezménye – bár kétségkívül jószándékú – az egyik olyan munkaerőpiaci beavatkozás, amiből egy vaskos csokor munkaerőpiaci frusztráció származik, és ami a gyakorlatban számos problémát okoz. 

Az említett fiatal elmesélte, hogy amikor rákérdezett, hol jelenik meg az ő adókedvezménye, a munkát ajánló kávézó tulajdonosa csak hebegett-habogott. A vitát nem is sikerült rendezni, a fiatal felháborodva visszautasította az ajánlatot és megfenyegette a vállalkozót, hogy feljelenti az adóhivatalnál. 

Mi jár annak, akinek igaza van? A szája… 

És persze valahol igaza is van, hiszen neki járna az adókedvezmény. Csakhogy ez az intézkedés ritka kellemetlen helyzetbe hozza a munkaadókat is, sőt, a 25 környéki, vagy afölötti dolgozókat is. Tipikus példája annak, amikor a jó célokat kitűző jogszabályok megalkotásakor nem veszi észre senki, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntjük – vagy, ahogy nagyanyáink mondták mindig: hogy a pénz nem a fán terem. 

Lássuk, milyen dilemmái vannak a különféle résztvevőknek:

  • Cégvezetőként miért fizetnénk magasabb órabért egy 25 év alattinak, mint a – nyilván tapasztaltabb – 25 év felettinek? 
  • Milyen feszültségeket szül ez a dolgozók között? 
  • Ha egyszer ezt elkezdi a cég, hogyan tovább? Mit csináljunk, amikor a munkavállaló eléri a 25 éves kort? 
  • Rúgjunk ki mindenkit, ahogy betölti a 25 éves kort? 
  • Nyeljük be azt, hogy az adójogszabályok miatt egyszer csak minden munkavállaló kevesebbet fog keresni, mint addig, vagy mindenki többe fog kerülni miközben a fizetés egy fillérrel sem nő? 
  • És eközben a munkavállaló is nagyon faramuci, motivációgyilkos helyzetbe kerül, amikor eléri a 25 éves kort. Az egyik forgatókönyv, hogy az adószabályok miatt egyszer csak kevesebb lesz a nettója, miközben semmi más nem változik. A munkaköre ugyanaz, a cég ugyanannyit költ rá mint eddig, és mégis csökken a fizetése.
  • A másik eset, hogy megmarad a fizetése, ami csak úgy lehetséges, hogy a cége az eddiginél többet költ rá. Ebben a helyzetben tényleges béremelésre (olyanra, ami a hazavitt pénzen is meglátszik) egyhamar biztosan nem számíthat. 

Miközben az adókedvezmény célja a fiatalok foglalkoztatásának ösztönzése, hosszabb távon potenciálisan mégis egy sor negatív hatása lehet, és az intézkedés a saját célját kannibalizálja. 

Nem véletlen, hogy a legtöbb esetben ezt az adókedvezményt valahol lenyelik a cégek, akik így kapnak egy ösztönzőt a pályakezdők foglalkoztatására, ami munkaerőpiaci szempontból fontos cél – még ha munkavállalóként ez nem is tűnik annyira igazságosnak. 

Ha nem jártál sikerrel egy interjún, vagy csalódottan távoztál a HR-es asztalától, a jobinfo.hu-n több ezer állás között böngészhetsz; a teljesen személyre szabható álláshírlevéllel naponta, könnyedén informálódhatsz a számodra releváns lehetőségekről: állíts be a kategóriát, vagy adj meg kulcsszót, és iratkozz fel hírlevelünkre! Fusd át nyitó oldalunkon a legjobb szellemi, vagy fizikai munkákat és találd meg mielőbb a számodra megfelelő állást!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Kedden tárgyalták a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

Karsai Dániel személyesen is beszélt Strasbourgban

Karsai Dániel személyesen is beszélt Strasbourgban

Karsai Dániel megrázó szavai az emberek szívéig hatoltak. 

Februárban néz rá a költségvetésre a kormány

Februárban néz rá a költségvetésre a kormány

Minden rendben lesz a gazdasági kormányzat szerint, várják a lakossági befektetőket.

© 2023 (v2.202102)