Mi történik a piacon? Üresen maradnak a logisztikai/ipari ingatlanok?!

Egészen megdöbbentő az, ami a BRF legutóbbi negyedéves jelentéséből kirajzolódni látszik a logisztikai/ipari ingatlanok piacán. Az elmúlt éveket meghatározó trendtől eltérően ugyanis ugrásszerű nőtt az üresedési ráta. Nem lehet most könnyű helyzetben az, aki logisztikai/ipari ingatlant adna bérbe.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) közzétette 2023 második negyedévére vonatkozó ipari/logisztikai ingatlanpiaci jelentését, melyből kiderül, hogy a második negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4.814.000 nm-t tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3.306.740 nm, míg a regionális hazai állomány 1.507.260 nm. A spekulatív állomány 2023 második negyedévében hat épülettel, összesen 65.580 nm-rel bővült a fővárosban, míg a regionális piacokon egy új átadást rögzítettek.

Ugyanakkor a teljes bérlői kereslet is növekedett, ami a fővárosban és környékén 124.770 nm-t tett ki a második negyedévben. Ez 10%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A szerződés hosszabbítások nélküli nettó kereslet 80.390 nm volt, ami az előző év azonos időszakához képest 22%-os emelkedést mutat. Az előbérletek aránya elérte a teljes kereslet 41%-át a második negyedévben. Az előbérleti szerződéseket a szerződés megújítások követték 36%-kal, majd az új szerződések 21%-kal. A bővülések a teljes kereslet 2%-át tették ki.

A Budapest és környéki piacon összesen 21 bérleti szerződést rögzítettek, 5.940 nm átlagos tranzakciómérettel 2023 második negyedévében. A szerződések túlnyomó része továbbra is ’big-box’ logisztikai parkokban köttetett, a tranzakciók közül három mérete haladta meg a 10.000 nm-t. A városi-logisztikai állomány esetében hét megállapodást regisztráltak, amelyek átlagos mérete 2.320 nm-t tett ki. A nettó abszorpció a fővárosban és környékén 2023 második negyedévében -27.470 nm volt.

A kereslet növekedése ellenére hatalmasat ugrott az üresedési ráta. 2023 második negyedévének végén Budapesten 8,6%-on állt, ami 270 bázisponttal magasabb az előző negyedévben mért adatnál, és 220 bázisponttal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. A negyedév végén összesen 283.740 nm ipari-logisztikai terület állt üresen, míg a regionális hazai spekulatív ingatlan állományban 104.140 nm üres területet rögzítettek, ami 6,9%-os kihasználatlanságnak felel meg. Az országos kihasználatlansági mutató jelenleg 8.1%.

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy az üresedési ráta növekedésével a logisztikai/ipari ingatlanok bérbeadása is egyre nehezebb lesz. Körültekintően kell tehát kiválasztania a megfelelő hirdetőoldalt annak, aki most szeretne raktárat, logisztikai ingatlant, telephelyet bérbe adni.

A megújult raktar.info erre kiváló megoldást nyújt. A raktar.info-n rendkívül egyszerű a hirdetés feladás és a raktárt, logisztikai-, ipari ingatlant is könnyen megtalálhatják a bérlők.

 

Ha hirdetéséhez megbízható partnert keres próbálja ki Ön is a megújult raktar.info-t, ahol a látogatók a letisztult és átlátható felületen sokkal könnyebben megtalálják hirdetését.

Továbbá: a raktar.info látogatói egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Kedden tárgyalták a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

Karsai Dániel személyesen is beszélt Strasbourgban

Karsai Dániel személyesen is beszélt Strasbourgban

Karsai Dániel megrázó szavai az emberek szívéig hatoltak. 

Februárban néz rá a költségvetésre a kormány

Februárban néz rá a költségvetésre a kormány

Minden rendben lesz a gazdasági kormányzat szerint, várják a lakossági befektetőket.

© 2023 (v2.202102)