Igazi csodaházak Balaton környéki kis falvakból – Ha elvonulnál a világ elől

A Balaton nyáron kellemes időtöltést biztosíthat, hacsak nem vagyunk tömegiszonyosak. Azok, akik inkább elvonulnának a világ elől és csak néha-néha ugranának le a Balaton partjára fürdeni, gyönyörű apró falvakból válogathatnak a Balaton környékén. Ilyen kistelepülésekről hozunk most néhány csodaházat.

Népmesék világát idéző dombház Balatonendréden

Balatonendréd a Balatonboglári borvidéken, Zamárditól mindössze 7 km-re található. Itt, a hegyoldalban, egy balatoni panorámás, zárt kert besorolású telken épült 1993-ban, Grátz Antal tervei alapján ez a dombház, melynek megjelenése a Magyar Népmesék világát idézi. Ezek után már meg sem lepődünk, hogy az épületben elsősorban gyermektáborok üzemelnek, illetve vendégszállásként működik. A galériás nappalival, 2 hálószobával, konyhával, fürdőszobával rendelkező ház 20 fő elszállásolására alkalmas. Az épület nyáron hűvös, télen meleg, a telken még kilátó, lombkorona sétány, faház, fa játszóvár, hely lovaknak és vadállatoknak, teraszok és szaletlik lettek kialakítva.

Csodás présház Hegymagason

Hegymagas a Balaton-felvidéken, a Szent György-hegy oldalában, Szigliget és Tapolca közelében helyezkedik el, borkedvelőknek ideális üdülőhely. A Szent György-hegy északi dűlőjén, a bazaltorgonáktól mintegy 20 perces túraútra, Mogyoróshegyen vált most eladóvá egy két lakrészből álló, gyönyörűen felújított présház, amelynek egyik lakrészét szálláshely kiadásra, másik lakrészét saját célra használták. A jól bejáratott szálláshely igény szerint név megtartással és vendégkörrel együtt átadó. A présház pincéje szokatlanul nagy, szellőzői révén ideális páratartalmú. A szálláshelyként üzemelő részben konyha-étkező, hálószoba és fürdőszoba kapott helyet, egy nagy, fedett terasz is kapcsolódik hozzá, ahonnan a Keszthelyi-hegységre nyílik páratlan kilátás. A másik lakrész konyha-étkezőből, nappaliból, hálószobából és fürdőszobából áll, mögötte kis kiülő terasz található. Az épület lakóház besorolású, külterületi részen van, de művelésből kivont, nem kifüggesztésköteles.

Még egy gyönyörű présház, ezúttal Monoszlóról

Monoszló a Balatontól 6 kilométerre északra, a Káli-medence keleti szomszédságában megbújó, mindössze két község területét magában foglaló, kis Monoszlói-medencében helyezkedik el. Területén található Hegyestű, és közvetlen határos Zánkával. Itt, a Hegyestűn vált eladóvá egy gazdasági épület besorolású, művelésből kivett, nem kifüggesztés köteles ingatlan, ahol a szőlő termesztés nem kötelező. Az épület szintén jól bejáratott szálláshely, alsó szintjén borospince és konyha, különbejáratú emeletén egy hálószoba és fürdőszoba, beépített, szintén különbejáratú tetőterében még egy hálószoba és fürdőszoba található. Mindkét felső szint egy-egy kis teraszról közelíthető meg és egy-egy kis erkély is kapcsolódik hozzájuk. Az ingatlanhoz kapcsolódik még egy nagyobb panorámás, kiülős terasz és egy két autó parkolására alkalmas parkoló.

Autentikus házikó Nemesvitán

Nemesvita Balatonedericstől 4 km-re, az Öreghegy lábánál, a Keszthelyi-fennsík egyik völgyében helyezkedik el, a hegy tetején magasodó kilátóból festői táj tárul az odalátogatók szeme elé. A falu központjában eladó egy autentikus, mégis modern elemekkel felújított házikó. Az ingatlanban 2 szoba, konyha és fürdőszoba kapott helyet, tetőtere beépíthető. Fűtése elektromos, H-tarifáról üzemeltethető, belső tereiben a rusztikus természetes kő, bontott tégla és a fa az uralkodó.

Még egy présház Kőröshegyről

Kőröshegy a Balaton déli partján, Balatonföldvár szomszédságában található. Közelében halastó, teknőspark és levendulás is megtekinthető. Ezúttal innen hozunk egy szépen felújított présházat. Az ingatlan zártkerti nyaraló, gazdasági épület besorolású, kert és szőlő művelési ágon nyilvántartott, művelésből kivett ingatlan, normál adásvételi szerződéssel vásárolható meg. A háromszintes nyaralót a 90-es évek közepén építették, 2015-től kezdve fokozatosan felújították. Alsó szintjén borospince, présház, előtér és tároló található. Földszintjén nappali, étkező, konyha, fürdőszoba kapott helyet, a nappaliból juthatunk fel a tetőtérbe, ahol előtér, 2 hálószoba, egy mosdó és egy tároló található. A földszinti részhez egy 10 nm-es terasz is kapcsolódik. Fűtését cserépkályha biztosítja, de a tetőtérben fűtésre alkalmas klíma is beszerelésre került. A telken pergola, kerti sütögető hely és egy kerti szerszámtároló is megtalálható.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Lakossági észrevételeket is figyelembe vett a MÁV-START új menetrendjének kialakításánál. 

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és nem is kívánjuk legalizálni - tudatta a Karsai-ügy kapcsán az Igazságügyi Minisztérium.

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Kedden tárgyalták a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

© 2023 (v2.202102)