Hagyományos beton – innovatív csomagolás

A Baumit folyamatos termékfejlesztésének fókuszában már hosszú évek óta olyan termékek állnak, melyek úgy tudnak hozzájárulni az egészségesebb lakókörnyezet kialakításához, hogy közben megfelelnek az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásoknak és a fenntartható fejlődés követelményeinek is.

Ennek a fejlesztőmunkának az eredménye a „Természetes lakóklíma” elnevezésű termékcsalád, melyben elsősorban olyan vakolatok, glettek és festékek találhatók, melyek a beltéri páramennyiség szabályozásával és a levegőben található ionok számának növelésével hatékonyan hozzájárulhatnak a kellemesebb és komfortosabb lakótéri klímához.

A jelenleg is futó fejlesztések egy másik iránya az újrahasznosított anyagok felhasználási lehetőségeinek vizsgálata – számos ilyen projekt már a kísérleti fázis végén tart. Ez jelentheti egyes újrahasznosított anyagok használatát a termékek csomagolásánál (pl. újrahasznosított műanyagból készülő vödör), de akár a termékek összetételében is (pl. építési törmelék felhasználása a betonok adalékanyagában).

Különleges és egyedi megoldásoknak számítanak azok a megoldások, amikor a csomagolás is „beépül”, azaz része lesz a kész épületszerkezetnek. Ebben a folyamatban nyitott új fejezetet a Baumit All In Beton B20 nevű terméke. Jól ismert tény, hogy a világon – s így hazánkban is – évről évre emelkedik a keletkező csomagolási hulladék mennyisége. Nem kivétel ez alól az építőipar sem, ahol egyre nagyobb problémát okoz az építkezéseken az építőanyagok csomagolóanyagának kezelése, tárolása és elhelyezése. Figyelve korunk környezetvédelmi tendenciáit biztosak lehetünk abban, hogy a környezetbarát és újrahasznosítható csomagolóanyagok használatára vonatkozó – mind szigorúbb – előírások a jövőben egyre komolyabban fogják érinteni az építőipari tevékenységeket is.

Ebben a folyamatban jelent határozott és példamutató előrelépést a Baumit All In Beton B20 megjelenése a piacon. Maga a termék egy gyárilag előkevert szárazbeton, melyhez az építés helyszínén csak vizet kell keverni. Alkalmas mindenféle kisebb betonozási és javítási munkához a házban és a ház körül. Felhasználható minden olyan területen, ahol nincsen komolyabb statikai igénybevétel. (Ennek az az oka, hogy a gyárilag kevert zsákos betonok esetében a vizet az építkezésen adják az anyaghoz és az előírttól eltérő keverővíz-mennyiség alkalmazásakor a kész beton végleges szilárdsága nagymértékben módosulhat a tervezetthez képest).

Az igazi újdonságot a termék csomagolása jelenti. Ezeket a papírzsákokat ugyanis a szárazbetonnal együtt bele lehet dobni a keverőbe, speciális anyagának köszönhetően vízzel érintkezve a keverés közben szemmel nem látható elemekre bomlik és magát a betont erősítő szálerősítésként még annak teherbírását is javítja. A megoldás további előnye, hogy a munka után semmiféle építési hulladék nem keletkezik – jelentősen megkönnyítve mind a ház körüli, mind a nagyobb építkezéseken történő felhasználást.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Lakossági észrevételeket is figyelembe vett a MÁV-START új menetrendjének kialakításánál. 

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és nem is kívánjuk legalizálni - tudatta a Karsai-ügy kapcsán az Igazságügyi Minisztérium.

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Kedden tárgyalták a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

© 2023 (v2.202102)