Új tanulósarok a gyereknek? Adunk néhány remek ötletet!

Még majdnem egy hónap hátra van a nyári szünetből, de a nagy élelmiszerláncok üzleteit máris ellepték a tanszerek. Aki nemcsak a legkisebb dolgok beszerzésén, hanem egy új tanulósarok kialakításán gondolkozik, annak érdemes már most elkezdenie. Milyen egy jó tanulósarok? Elsősorban funkcionális, ugyanakkor inspiráló. Ennek eléréséhez 5 dologra kell figyelnünk. Mutatjuk melyek ezek!

Fény

Az egyik legfontosabb a természetes fény, ezért célszerű az íróasztalt az ablak alá tenni, vagy legalábbis annak közelébe, ha ez nem megvalósítható. Mivel a téli hónapokban azonban sokszor sötétedés után kell tanulni, egy jó minőségű olvasólámpára is szükség lesz.

Ebben a győri családi házban az íróasztal épp az ablak alá került, ugyanakkor egy külön számítógépasztal biztosítja, hogy az íróasztal csak a tanulás helye legyen.

Az olvasólámpa kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy irányítható legyen a fénye, azaz lehetőleg minden irányba forgatható legyen, a benne lévő égő pedig legyen hideg fényű, ne vibráljon és akár 800 lux fényerőre is képes legyen. Ezeknek a követelményeknek leginkább a LED fényforrások felelnek, amelyeknek további plusz előnye, hogy az élettartamuk is hosszabb.

Ezeken kívül ügyeljünk arra is, hogy a fény legyen az akár természetes akár mesterséges a gyermek író kezével ellentétes oldalra kerüljön, hogy keze ne vessen árnyékot írás közben.

Ha kevés a hely, a tanulósarok egy galériaágy alatt is helyet kaphat, ilyenkor is figyeljünk azonban arra, hogy oldalról érkezzen természetes fény, ahogyan ebben a várpalotai otthonban is látható.

Megfelelő bútorok

Természetesen az sem mindegy, milyen íróasztalt és széket választunk a tanuláshoz. Fontos, hogy a gyermek úgy érje el kényelmesen az asztalt, hogy közben a lába teli talppal leér, és a térde 90°-os szöget zár be. Mivel gyermekünk ekkor még növésben van, erre az állítható magasságú asztalok és székek jelenthetik a megoldást. Ha nincs lehetőségünk plusz tárolóhely kialakítására, akkor arra is figyeljünk, hogy olyan íróasztalt válasszunk, ami sok tárolóhelyet biztosít.

A széknél nem elég, ha csak a magassága állítható, fontos, hogy a háttámlája is az legyen, hogy megfelelően meg tudja támasztani a gyermek gerincét. Nagyobb gyerekeknek vehetünk gimnasztikai labdát is, ami a legjobb a gerinc számára. Itt is fontos azonban a méret kiválasztása, ne vegyük meg rögtön az elsőt, amit valamelyik élelmiszeráruház lánc kínál kedvező áron, általában csak egy méretben.

Elegendő tárolóhely

Ahogy már említettük, jó ha az íróasztal sok tárolóhelyet biztosít, de általában mindig utólag derül ki, hogy ez mégsem elég, ezért ha elfér, célszerű az íróasztal mellé még egy kisebb polcot, vagy gurulós fiókos szekrényt vennünk. Ha nem fér el, az íróasztal fölé érdemes fali polcokat szerelni, és a tárolási lehetőségeket kisebb tárolókkal, dobozokkal, kosarakkal kiegészíteni.

Ebben a perbáli családi házban maga az íróasztal is sok tárolóhellyel rendelkezik, de kiegészítették még egy görgős, fiókos tárolóval és fali polcokkal is. Fent a tetőablak és oldalt a két kisablak pedig rengeteg természetes fényt biztosít.

Ha az asztalt az ablak alá szeretnénk tenni, de a fali tárolókat is jó ötletnek tartjuk, akkor érdemes sarokba helyezni, így a fali tárolók az oldalsó falon is elférnek.

Magunk is készíthetünk fali tárolót, perforált farostlemezből például nagyon egyszerű elkészíteni és sokkal olcsóbban megúszhatjuk, mintha készen vásárolnánk polcokat. Ha elkészült valamilyen vidám színnel is lefesthetjük.

Inspiráló színek

Az élénk színek inspirálják a gyereket, így kevésbé unják el magukat, vagy kevésbé álmosodnak el tanulás közben. Ugyanakkor nem szabad túlzásba vinni a használatukat, mert el is terelhetik a figyelmet. Ha fehér bútorokat választunk, akkor a tanulósarok falának élénk színnel való lefestése jó ötlet lehet. Ha a fal és a bútorok is semleges színűek, akkor válasszunk élénk színű kiegészítőket, lehetőleg egy, de maximum 2 vagy 3 árnyalatban. Kamasz szobákban akár egy hatalmas graffiti, vagy egy modern művészeti alkotás is inspirációt jelenthet.

Személyes tárgyak

Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl sok személyes tárgy a tanulósarokban, mert elterelhetik a figyelmet. Ugyanakkor néhány darabra szükség van ahhoz, hogy a gyerek igazán magáénak érezze a helyet, sőt egy jól megválasztott tárgy akár még inspiráló is lehet.

Most jöjjön néhány extra ötlet inspirációnak:

Ha két gyerek osztozik a szobán érdemes az íróasztalokat elválasztani, mondjuk egy térelválasztó polccal, ami egyben tárolóhelyként is funkcionálhat. Persze egy olvasósarokkal is elválaszthatjuk őket, ahogy az alábbi képen is látható.

Nagycsaládosoknál jó ötlet lehet, ha nem minden gyerek szobájában van külön-külön tanulósarok, hanem inkább kialakítunk egy külön tanulószobát, ahol minden gyereknek megvan a saját kis tanulósarka, a helyiségbe külön olvasó és pihenősarok is kerülhet.

Külföldi képek forrása: freshome.com


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Ingázók kérésére változtatta meg menetrendjét a MÁV-START

Lakossági észrevételeket is figyelembe vett a MÁV-START új menetrendjének kialakításánál. 

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Az Igazságügyi Minisztérium durva üzenetet küldött Karsai Dánielnek

Magyarországon az eutanázia nem engedélyezett és nem is kívánjuk legalizálni - tudatta a Karsai-ügy kapcsán az Igazságügyi Minisztérium.

Elkaszálják a Római partot?

Elkaszálják a Római partot?

Elfogadás előtt az építészeti törvény és készülnek a területre vonatkozó rendezési szabályzatok, így megnyílhat az út az ingatlanbefektetők előtt.

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Nincs veszélyben a sajtó a szuverenitásvédelmi törvény miatt?

Kedden tárgyalták a Fidesz által múlt héten benyújtott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, és ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték. 

© 2023 (v2.202102)