Óvatos optimizmus, beinduló munkaerőfelvétel az őszi munkaerőpiacon – kutatási eredmények

A jelenleg még meglehetősen drámai GDP adatok ellenére úgy tűnik, a hazai cégek egyharmada tervez új embereket felvenni (globális átlag: 44%), és 19 százalék számít leépítésekre (globális átlag: 14%) – derült ki a Manpower napokban publikált kutatási eredményeiből. A cégcsoport egyszerre tette közzé a globális felmérés eredményeit, és a magyar felmérés adatait is.

A ManpowerGroup a világ 41 országában, közel 39 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, ebből hazánkban a munkáltatók 510 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg negyedik negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) 13 százalékos átlagos értéket ért el, ami 1 százalékponttal múlja felül az előző negyedéves értéket, miközben az egy évvel korábbi szintnél 18 százalékponttal magasabb. Év/év alapon a 41 vizsgált ország közül a magyarországi volt az egyik legnagyobb mértékű növekedés.

Ugyanakkor a teljes képhez az is hozzátarozik, hogy ugyanez az adat a globális felmérésben 30%, vagyis a magyar cégek jelenleg sokkal kevésbé optimisták, mint amit más országokban mértek. Az európai országokban a leginkább bizakodóak a svájci és a holland cégek (38% és 35% NFM), míg a legborulátóbbak a cseh és a magyar cégvezetők (11% és 13% NFM).

A 13 százalékos létszámbővítési mutató mögé nézve az látszik, hogy szektoronként elég nagyok a különbségek.

Bővülést várnak a

  • a pénzügy és ingatlan (NFM: +28%),
  • az energia és közmű (+25%),
  • az ipar és gyártás (+22%),
  • valamint az IT (18%) szektorban.

Ugyanakkor visszaesésre számítanak az egészségügy és kutatás (-17%) területén dolgozók. Ez éles ellentétben áll a globális felmérés adataival, ahol ugyanebben a szektorban 30 százalékos NFM mutatót regisztráltak.

„Bár a már elérhető GDP adatok egyelőre továbbra is recessziót mutatnak, immár ez lesz a második negyedév, amelyben a munkáltatók közel harmada létszámnövelést tervez végrehajtani. Mindez azt mutatja, hogy a cégek számottevő része már a piacainak újbóli élénkülésével kalkulál, emellett ebben az időszakban már egyes új beruházások további munkaerő-felszívó hatása is megmutatkozik.” – mondta Fehér Tamás, a Manpower Magyarország és Horvátország ügyvezető igazgatója.

Az ország különböző régiói szerint is jelentős az eltérés a várakozásokban. Legtöbben Közép-Magyarországon (21%), a Dél-Alföldön (20%) és Budapesten (18%) terveznek új munkatársakat felvenni, míg az Észak-Alföldön a -7%-on álló mutató azt jelzi, hogy többek készülnek leépítésekre mint létszámbővítésre.

A globális felmérés arra is rákérdezett, a cégek mekkora része számára nehéz megtalálni a megfelelő új kollégákat, és a válasz minden eddigi rekordot megdöntött, a cégek 77% nyilatkozott így.

A helyzet javítása érdekében több ponton is változtatnak a cégek eddigi felvételi szokásaikon, a legnépszerűbb korrekciók közül néhány:

  • Idősebb, adott esetben radikális karrier-módosítást tervező jelölteket is mérlegelnek
  • Felvesznek olyan munkavállalót, aki hosszú ideig volt inaktív ilyen vagy olyan okokból
  • Felvesznek olyanokat is, akik technikai készségei nem 100 százalékban felelnek meg a hirdetésben elvártaknak

Ha Önnek is új munkaerőre van szüksége, adja fel álláshirdetését a tavasszal teljesen új köntösbe bújt, innovatív állásportálon, a jobinfo.hu-n, ahol 3 féle hirdetési csomag, illetve számos, hirdetéstámogató szolgáltatás közül választhat!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mészáros Lőrincék hivatalosan is újabb bankkal bővültek

Mészáros Lőrincék hivatalosan is újabb bankkal bővültek

AZ MBH Csoport ismét növekedett.

A fenyegetésnél többre lenne szükség, hogy csökkenjenek az üzemanyagárak

A fenyegetésnél többre lenne szükség, hogy csökkenjenek az üzemanyagárak

A kérdés, hogy a tavaly már megbukott ársapka jön vissza, vagy van más eszköz a magyar politikusok tarsolyában?

Közbeszerzést írt ki a BKK

Közbeszerzést írt ki a BKK

Több szerződés is lejár, ezek helyére keresnek újakat.

© 2023 (v2.202102)