Óvatos optimizmus, beinduló munkaerőfelvétel az őszi munkaerőpiacon – kutatási eredmények

A jelenleg még meglehetősen drámai GDP adatok ellenére úgy tűnik, a hazai cégek egyharmada tervez új embereket felvenni (globális átlag: 44%), és 19 százalék számít leépítésekre (globális átlag: 14%) – derült ki a Manpower napokban publikált kutatási eredményeiből. A cégcsoport egyszerre tette közzé a globális felmérés eredményeit, és a magyar felmérés adatait is.

A ManpowerGroup a világ 41 országában, közel 39 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, ebből hazánkban a munkáltatók 510 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg negyedik negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

A munkáltatói válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) 13 százalékos átlagos értéket ért el, ami 1 százalékponttal múlja felül az előző negyedéves értéket, miközben az egy évvel korábbi szintnél 18 százalékponttal magasabb. Év/év alapon a 41 vizsgált ország közül a magyarországi volt az egyik legnagyobb mértékű növekedés.

Ugyanakkor a teljes képhez az is hozzátarozik, hogy ugyanez az adat a globális felmérésben 30%, vagyis a magyar cégek jelenleg sokkal kevésbé optimisták, mint amit más országokban mértek. Az európai országokban a leginkább bizakodóak a svájci és a holland cégek (38% és 35% NFM), míg a legborulátóbbak a cseh és a magyar cégvezetők (11% és 13% NFM).

A 13 százalékos létszámbővítési mutató mögé nézve az látszik, hogy szektoronként elég nagyok a különbségek.

Bővülést várnak a

  • a pénzügy és ingatlan (NFM: +28%),
  • az energia és közmű (+25%),
  • az ipar és gyártás (+22%),
  • valamint az IT (18%) szektorban.

Ugyanakkor visszaesésre számítanak az egészségügy és kutatás (-17%) területén dolgozók. Ez éles ellentétben áll a globális felmérés adataival, ahol ugyanebben a szektorban 30 százalékos NFM mutatót regisztráltak.

„Bár a már elérhető GDP adatok egyelőre továbbra is recessziót mutatnak, immár ez lesz a második negyedév, amelyben a munkáltatók közel harmada létszámnövelést tervez végrehajtani. Mindez azt mutatja, hogy a cégek számottevő része már a piacainak újbóli élénkülésével kalkulál, emellett ebben az időszakban már egyes új beruházások további munkaerő-felszívó hatása is megmutatkozik.” – mondta Fehér Tamás, a Manpower Magyarország és Horvátország ügyvezető igazgatója.

Az ország különböző régiói szerint is jelentős az eltérés a várakozásokban. Legtöbben Közép-Magyarországon (21%), a Dél-Alföldön (20%) és Budapesten (18%) terveznek új munkatársakat felvenni, míg az Észak-Alföldön a -7%-on álló mutató azt jelzi, hogy többek készülnek leépítésekre mint létszámbővítésre.

A globális felmérés arra is rákérdezett, a cégek mekkora része számára nehéz megtalálni a megfelelő új kollégákat, és a válasz minden eddigi rekordot megdöntött, a cégek 77% nyilatkozott így.

A helyzet javítása érdekében több ponton is változtatnak a cégek eddigi felvételi szokásaikon, a legnépszerűbb korrekciók közül néhány:

  • Idősebb, adott esetben radikális karrier-módosítást tervező jelölteket is mérlegelnek
  • Felvesznek olyan munkavállalót, aki hosszú ideig volt inaktív ilyen vagy olyan okokból
  • Felvesznek olyanokat is, akik technikai készségei nem 100 százalékban felelnek meg a hirdetésben elvártaknak

Ha Önnek is új munkaerőre van szüksége, adja fel álláshirdetését a tavasszal teljesen új köntösbe bújt, innovatív állásportálon, a jobinfo.hu-n, ahol 3 féle hirdetési csomag, illetve számos, hirdetéstámogató szolgáltatás közül választhat!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A fenyegetésnél többre lenne szükség, hogy csökkenjenek az üzemanyagárak

A fenyegetésnél többre lenne szükség, hogy csökkenjenek az üzemanyagárak

A kérdés, hogy a tavaly már megbukott ársapka jön vissza, vagy van más eszköz a magyar politikusok tarsolyában?

Közbeszerzést írt ki a BKK

Közbeszerzést írt ki a BKK

Több szerződés is lejár, ezek helyére keresnek újakat.

Új korszak kezdődik januárban az üvegvisszaváltásban

Új korszak kezdődik januárban az üvegvisszaváltásban

Közeledik a 2024-es év, vele pedig az új kötelező visszaváltási rendszer is.

© 2023 (v2.202102)