Dohányzás vs. Több Szabadság – Mit Választanál?

Mindenki számára ismerős a látvány: egy csoport dohányzó kolléga elhagyja az irodát egy rövid szünetre. A nemdohányzók pedig csak néznek utánuk. A nikotinrajongók vérmérséklettől függően naponta egyszer-kétszer-tizenkétszer is megszakíthatják a munkát. Hogyan is kellene ehhez munkaadóként vagy munkatársként viszonyulni?

Ez a kérdés nagyon nem triviális. Van néhány alapvetés. Először is: egyetlen munkahely sem tilthatja meg senkinek a dohányzást. Másodszor: a munka törvénykönyve szerint a dolgozóknak joga van meghatározott időnként megadott hosszúságú szünetet tartani. Ennyi biztos.

De joga van valakinek ennél többet kijárni? Kevesebbet dolgozik, aki füstöl? Vagy esetleg a hiányzó időt nagyobb hatékonysággal pótolja? Többet beteg egy dohányos munkavállaló? Ezeket nem könnyű mérni, de azért léteznek rá nemzetközi statisztikák amik segítenek számszerűsíteni, “mennyibe kerül” a dohányzó alkalmazott a nemdohányzóval összevetve.

A dohányzó munkavállaló többe kerül

Egy, az Egyesült Államokban végzett kutatás szerint a dohányzás miatti termelékenységi veszteség akár évi 151 milliárd dollár is lehet, ha figyelembe vesszük a munkahelyi jelenlét alatti csökkent termelékenységet és a magasabb egészségügyi költségeket.

Hasonló következtetésre jutott egy európai vizsgálat is. Hollandiában egy 10 000 munkavállalót vizsgáló tanulmány készült, amely azt találta, hogy a dohányzás növelte a betegség miatti hiányzást és csökkentette a munkahelyi termelékenységet.

Egy harmadik kutatás azt vizsgálta, van-e mérhető különbség a soha nem dohányzó, a korábban dohányó és a jelenleg is dohányzó alkalmazottak között. A számok azt mutatták, hogy a soha nem dohányzók éves elveszett termelékenységi költsége 2,623 dollár volt. A régebben dohányzóké 3,246 dollár, míg a jelenlegi is dohányzóké 4,430 dollár. A költségek több mint fele a munkahelyi termelékenység csökkenése – értsd: kimászkálás, dumálgatás – miatt merült fel, a másik fele a betegeskedésből adódott.

Nem ugyanaz méltányos a dohányzók és a nemdohányzók szerint

Nem meglepő, hogy a dohányzó és a nem dohányzó dolgozók nem ugyanúgy látják, hogyan kellene ezt a kérdést méltányosan kezelni. A dohányosok 81 százaléka szerint kijárkálni cigiszünetre rendben van és méltányolandó. Erről viszont a nem dohányzók háromnegyede éppen ellentétesen gondolkodik, szerintük nem oké naponta többször csak úgy kicsekkolni a melóból – úgy, hogy a többi dolgozónak ilyen szünetek nem járnak.

A cégek nehéz helyzetben vannak, hiszen egyfelől senki nem szeretne diszkrimináció vádjával szembesülni, ugyanakkor látható, hogy a dohányzó alkalmazott pénzügyi értelemben kevésbé “jó üzlet”, mint a nem dohányzó. Arról nem is beszélve, hogy ez a cégen belül is feszültségeket kelthet, és éppen azok lesznek emiatt frusztráltak, akik nem dohányoznak, és többet dolgoznak, kevesebbet hiányoznak.

Felmerül egy érdekes megoldás, amit világszerte már néhány helyen bevezettek: extra szabadnapok a nem dohányzóknak. Egy japán cég például hat napot, egy angol vállalat négy extra napot ajánl azoknak a dolgozóknak, akik nem füstölnek.

Szerencsére manapság már ezzel kapcsolatban is vannak kutatási adatok. Egy felmérés arra kereste a választ, mennyi plusz szabadnappal lennének elégedettek a nemdohányzó munkavállalók. Eszerint 80 százalék egyetért abban, hogy mindenképpen járna extra szabadnap a nikotinmentességért. A legtöbben 3-5 napot tartanának méltányosnak, de 13,6 százalék szerint legalább 6 nap járna.

Ugyanebben a vizsgálatban azt is megkérdezték, hány extra szabadnapnak kellene járnia ahhoz, hogy a jelenleg dohányzók leszokjanak a szenvedélyükről. Nos, a válaszadók minimum 11 plusz szabadnapért mérlegelnék a dohányzás abbahagyását – ami, lássuk be, nem túl valószínű.

Ha Önnek épp új munkaerőre van szüksége-és jól jönne egy olyan kolléga, aki esetleg nem szakítja meg többször a munkavégzést pöfékeléssel, adja fel álláshirdetését a nemrég megújult jobinfo.hu-n, előnyként megjelölve a füstmentes életmódot; a hirdetés szövegezésében, hatékonyságában a weboldal adminisztrátorai készséggel segítenek. A nemrég megalkotott és a kékgalléros, egészségügyi, oktatás témában feladott hirdetéseket támogató Re-Start csomag hatékony megoldás lehet a munkaerőhiány enyhítésére.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Zelenszkijék vizsgálódnak: ukrán katonákat végezhettek ki az oroszok?

Zelenszkijék vizsgálódnak: ukrán katonákat végezhettek ki az oroszok?

A vasárnapi az orosz-ukrán háború 648. napja volt. Esti hírösszefoglaló.

Szijjártó Péter bejelentése milliókat érhet a cégeknek

Szijjártó Péter bejelentése milliókat érhet a cégeknek

A K+F beruházások támogatása jelentősen nő.

Nem akárki kért bocsánatot Karsai Dánieltől

Nem akárki kért bocsánatot Karsai Dánieltől

Az eutanázia hazai legalizációjáért küzdő alkotmányjogász Facebookján számolt be minderről.

Lakossági megtakarításokat az energetikai fejlesztésekbe!

Lakossági megtakarításokat az energetikai fejlesztésekbe!

Ez az átalakulás energetikai gépből energia termelő ingatlanná már rövid távon átírja a XX. sz. olaj-gáz energiapiaci szabályait.

© 2023 (v2.202102)