Nem túl fényes a magyar ingatlanpiac megítélése a régión belül

Egy Kelet-Közép-Európában végzett régiós felmérésben azt kérdezték, hogy melyik piacnak vannak most a legjobb befektetési lehetőségei. A felmérés során a válaszadóknak mindössze 6 százaléka választotta Magyarországot, ennek okairól és arról, hogyan teljesít a magyar ingatlanpiac a régió többi országához képest és hogy mik most a legjobb eszközosztályok finanszírozás szempontjából, Csürös Csanád, CEO, Property Forum kérdezte a szakértőket a Property Investment Forum 2023 konferencián.

“Magyarország iránt most alacsonyabb a befektetői bizalom, de az ingatlan eleve nem a legnépszerűbb szektor, amit a tranzakciók hiánya is mutat. Ebben is jönni fog azonban egy változás, nyugaton, például Spanyolországban és Olaszországban már élénkülés látható. A tranzakciók a mai piacon csak akkor történnek meg, ha erős motiváció van az eladásra, de a régiós befektetők is gyakran új piacok után néznek, vagy más befektetési célokat figyelnek.

A likviditáshiány az egész régiót sújtja, a tőkeáramlás óvatos, a tőkebevonás drága, így nehéz üzleteket kötni és eladni

– mondta el Hornok Krisztián MRICS, nemzetközi tranzakciós és vagyonkezelési igazgató, Indotek Group, hozzátéve, hogy bár nem Magyarországon, de folytatják a retail befeketéseket, de egyes piacokon a lakószegmens is működhet. A logisztikából viszont ma már nehezebb profitálni, különösen akkor, ha valaki nemrég a piac csúcsán, 4 százalékos hozam mellett vásárolt.

“A legtöbb országban hasonló folyamatokat látunk, mint Magyarországon, de tény, hogy Magyarország esetében globális szemmel nézve politikai kockázatok is vannak. Összességében nincs elég motiváció az eladásra, az eladási oldal kimondottan gyenge.” – tette hozzá Dr. Nádasdy Zoltán MRICS, Partner, Head of CEE Real Estate Investments Group, Noerr, aki a bérlakásszektor kapcsán kifejtette, hogy

jogi és tapasztalati oka van annak, hogy Magyarországon nincs piaci alapú bérlakásszektor,

azaz a saját tulajdonhoz való ragaszkodás szellemisége is szerepet játszik ebben, de a jogi szabályozás sem tart még ott, hogy ez megvalósítható legyen.

“A megemelkedett kivitelezési költség az egyik oka annak, hogy alacsony az érdeklődés Magyarország iránt. Miután ez az előny eltűnt a piacról, a hozamokkal kellene azt kompenzálni, de ez nem történt még meg. Valóban nincs ok arra, hogy túl sok ingatlant adjanak most el, a kínálati piac hiányos.

A KÜLFÖLDI BEFEKTETŐK ÓVATOSAN ÁLLNAK MOST MAGYARORSZÁGHOZ, AMIBEN A POLITIKA IS ERŐS SZEREPET JÁTSZIK,

így főként ez az oka annak, hogy a helyi tőke erősödik a nemzetközivel szemben. Szektorokat nézve talán a luxusszegmensben lehet most kis összegben, de jó finanszírozást találni.” – hívta fel a figyelmet Rudolf Riedl MRICS, Managing Director, SÜBA Hungary Kft.

További részletek: Portfolio.hu

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Miskolc állami kézbe adja a vízszolgáltatást és annak felelősségét

Miskolc állami kézbe adja a vízszolgáltatást és annak felelősségét

Miskolc átadja a víziközmű-közszolgáltatáshoz kapcsolódó ellátási felelősséget és vagyoni elemeket az államnak.

Most kell figyelni, hogy megkapjuk a 150 ezer forint adó-visszatérítést

Most kell figyelni, hogy megkapjuk a 150 ezer forint adó-visszatérítést

Érdemes lehet akár más megtakarítási formából is átcsoportosítani az év végén.

Csütörtöki Kormányinfó: ezek voltak a legfontosabb bejelentések, percről percre

Csütörtöki Kormányinfó: ezek voltak a legfontosabb bejelentések, percről percre

Több hetes kihagyás után tér vissza a Kormányinfó, a szokásos csapat, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra vezetésével.

Varga Mihály szerint még fehérebb lesz a gazdaság

Varga Mihály szerint még fehérebb lesz a gazdaság

Az adóhatóság sikeres, teljesítette a megújulás, szemléletváltás feladatát - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön, szakmai konferencián Budapesten.

© 2023 (v2.202102)