Döbbenet: munkakörök, ahol a tapasztalt szakembert rosszabbul fizetik, mint a kezdőket

A kékgalléros munkavállalók munkaerőpiaci helyzete mindig is picit speciális, és az életkor előrehaladtával egyre bonyolultabb kérdéssé válik. Miközben egyre többször érezzük úgy, hogy nagyon nehéz tapasztalt, jó szakembert találni a kétkezi munkákra, a beszámolókból gyakran úgy tűnik, hogy egyáltalán nincsenek megbecsülve ezek a dolgozók, különösen a gyárakban nem. A közelmúltban a Jófogás reprezentatív kutatása arra volt kíváncsi, milyen speciális problémákkal és lehetőségekkel találja magát szembe a 45 év feletti kékgalléros réteg a munkaerőpiacon. 

A 15 ezer fős, reprezentatív kutatás eredményeit Szabó Zita, a Jófogás értékesítési vezetője ismertette a recruiTECH rendezvényén. Az adatok világosan megmutatják, hogy a 45 év feletti kékgalléros munkavállalók helyzete a munkaerőpiacon mennyire sajátos. Egészen extrém például, hogy 317 ezres nettó fizetésükkel a 45+ korosztályban a munkavállalók rosszabbul keresnek, mint a fiatalabb kollegáik, akik nettó 333 ezret visznek haza, és ráadásul több juttatást is kapnak. 

A válaszolók összetétele egyébként lefedte a magyar gazdaságot, hiszen legtöbben az ipar/feldolgozóipar/gyártás területéről és a szolgáltató szektorból válaszoltak. 

Az ideális munkahely a válaszadók szerint 4 jellemzővel bír: 

  • versenyképes a fizetés, 
  • teljes mértékben bejelentett a munkahely, 
  • hozzáértő, emberséges felettesek irányítanak, 
  • és biztonságosak a munkakörülmények.

A negatív megkülönböztetés a fizetésekben azért is meglepő, mert a 45 pluszos korosztály szakemberei még fejlődőképesek viszont már nagyon lojálisak, ennek ellenére a munkáltatók kevésbé támogatják őket. Ebben a korosztályban a munkahelyváltás nem jellemző, részben a munkaerőpiaci lehetőségek hiánya és az életkori diszkrimináció miatt, amely a válaszolók szerint jelentős akadályt jelent a munkahely váltásban.

A 45 év feletti kékgalléros munkavállalók között magasabb azok aránya, akiket az álláskeresés során egyetlen interjúra sem hívnak be, és ha mégis, a válaszadók közel negyede az interjú után semmilyen visszajelzést nem kap. 

Amikor keresni kezdenek egy új pozíciót, akkor a jobb bérezés, a jobb életkörülmények és a fizikailag könnyebb munkakör a legvonzóbb.

A magyar válaszolók preferenciái sokban egybecsengenek a nemzetközi adatokkal, amelyek szerint a szenior kékgallérosok stabil foglalkoztatást, méltányos bért, egészségügyi juttatásokat, tiszteletteljes munkakörnyezetet, rugalmas munkaidőt, előléptetési lehetőségeket, nyugdíjtervezési támogatást, képzési lehetőségeket, biztonságos és ergonomikus munkakörnyezetet, valamint a munka és magánélet egyensúlyát preferálják. A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy minél kevésbé kiszolgáltatott ez a réteg, annál tudatosabban fogalmazza meg az elvárásait.

A nemzetközi tanulmányok szerint a kékgalléros munkavállalók kevésbé valószínű, hogy részt vesznek a munkahelyi egészségmegőrzési programokban, és ez annak ellenére így van, hogy egészségügyi állapotuk átlagosan rosszabb, mint a nem fizikai munkát végzőké. Ez nagyban befolyásolhatja az idősebb munkavállalók hosszú távú egészségét és munkaerő-piaci kilátásait. 

Ha Ön is a fenti területen keres munkavállalót, jó megoldás lehet a kedvező árú és a hirdetéseket több módon (közösségi média, célzott e-mailes kiajánló, kiemelés) is támogató Re-Start hirdetési csomag, amely a tavasszal megújult és azóta is a legjobb megoldásokra törekvő jobinfo.hu állásportál legújabb hirdetési csomagja.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Miskolc állami kézbe adja a vízszolgáltatást és annak felelősségét

Miskolc állami kézbe adja a vízszolgáltatást és annak felelősségét

Miskolc átadja a víziközmű-közszolgáltatáshoz kapcsolódó ellátási felelősséget és vagyoni elemeket az államnak.

Most kell figyelni, hogy megkapjuk a 150 ezer forint adó-visszatérítést

Most kell figyelni, hogy megkapjuk a 150 ezer forint adó-visszatérítést

Érdemes lehet akár más megtakarítási formából is átcsoportosítani az év végén.

Jön a Kormányinfó: mutatjuk a legfontosabb bejelentéseket, percről percre!

Jön a Kormányinfó: mutatjuk a legfontosabb bejelentéseket, percről percre!

Több hetes kihagyás után tér vissza a Kormányinfó, a szokásos csapat, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra vezetésével.

Varga Mihály szerint még fehérebb lesz a gazdaság

Varga Mihály szerint még fehérebb lesz a gazdaság

Az adóhatóság sikeres, teljesítette a megújulás, szemléletváltás feladatát - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön, szakmai konferencián Budapesten.

© 2023 (v2.202102)