A tökéletes konyhabútorhoz számtalan buktatón át vezet az út, így kerüld ki!

Akár új otthont építünk, akár egy meglévőt újítunk fel, a konyhabútorok meghatározzák az otthon stílusát. Jó hír, hogy szinte végtelen választék és kombináció áll rendelkezésre az ízlésünk, a funkció, a hely és a pénztárcánk függvényében, ugyanakkor – éppen a végtelen lehetőségek miatt – érdemes alaposan átgondolni, hogy mi az, ami a leginkább megfelel az igényeinknek, a lehetőségeinknek és az életmódunknak. A konyhabútorhoz érteni kell, ne szégyelljünk szakértőt kérdezni már a tervezéskor.

Mérjük fel a teret!

Mindenekelőtt, függetlenül attól, hogy melyik stílust választjuk, reális képet kell kapnunk magáról a helyiségről. Vegyük figyelembe a család méretét és természetesen azt is, hogy mennyit szándékozunk főzni a konyhában. Nincs ugyanis annál bosszantóbb, ha nincs elég hely, sem a szekrényekben, fiókokban, pakolni, sem pedig vízszintes felület, ahová lerakhatunk egy tepsi forró süteményt. Mivel a falakat nem tudjuk kitolni, kénytelenek vagyunk a konyhabútorral operálni. Ha sok edényünk és készülékünk van, akkor érdemes lehet sarokszekrényeket, kihúzható szekrényeket vagy konyhaszigetet felszerelni, mint ebben a Budapest, II. kerületi lakásban, hogy elegendő hely legyen. Ugyanakkor azt sem ördögtől való, ha kissé megritkítjuk az eszközeinket és csak annyit tartunk meg, amennyit tényleg használunk és elfér.

Tartsuk tisztán!

Mint minden másnak a lakberendezésben, a szekrénystílusoknak is megvannak a maguk trendjei és klasszikusai. Ha nem nagyon szeretjük a változást, akkor hagyjuk az aktuálisan legmenőbb dizájnt másra, mi csak maradjunk a hagyományos, jól bevált megoldásoknál, természetesen modernizálva, használva a mindig egyre korszerűbb vasalatok csodáját! És még egy fontos szempont: a tisztíthatóság. Biztosan jól néznek ki a különböző marások a szekrényajtókban, de egy sima felületet sokkal könnyebb letörölni. És, ha már itt tartunk: a legzseniálisabb trükk, ha a szekrények a plafonig érnek, így a tetejüket sem kell takarítani többé.

Harmonizáljanak a színek!

Miután eldöntöttük a stílust, jól át kell gondolni a színeket. Bár a sötét árnyalatok és a faminta előzékenyen elrejti a kisebb maszatokat, nem látszik meg rajtuk minden folt, vigyázzunk, nehogy rátelepedjen végül a nagy méretű, sötét bútor a helyiségre! Különösen akkor kell ezt a szempontot figyelembe venni, ha természetes fénnyel nem túl jól ellátott a konyha. Gondoljuk át azt is, hogy milyen színű fallal, étkezőasztallal, székekkel és eszközökkel kell végül harmóniát alkotnia az új konyhaszekrényünknek! Ebben a lipótmezői lakásban például annyira harmonizál a konyhabútor az étkezővel, hogy alig látszik, hogy ott van. És, hogy konkrét segítséget is adjunk: lakberendezők szerint a sárga, narancssárga árnyalatokat érdemes kerülni, mert nem szépen öregednek.

Tartalomhoz a forma

Mielőtt bármit is csinálnánk, készítsünk tervet, hogy minek, hol lesz a helye, hogy főzés közben minden kéznél legyen. Ne kelljen például a frissen megmosott zöldségekkel végig csepegtetni a konyhát, mire a fazékba kerülhetnek, ne kelljen ötöt lépni egy vágódeszkáért és másik ötöt a séfkésért. Ugyanígy, a szekrények tartalmát is gondoljuk át, konkrétabban, hogy milyen és mekkora tárgyakat akarunk az adott helyen elhelyezni. Egy duplaszéles fiók például kiválóan el tudja nyelni a sodrófát is, és ha sok és nagy fazekaink vannak, akkor érdemes néhány szekrényt felosztás nélkül hagyni.

Fogantyúk

A fogantyúk ugyanúgy képesek stílust adni a konyhaszekrénynek, mint az öltözékünknek az ékszerek és más kiegészítők, nem szabad tehát alábecsülni a szerepüket. Itt is érdemes azonban elgondolkodni a trendiség mellett a praktikumon is. Jó hír, hogy ha megunjuk, kicserélhetjük a gombokat, rossz, hogy egyszer átfúrtuk a frontot, az a lyuk már örökre ott marad, vagyis két csavaros fogantyú helyére nem lehet többé gombot tenni. Persze az is egy opció, ha nincsenek is gombok, sem fogantyúk, mint ebben a Budapest, III. kerületi lakásban.

Nem kell kapkodni

A konyhaszekrény nem olcsó dolog, ráadásul egy csomó időnk is rámegy, mire készen lesz (akkor viszont nagy lesz az öröm). Éppen ezért semmiképpen sem szabad elkapkodni a dolgot! Nézegessük a lakberendezési magazinokat, a Pinteresten, Instán és a különböző szaküzletek weblapjain a lehetőségeket, gyűjtsünk ötleteket! Beszélgessünk róla a barátainkkal, több szem többet lát, sőt, kiállításokra is elmehetünk, ahol szakemberekkel is konzultálhatunk.

Legyen (elég) fény!

A konyha és külön a szekrények és munkafelületek megvilágítása alapvető fontosságú, hiszen sötétben nem lehet főzni, és nagy baj, ha nem látjuk, mi kerül a fazékba. Éppen ezért az általános és a helyi világítást a szekrénnyel egy időben érdemes megtervezni, hogy ne utólag kelljen fúrni-faragni, vagy későn derüljön ki, hogy az elképzelt világítást ebbe a szekrénybe sajnos pont nem lehet beszerelni. Ezt is beszéljük át alaposan az asztalossal vagy a szaküzlet szakembereivel, hogy ne utólag érjen meglepetés. Ennyi pénzért legyen már tökéletes a végeredmény, legyen olyan konyhánk, amiben minden percet élvezünk!


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Meglepő helyekre látogat el Putyin, újabb drónok csapódtak be Ukrajnában

Meglepő helyekre látogat el Putyin, újabb drónok csapódtak be Ukrajnában

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

A kamatplafon sem hozta meg a kedvet a lakáshitelekhez

A kamatplafon sem hozta meg a kedvet a lakáshitelekhez

Egyelőre nem hozta el a remélt fellendülést a lakáshitelek piacán a kamatplafon bevezetése.

Válság ide vagy oda, a köztévé mindig megkapja a maga százmilliárdját

Válság ide vagy oda, a köztévé mindig megkapja a maga százmilliárdját

Annyi pénzt kap a közmédia, hogy alig bírja elkölteni. A válogatott sikerének gazdasági haszna lehet. Erről beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM műsorában.

Virgácsot kaphat a forint Mikulásra, ha így folytatja

Virgácsot kaphat a forint Mikulásra, ha így folytatja

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.

© 2023 (v2.202102)