Miért pont Békéscsabára kívánkoznak a munkavállalók?

Miért pont Békéscsaba? A munkaerőpiaci trendeket feldolgozó sorozatunkban mostanában végignéztük, melyik vidéi városok lettek különösen népszerűek az álláskeresők között. Ezúttal egy újabb célpontot látogatunk meg, és megvizsgáljuk, miért lett keresett célpont Békéscsaba.

A Jobinfo.hu adatai szerint a munkakeresők körében egyre népszerűbb ez a dél-alföldi város, így utánajártunk, mi áll a fokozódó érdeklődés hátterében. Ez a Gyulai-medence szívében fekvő város az elmúlt években szokatlanul élénk gazdasági fejlődésen ment át, a megyei iparkamara adatai szerint 2022 első 9 hónapjában az új beruházások értéke meghaladta a 120 milliárd forintot.

A fejlesztési források 34 százalékát a mezőgazdaságban, 24 százalékát a feldolgozóiparban, 9,1 százalékát pedig a szállítás és raktározás területén használták fel. Arról nem szólt a kamara jelentése, hogy ezek a források honnan érkeztek, így nem világos, hogy mekkora részben EU fejlesztési forrásokról vagy piaci befektetésekről van szó.

Ez a lendület várhatóan nem is fog eltűnni a következő években, hiszen azt már lehet tudni, hogy csak az EU-s Terület- és Településfejlesztési Operatív (TOP és TOP Plusz) Programban már ide érkezett 88 milliárd forint támogatás és 2027-ig még legalább 95 milliárd forint uniós forrás érkezik gazdaságfejlesztési célokra. A programnak köszönhetően 21 ipari park és 6 inkubátorház épült, valamint 42 piac- és 24 turisztikai attrakciófejlesztés valósult meg.

A fejlesztéseket az infrastrukturális beruházások is támogatták, mint amilyen az M44-es út, vagy az energetikai fejlesztések (napelempark, geotermiai központ, amelyek szintén növelik az új befektetések esélyét.

A megye legnagyobb cége tavaly a közúti járműalkatrészek gyártásával foglalkozó Linamar Hungary volt, őket a baromfifeldolgozó Gallicoop és a síküveggyártó Guardian követte.

Mire számíthat, aki munkája miatt költözik erre a vidékre? Békéscsabán nem fog unatkozni, hiszen a városnak számos látnivalója és remek rendszeres programja van, mint például az Árpád Gyógy- és Strandfürdő, a Munkácsy Mihály Múzeum, de nem érdemes kihagyni a szabadkígyósi Wenckheim Kastélyt és a pósteleki Wenckheim romot sem. Híres a Csabai Kolbászfesztivál, vagy éppen a Viharsarki Rock fesztivál is. A kultúra iránt érdeklődőket várja a város színháza is.

A tavasszal megújult jobinfo.hu-n itt nézheted át a békéscsabai állásokat; most már fizetéssel ellátott hírlevélre is feliratkozhatsz, a blogon megjelenő további érdekes cikkeket pedig itt találod.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Svédország Gripeneket adna át Ukrajnának

Svédország Gripeneket adna át Ukrajnának

Rakéták zúdultak Kijevre és Harkivra, erőműveket is támadtak az oroszok.

Orbán Viktor megint megosztott és tovább uralkodik

Orbán Viktor megint megosztott és tovább uralkodik

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy a héten a kormányon belül átrendeződtek az erőviszonyok. Vagy, ha úgy tetszik, azok csak a helyükre kerültek.

Sajnos igaz a hír, drágább lett a dollár

Sajnos igaz a hír, drágább lett a dollár

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

© 2023 (v2.202102)