Bérleti díj körkép: Debrecen üldözőbe vette Budapestet?!?

A debreceni albérletárak kezdik megközelíteni a budapesti átlagot – ez talán a leginkább meglepő adat a kiadó ingatlanok piacának legfrissebb elemzéséből. A hajdú-bihari megyeszékhely kiadó kínálatából gyakorlatilag teljesen elfogytak a megfizethetőbb lakások, házak, és az elérhető albérletek között legnagyobb részben újépítésű vagy újszerű lakásokat hirdetnek – ami látszik a tulajdonosok által kért hirdetési árakon is.

Fontos megjegyezni, hogy az alábbi elemzés az Ingatlantájolón hirdetett ingatlanok alapján készült, itt pedig az országos átlagnál valamivel nagyobb és drágább lakások hirdetései a jellemzőek. Ugyanakkor a szobaszám szerint bontott árak rendre megegyeznek az adott időszakra a KSH által hivatalosan publikált árszinttel.

Míg májusban Szegeden egy egyszobás lakást átlagosan 111 ezer forint plusz rezsiért hirdetnek, Pécsett ugyanez 156 ezer, Debrecenben 170, míg Budapesten 177 ezer forint. A jó munkahely hatás megfigyelhető a 1,5-2 szobás lakások szegmensében is: a debreceni árak itt szintén megközelítették a fővárosi árakat.

Ahogy aztán elkezdünk a nagyobb ingatlan méretekben is nézelődni, úgy nyílik egyre szélesebbre az olló, a 2,5-3 szobás otthonoknál már a “megszokott” képet látjuk, a budapesti árszint (átlagosan 503 ezer) jóval meghaladja a többi nagyvárosban látottat.

Aki a 3,5-4 szobás kategóriában keresgél, az egyértelműen akkor jár a legjobban, ha Szegeden nézelődik, ahol ez a méretű albérlet átlagosan 228 ezer havonta. Pécsett a 278 ezres szint már magasabb, Debrecenben pedig ebben a szegmensben is túlnyomó többségben vannak az új vagy újszerű lakóparki ingatlanok, ami meglátszik az átlagosan 449 ezres árakból is. A fővárosban a családi méretű kiadó lakások árszintje sokkoló: a 859 ezer forint plusz rezsis átlag szinte kizárólag újépítésű vagy újszerű otthonok áraiból jön ki.

A budapesti kínálatot egyben vizsgálva az átlagos kiadó lakás mérete két és fél szoba, ára pedig 444 ezer forint havonta. Szegeden a lakásméret hajszálnyival kisebb (2,4 szoba) az átlagár pedig 198 ezer forint.

Májusban a pécsi kínálatban az átlagos albérlet kétszobás és havonta 201 ezer forintot kell érte fizetni a rezsin kívül. Debrecenben pedig a havi 275 ezer forintos hirdetési árhoz 2,3 szobás méret tartozik.

Az összes kiadásra hirdetett ingatlant méret szerint csoportosítva látszik, hogy a 1,5-3 szobás otthonok teszik ki a kínálat majd’ kétharmadát, az egyszobás és a 3,5-4 szobás hirdetések mennyisége szinte azonos, míg a 4,5 szobánál nagyobb ingatlanok csupán a kínálat nagyon kis részét teszik ki.

Hasonló méretbeli elrendezést látunk a fővárosi piacon is. A legnagyobbszabású kiadó budapesti otthon jelenleg egy szecessziós kastély, amelyet egy 4500 négyzetméteres ősfás kert vesz körül és havi 4 millió forintot kérnek érte. A szobaszám hirdetésről-hirdetésre változik, de az biztos, hogy van minimum 17 szoba – viszont van, ahol ugyanezekhez a fotókhoz azt írták, hogy 30 szobás az épület. Érdekesség, hogy a hőszivattyús fűtés miatt az 1000 négyzetméteres villa rezsije a hirdetés szerint összesen 200 ezer forint.

A legkisebb elérhető lakás pedig egy Klauzál téri földszinti garzon, ahol a 10 négyzetméteres alapterületet egy 7 négyzetméteres galéria egészíti ki.

Ha a lakásokért kért havi bérleti díjat elosztjuk a szobaszámmal, megkapjuk az egy szobára jutó “fajlagos” árszintet. Ez Budapesten jelenleg 172 ezer forint – mellette a grafikonon pirossal látjuk a tavalyi, 154 ezres adatot. Érdekes, hogy Szegeden és Debrecenben a fajlagos ár gyakorlatilag nem változott az elmúlt évben, Pécsen viszont 99 ezerről 108 ezerre nőtt.

 

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ettől kevesebb lesz a járatkésés? Drónvédelemre írt ki közbeszerzést a HungaroControl

Ettől kevesebb lesz a járatkésés? Drónvédelemre írt ki közbeszerzést a HungaroControl

A vállalat azt mondja, a fejlesztésnek semmi köze az extra késések kiküszöböléséhez.

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Nagyot bukott a fideszes városvezetés Gárdonyban, de most ezerrel költekezik

Hirtelen új beruházások mellett döntöttek.

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Fontos hírt közölt a MÁV, rengeteg utast érinthet

Baleset miatt a szlovák vasút leállította a közlekedést Strekov és Párkány között.

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

Azonnali állami pénzt követel a DK a kórházaknak

A DK azonnali költségvetési átcsoportosítást követel, hogy a kórházak biztosítani tudják a legalapvetőbb feltételeket a betegek gyógyításához.

© 2024 (v2.202102)