Grillparti szezon: a stílusos és jól használható teraszok öt trükkje

Végre itt a nyár, és vele együtt a vágy, hogy minél több időt töltsünk a szabad levegőn. Nincs is jobb annál, mint egy saját terasz, ahol élvezhetjük a reggeli kávénkat, vagy akár egy kellemes estét tölthetünk a barátainkkal.

De mitől lesz egy terasz igazán jól használható és mutatós? Hogyan varázsolhatunk a teraszunkból egy olyan helyet, ahol örömmel időzünk? Most megosztunk veletek 5 alapszabályt, amelyek segítségével a teraszod a nyár igazi sztárja lehet.

1. Alkalmazkodj a környezethez

Amilyen egyszerűnek hangzik, annyira sokszor hagyják figyelmen kívül ezt az alapvető szabályt. Pedig ahhoz, hogy a terasz kellemes legyen a szemnek, fontos, hogy belesímuljon a környezetébe. Ehhez néha nagyon kevés is elég – sőt, van az a felállás, amikor a minimumnál több, már disszonáns lenne.

Mint például ebben a Veresegyházi otthonban, ahol a terasz szinte észrevétlenül folytatódik a hatalmas, természetes, nem agyoncicomázott kertben. A tulajdonosok jó szemét dícséri a tágas terasz minimalizmusa, ami kellemesen símul bele a ház oldalába és nyújt pazar kilátást az érintetlen természet felé.

  2. Mehetsz kicsit távolabb is

A terasz a nappali és/vagy konyha és/vagy étkező meghosszabbítása, és muszáj kapcsolódnia a lakáshoz-házhoz – gondoljuk sokszor. Ez persze gyakran praktikus, ám vannak esetek, amikor érdemes eltérni ettől a forgatókönyvtől. Például, ha a ház vagy telek formája miatt a közvetlen kapcsolódásból nem tudnánk kihozni egy jól használható teret, amire viszont pár lépéssel távolabb már van lehetőség.

Így jártak el ennek a kerepesi családi háznak a tulajdonosai is, akik a méretes és jól használható, még kemencével is felszerelt nyári konyha traktust a kertben helyezték el. Kicsit távolabb van a nappalitól, cserébe fedett, naptól-esőtől védett, nagyobb társaságot is fogadni képes kertrész jött létre a telek egy olyan pontján, ami egyéb enélkül talán teljesen kihasználatlan maradt volna.

3. A virágoknál nem kell jobb dekoráció

Ha bizonytalan vagy, mitől lesz teraszod olyan hangulatos, ahol bárki szívesen időzik – fordulj a virágokhoz. Kis térben vagy nagy kertben, napos, árnyékos, szeles vagy védett helyen egyaránt megtalálhatod azokat a növényeket, amiknek köszönhetően tavasztól őszig öröm lesz kint ücsörögni. Akár földbe ültetett ágyások szegélyezik a teraszt, akár virágládákkal és kaspókkal rakod tele, a jól kiválasztott növények kavalkádja a legmutatósabb dizájnelem.

Jó érzékkel választották ki a növényeket ebben a Zamárdi nyaralóban is. Ahhoz, hogy a növényekből összerakott dekorációd tényleg hatásos legyen, figyelj arra, hogy a növények mennyisége megfelelő legyen, hogy méretben, magasságban, szélességben, színekben, fajtákban is legyen változatosság, mert ettől lesz a látvány természetes és izgalmas. Ha nem szabad földbe ültetsz, hasznos trükk, hogy a kaspók és ládák színében kövess valamilyen szabályt (például csak fehér vagy natúr terrakotta színűt vegyél), így ha formájuk, méretük el is tér, a látvány mégis harmonikus lesz. Sokkal inkább, mintha mindenhova pontosan ugyanazt a típust teszed, amitől az összkép erőltetten megkomponálttá válik.

4. Gondoskodj az árnyékról

A legjobban megtervezett teraszok egyik varázslatos tulajdonsága az, hogy akkor árnyékolnak, amikor arra szükség van: az építész úgy számolja ki a teraszt védő tető méretét és szögét, hogy az télen ne fogja le a napot, nyáron viszont csak reggel és napnyugta idején süssön oda, a forró délelőtti-délutáni órákban viszont árnyékot adjon, és ezzel még a házat is védje a felmelegedéstől.

Ebben a szép fóti kertben is odafigyeltek arra, hogy a terasz menedéket nyújtson a tűző déli nap elől, így bármikor ki lehet ülni. Klassz dolog a napsütés, de még jobb, amikor a kertet napszúrás, hőguta és leégés nélkül is élvezhetjük.

5. Keresd a lehetőséget, ne a már tökéletest

Ki ne szeretne egy jó házat vagy lakást egy szuper, insta-pozitív terasszal, igaz? Csakhogy mindenki pontosan ezt keresi, ez pedig látszik az ilyen otthonok árain is. A már kész tuti terasz helyett ezért keresd a lehetőséget, és minden lakást, házat, nyaralót azzal a szemmel nézz meg, hogy ha most nincs is, lehetne-e ott álmaid terasza.

Jó példa erre például ez a Budakeszin található ház, amelynek terasza tán kicsit szomorkás benyomást kelt a képeken, ám a megfelelő ötletekkel ez a 30 négyzetméter igazi kültéri paradicsommá válhat. Lesz vele munka az biztos, és fontos kérdés, hogy a korlátnak elég némi csiszolás és lazúr vagy cserélni kell –  de némi takarítás, pár jól kiválasztott növény, na meg egy jó kültéri garnitúra – és máris indulhat a sütögetés!

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Órákon belül kiderül, mi járhat Matolcsy Györgyék fejében

Órákon belül kiderül, mi járhat Matolcsy Györgyék fejében

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

Ebbe a fontos európai rangsorba nem került be egyetlen magyar klinika sem

Ebbe a fontos európai rangsorba nem került be egyetlen magyar klinika sem

Mutatjuk Európa legjobb meddőségi klinikáinak a listáját.

Áram nélkül nincs ellenállás - mondta az ukrán külügyminiszter

Áram nélkül nincs ellenállás - mondta az ukrán külügyminiszter

Raktárakat és radarokat is szétlőttek az oroszok.

Még nagyobb bajt előzhetett meg a teljes káoszt hozó informatikai leállás?

Még nagyobb bajt előzhetett meg a teljes káoszt hozó informatikai leállás?

Ezerszámra törölt repülőjáratok, akadozó banki rendszerek, pánik világszerte egy szoftverfrissítés miatt. De mit akartak javítani és mi jó származhat ebből?

© 2024 (v2.202102)