Uborkaszezon az újlakáspiacon is: elég hervatag a piac így nyár elején

Kevéske projekt, és a korábban látottnál jó néhány kerületben alacsonyabb árak: az újlakáspiac a nyár elején továbbra is meglehetősen depressziós képet mutat. Ez a szegmens nem volt nagyon vidám az elmúlt egy-két évben, és ez alól a júniusi helyzet sem kivétel: az árak éves emelkedése bőven alatta marad az inflációnak.

A teljes városban június elején egy átlagos újépítésű négyzetméter 1,46 millió forint volt, 0,8 százalékkal több, mint egy éve, miközben az utolsó közzétett éves inflációs adat 4 százalékos pénzromlást mutatott.

Egy “átlagos” újépítésű fővárosi lakás most 68,3 négyzetméteres, két és fél szobás, és 99,8 millió forintba kerül. Egy évvel ezelőtt ez az otthon még valamivel drágább és nagyobb volt, akkor az átlag 70,6 négyzetméteres újépítésű otthonért 102,4 milliót kellett fizetni.

Ha a jellemző négyzetméterárakat térképen ábrázoljuk, ismét megmutatkozik a “többsebességes” Budapest. A kínálat csúcsán 2,5 milliós négyzetméterárral a szokásos kemény mag: a három budai sztárkerület és az ötödik a túloldalról. A legdrágább városrészeket körbeölelő második vonalban a lakásokért 1,6-2 milliót kell kicsengetni négyzetméterenként.

Egy árlépéssel lejjebb haladva találunk egy harmadik vonalat, ide tartozik Budafok, és jó néhány “se nem belső, se nem külső” pesti kerület, mint Újpest, Kőbánya vagy Zugló. Végül pedig megérkezünk az árskála másik végére, ahol kis szerencsével akár 1 millió forint alatt is ki is lehet fogni egy újépítésű négyzetmétert.

Az újépítésű piac legnépszerűbb lakásmérete a nappali plusz egy háló, ezek a másfél vagy kétszobás otthonok teszik ki a teljes felhozatal bő egyharmadát. A második legnépszerűbb alaprajzi kategória a nappali plusz két hálós, 2,5-3 szobás lakás. A garzonok szinte ugyakakkora részt képviselnek a kínálatból, mint a három hálós otthonok.  

A négyzetméterárakat a lakás szobaszáma szerint különválasztva az látszik, hogy a legnagyobb ingatlanok valamivel drágábbak, ez azonban csalóka, mert itt sokkal valószínűbb, hogy a drágább kerületekben épülő luxuslakások hatását látjuk – ahol a nagy, adott esetben száz négyzetméter körüli vagy fölötti, minimum 3,5-4 szobás  otthonok a jellemzőek.  

A “tipikus” újépítésű otthont keresőknek június elején a második kerületben kellett a legmélyebben a zsebükbe nyúlniuk, itt csaknem 306 millió forintot kóstál a 121 négyzetméteres, 4 szobás típuslakás. A dobogó második helyén a fővárosi Hegyvidék áll a maga 294 milliós, 120 négyzetméteres, 3,5 szobás “átlagos” kéróival. 

A méretskála másik végén a hetedik kerületet találjuk a maga 43 négyzetméteres, tipikusan 1,5-2 szobás, 53,4 milliós újépítésű lakásaival, aminél olcsóbban átlagos új otthont csak a 21. kerületben találhatunk, ahol a jellemző újépítésű ingatlan 49 négyzetméteres, kétszobás és “csak” 52,5 millióba kerül.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Örülhet, aki arra fogadott, hogy gyengül a forint

Örülhet, aki arra fogadott, hogy gyengül a forint

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Órákon belül kiderül, mi járhat Matolcsy Györgyék fejében

Órákon belül kiderül, mi járhat Matolcsy Györgyék fejében

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.

Ebbe a fontos európai rangsorba nem került be egyetlen magyar klinika sem

Ebbe a fontos európai rangsorba nem került be egyetlen magyar klinika sem

Mutatjuk Európa legjobb meddőségi klinikáinak a listáját.

© 2024 (v2.202102)