Balatonlellén újjászületik a századeleji balatoni villák hangulata!

A Balatont évszázadokon át nem hasznosították, ám a századfordulón elkezdték felfedezni, és ekkor a nemesi réteg sorra építette fel villáit a legszebb településeken. Ezek a századeleji, romantikus villák még mindig meghatározóak több településen, köztük Balatonlellén is. Mai cikkünkben egy olyan beruházást mutatunk, ami bár új, mégis igyekszik megőrizni a századfordulós villák hangulatát, és lakásai zöld hitellel is megvásárolhatók.

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, hogyan alakult tovább a Balaton környéki települések építészete, milyen épületek határozzák meg ma a települések városképét. A 60-as években például már teljesen más épületek kezdtek gombamód kinőni a földből, hiszen megindult a tömegturizmus, ami magával vonta, hogy tömegesen húzták fel a szocreál nyaralókat, amelyekből még ma is rengeteget találunk a magyar tenger partján. A rendszerváltás után épült ingatlanok aztán tovább árnyalták a képet, az elmúlt években pedig egyre több modern lakópark épült, amelyek lehet, hogy megfelelnek a legmagasabb követelményeknek, energiatakarékosak és környezetbarátak, de már távolról sem emlékeztetnek a századeleji villákra.

Pedig attól, hogy egy épület új, és mindenben megfelel a 21. századi követelményeknek, még megőrizhetne valamit a régi, klasszikus épületek hangulatából. A Balatonlellén épülő Villa Liget lakópark esetében például pont ez volt az egyik fő koncepció a környezet megóvása mellett.

A Villa Liget lakópark ugyanis Balatonlelle központjában, a Balaton part mögötti utcában egy csendes, ősfás ligetben épül, ahol kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy egyetlen fát se kelljen kivágni, hanem az épületek épüljenek a fák köré, a lakások energiahatékony és gazdaságos fenntartását pedig elsőosztályú hőszigetelés és nyílászárók, energiaellátását megújuló energiaforrások biztosítják majd és az elektromos autók számára is kiépítenek töltőállomásokat. A lakások így BB energetikai besorolásúak lesznek, tehát zöld hitellel is megvásárolhatóak. Illetve lehetőség van CSOK és más kölcsön felvételére is ráadásul mindez kiváló feltételekkel, ugyanis 4 ütemben van lehetőség a vételár kifizetésére.

Ebbe a gyönyörű környezetbe természetesen nem is illik más, csak egy kis lakásszámú villapark, ahol a 3, egyenként 15 lakásos épületet a liget fáiról Gesztenyének, Platánnak és Ciprusnak nevezték el. A villa jellegű épületek klasszikus megjelenésükkel, tágas teraszaikkal, rusztikus zsalugátereikkel már messziről is hívogatóak, a fák között szabadtéri szigeteket és gyermekek számára biztonságos játszóteret is kialakítanak. Az építkezés már elkezdődött és a meghatározott ütemezésnek megfelelően halad, jelenleg már a Gesztenye és a Platán épületek falazatát rakják.

A lakások belső elosztását pedig úgy alakítják majd ki, hogy abban élhető, kényelmes és elegáns lakótereket lehessen kialakítani, melyhez a hideg-meleg burkolatokat, szanitereket és a beltéri nyílászárókat a leendő tulajdonosok választhatják ki.

Ez a csendes zöld oázis annyira közel fekszik a város központjához, hogy éttermek, bevásárlási lehetőségek is megtalálhatók a közvetlen közelben. Balatonlelle városa pedig nemcsak nyáron biztosít nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget a Balaton egyik legszebb strandjával és vitorláskikötőjével, hanem pincészetei, kulturális rendezvényei révén egész évben egy élhető, akár második otthonnak is kiváló helyet biztosító település.

A cikk megjelenését a Villa Liget lakópark fejlesztője támogatta.

Ajánlott ingatlanok


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Ha panel, akkor hamar megy

Ha panel, akkor hamar megy

Három hónapon belül gazdára találnak a panellakások.

Váltanak a gyorséttermek, jönnek az egyenadagok

Váltanak a gyorséttermek, jönnek az egyenadagok

Mérnöki pontossággal fognak készülni a gyorséttermi ételek.

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

A mostani fogyókúrás szupertablettánál is jobbat ígér egy új gyógyszer

Olcsóbb, jobb fogyókúrás tabletták kopogtatnak.

© 2024 (v2.202102)