Miért kifizetődő beruházni a fenntartható építészetbe?

Amikor nem kevés pénzügyi eszközt fektetünk be az épület tervezésébe és annak felépítésébe, biztosak akarunk lenni abban, hogy az megfelelően megtérül. Vajon kifizetődőek-e a fenntartható építészetben használt zöld technológiák? Milyen előnyeik és kockázataik vannak beruházási szempontból?

A fenntartható építészet, mint válasz a klímaváltozásra

Az építési ágazat évek óta nagy kihatással van a természeti környezetre. Vagy a nem megfelelő anyagok, gyártási technológiák használata révén, vagy pedig olyan nem hatékony épületek felépítése által, amelyek megfelelő működése rengeteg elektromos energiát igényel.

Ezért néhány éve az építési, de a beruházási ágazatban is egyre népszerűbbé válik az ún. fenntartható építészet, amely biztosítja az épület maximális funkcionalitását, ugyanakkor minimális, sőt semleges hatást gyakorol a természeti környezetre.

Ez a trend valódi forradalmat váltott ki az eddigi technológiai folyamatokban, mind maga az építés, mind pedig a felhasznált anyagok terén. A megújuló energiaforrásokhoz való hozzáférés, a hatékony energia- és víztakarékosságot biztosító rendszerek, az újrafeldolgozásból származó nyersanyagok – ezek és egy sor járulékos tényező hatására egyre „zöldebbé” válnak a beruházások, biztosítva a használóknak mindazt, ami szükséges, egyúttal a minimumra csökkentve a használat okozta környezetkárosító hatást.

A zöld technológiák és anyagok kulcsfontosságúak bolygónk védelme és a klímaválsággal kapcsolatos kritikus kihívásokra adott reális válaszok szempontjából. A beruházó számára azonban a pénzügyi vonatkozások a legfontosabbak. Lehet-e környezettudatosan nyereséget termelni?

Hard Rock Hotel, Budapest, Magyarország. Alkalmazott rendszerek: MB-86 Foldline, MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+

Kifizetődőek-e az alacsony kibocsátású épületek?

Nem tagadható, egy alacsony kibocsátású épület felhúzása drágább, mint a hagyományos módszerekkel megépített megfelelője. Az alkalmazott megoldásoktól függően az árkülönbözet 10%-tól akár 20%-ig is terjedhet. Sok beruházó számára ez a költség nagyobb pénzügyi kockázatot jelent, ezért felvetődhet az ilyen jellegű projektek felvállalásának indokoltsága.

A valóság azonban azt mutatja, hogy a fenntartható építészet nem csak – az általa előidézett klímaváltozásnak egyre inkább tudatában lévő – ágazat jövőjét jelenti, hanem módot kínál arra, hogy az épített beruházás konkrét előnyökhöz juttassa az egész vállalkozást finanszírozó személyeket. Mik ezek az előnyök? Felsorolunk néhányat a fontosabbak közül.

1. Kisebb a kihasználatlanság kockázata

Hogy az épület bevételt termeljen, bérlőket kell találnia. Az alacsony kibocsátású technológiák kihasználásával épített épület az ügyfelek számára jóval érdekesebb választás, már csak a bérlettel kapcsolatos alacsonyabb üzemeltetési költségek miatt is. Ezért kisebb annak a kockázata, hogy az alapterület egy része kihasználatlan marad, és az épület tulajdonosának a költségvetését terheli.

2. Alacsonyabb üzemeltetési költségek

Az alacsony kibocsátású építészetben használt zöld technológiáknak köszönhetően az épületek fenntartása jóval olcsóbb.

Az üzemeltetési költségek csökkentése függ többek között az alábbiaktól:

  • az épülettömb megfelelő megtervezése – nagyméretű üvegfelület kialakítása a déli oldalon, törekvés a kompakt konstrukcióra (kiugró részek elhagyása, mert ezek hőhidakat hoznak létre),
  • árnyékolók és homlokzati zsaluk beépítése, amelyek lehetővé teszik az optimális éves energiamérleg elérését,
  • napelemek és egyéb megújuló energiaforrások alkalmazása,
  • kiváló hőszigetelésű Aluprof ablakrendszerek beépítése.

A fenntartható építészet nagyobb beruházási költségeket feltételez, de hosszabb távon alacsonyabb üzemeltetési költségeket garantál, ami nagy előny a hagyományos építészethez képest.

3. A beruházás magasabb megtérülési rátája

A fenntartható építészet egyik ismertetőjele az építendő objektum olyan elhelyezése, hogy az a városi tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető legyen. Ez tovább növeli a beruházás vonzerejét. Adjuk ehhez hozzá a már említett alacsonyabb üzemeltetési költségeket, és egy vonzó kínálatot kapunk, ennek köszönhetően pedig a beruházó jóval nagyobb megtérülési rátára számíthat.

4. Alkalmazkodás a jogszabályi változásokhoz

A zöld építészet nem egy pillanatnyi trend, amely egyszer csak lecseng, hanem egy reális – és globálisan szükséges – válasz a jelenleg is zajló klímaváltozásra. A klímakatasztrófa kapcsán az egyes régiók egyre újabb és újabb előírásokat vezetnek be a szennyeződésekkel szembeni hatékonyabb harc és bolygónk természeti örökségének védelme céljából.

A fenntartható építészetbe való beruházás tehát egy nagy jövőjű tevékenység, amelynek célja, hogy már a tervezési szakaszban megfeleltesse az objektumot nem csak a jogszabályok jelenlegi, de jövőbeni változásainak is.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a jövőben a magas kibocsátású épületekre olyan adózási szabályozások vonatkozhatnak, amelyek nagyobb terhet rónak a tulajdonosokra, hogy ezzel is környezetbarát megoldásokra sarkallják őket. Erről a szempontról sok olyan beruházó megfeledkezik, akit csak a rövidtávú haszon érdekel.

5. Támogatási pályázatok lehetősége

Az Európai Unió „zöld” építészetbe beruházó tagállamai egy sor különféle támogatás elnyerésére pályázhatnak, ennek köszönhetően képesek pénzügyi támogatást szerezni, ami lehetővé teszi a beruházás megtérülésének javítását. Számos különféle uniós zöld program ad lehetőséget támogatás elnyerésére mind a lakás-, mind pedig a közhasznú beruházások terén.


Tensor, Gdynia, Lengyelország. Alkalmazott rendszerek: MB-86, MB-SR50N, MB-SR50N OW

Let’s build a better future

A felhasznált anyagok minősége és fajtája, továbbá a zöld technológiák nagymértékben befolyásolják a beruházás rentabilitását. A magasabb költségek ellenére a fenntartható építészet a garanciája annak, hogy az egész bolygón egyre érezhetőbb hatásokkal járó klímaváltozás bizonytalan időszakában a beruházás előreláthatóan megtérül.

A „zöld” építészeti trend az ágazat egyre több cégének fejlesztési stratégiájában mutatkozik meg. E vállalatok nem csak arra törekednek, hogy technológiai folyamatukat hozzáigazítsák a jelenlegi előírások követelményeihez, hanem tevékenyen hozzájárulnak egy szebb jövő közös építéséhez.

– Az Aluprof márka tevékenységét évek óta a természet és az emberek iránti tisztelet jellemzi – mondja Béres Balázs, az Aluprof cég műszaki tanácsadója. – Tudjuk, hogy a szebb holnapért folyó küzdelembe az iparnak is be kell kapcsolódnia, hogy biztosítani lehessen a következő nemzedékek és a természet jövőjét. Ezért törődünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével és az energetikai hatékonyság növelésével az építési ágazatban. Egyúttal értékeljük az újrafeldolgozás szerepét és a megújuló forrásokból származó energia használatát. Ezért is jelentettük meg az AluBook trendek album harmadik kiadását, amelyet teljes egészében a fenntartható építészetnek szenteltünk – teszi hozzá Balázs.

A fenntartható építészet néhány egyszerű szabályon alapul, és képes hozzájárulni a klímaváltozás negatív hatásainak korlátozásához. Egyúttal kiváló módszere a beruházási biztonság növelésének, mivel a bérlők elvárásait kielégítő, vonzó objektumok épülnek. Bátran elmondhatjuk tehát, hogy a „zöld” építési technológiákra való átállás nem csak a beruházónak hoz hasznot, hanem a környezetnek is.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Szijjártó Péter havonta telefonál Szergej Lavrovval

Szijjártó Péter havonta telefonál Szergej Lavrovval

Ez a laptársunknak adott nagyinterjúból derül ki.

Elárasztották Debrecent a külföldi turisták - de hova mentek a magyarok?

Elárasztották Debrecent a külföldi turisták - de hova mentek a magyarok?

Csak nem akkugyárnézőbe jöttek? Itt vannak a legfrissebb adatok a turizmusról.

Hízhat Orbán Viktor mája: jókorát nőttek a reálbérek

Hízhat Orbán Viktor mája: jókorát nőttek a reálbérek

Minden összevetésben 10 százalék feletti növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Ukrán civileken kísérleteznek egy új orosz fegyverrel?

Ukrán civileken kísérleteznek egy új orosz fegyverrel?

Egy rakéta és egy bomba keveréke az új orosz fejlesztés, harkivi civilek ellen vethették most be. Az ukrán titkosszolgálat merényletekkel is vadászik az árulókra? Háborús hírek.

© 2024 (v2.202102)