Vajon megérte öt éve fix kamatozású hitelt választani? A kamatstop megkavar mindent!

A kormány bejelentése alapján a kamatstopot meghosszabbítják 2022. év végéig. Ezek alapján a korábban kockázatos, változó kamatozású kölcsönt választókat továbbra is védik a kamatemelkedés hatásától. Ez azért eléggé rossz üzenet azon magyaroknak, akik korábban a biztonságért cserébe magasabb törlesztőt vállaltak be…

Mi is az a kamatstop?
A kockázatos, éven belül változó kamatozású lakáshitelek – jelenleg nagyságrendileg 330 ezer család rendelkezik ilyennel – kamata egy pénzpiaci mutató értékétől, a BUBOR-tól függ. Márpedig ezen mutató értéke az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedett. (Köszönhetően a magas inflációnak és az MNB kamatemeléseinek.)

Az érintett kölcsönök törlesztőrészlete jelentősen, akár 30 százalékot meghaladó mértékben emelkedne, ezt megelőzendő a Kormány kamatstopot hirdetett, melynek keretében gyakorlatilag meghatároztak egy szintet, ami fölé nem drágulhatnak a hitelek.

Jelenleg emiatt az adósok kamata gyakorlatilag megfeleződött. (4,83-5,12 százalékponttal kisebb kamatot kell fizetniük az érintetteknek.)

Miért válasszunk biztonságos hitelt?
A kamatstop június végén lejárt volna, de a Kormány bejelentése alapján meghosszabbítják az intézkedést az év végéig. Vagyis az adósokat még fél évig megvédik a kamatemelkedéstől.

Ez komoly segítség az érintetteknek, ugyanakkor felvet néhány kérdést. Hiszen pont a kamatok gyakori változásától védi meg az állam az adósokat, amelyet bevállaltak az érintettek, méghozzá az igen kedvező induló kamatszintért, törlesztőrészletért cserébe.

A biztonságosabb, de kezdetben drágább hitelt választók számára ez duplán rossz üzenet. Nem érte meg bevállalni a magasabb kamatot a biztonságért, hiszen a többieket is megvédik. Ráadásul a kiszámíthatóbb hiteleket nem védik meg az esetleges kamatemeléstől, pedig ezek a kölcsönök is drágulhatnak a fixált időszak lejáratakor.

Hasonlítsuk össze!
A kamatstop hátrányát érdemes egy példán keresztül bemutatni. Tegyük fel, hogy két család 5 éve felvett 15 millió forint lakáshitelt, 20 éves futamidőre. Az egyik család megkereste a legolcsóbb, 1 éves kamatperiódusú konstrukciót, a másik viszont a legkedvezőbb, 5 évig fix kamatozású megoldást választotta.

Hogyan alakultak az induló költségek:

  • Az 1 évente változó kamatozású hitel induló kamata 2,29% volt, az induló törlesztőrészlet pedig 78 ezer forint.
  • Az 5 évig fix kamatozású konstrukció esetében az induló kamatszint 3,79% volt, a törlesztőrészlet kezdetben 89 ezer forint. (Gyakorlatilag havi 11 ezer forint volt a biztonság ára.)Az elmúlt 5 év a változó kamatozású kölcsönnek kedvezett, a hitel kamata nem haladta meg a 3 százalékot, ezzel szemben a kiszámítható konstrukció kamata végig 3,79% volt. Eddig durván 500 ezer forinttal fizetett ki többet a kiszámíthatóbb kölcsönt választó család. És mi lesz az elkövetkező időszakban?

Egy 5 éve felvett lakáshitel törlesztőjének alalkulása.

A helyzet megfordulna a kamatstop nélkül. Az évente változó kamatozású hitel kamata ugyanis 9,56 százalékra emelkedne, a törlesztőrészlet pedig meghaladná a 125 ezer forintot. A kamatstop miatt azonban a kamat év végéig biztosan 4,4 százalék marad, a törlesztőrészlet pedig 90 800 forintra emelkedik. Vagyis a törlesztőt adott esetben 28 százalékkal mérsékli a kamatstop.

Az 5 éves kamatperiódusú kölcsön kamata is most változik, az adóst azonban semmilyen intézkedés nem védi. Az érintett hitel kamata 6,82 százalékra nő, vagyis 3,03 százalékponttal emelkedik. A törlesztőrészlet pedig júniustól 108 800 forint lenne. Vagyis 19 ezer forinttal emelkedik a havi fizetnivaló.

Az 5 éves kamatperiódusú kölcsön törlesztőrészlete kamatstop nélkül jóval kedvezőbb lenne, mint az évente változó kamatozású hitelé. A kamatstop azonban eltorzítja a helyzetet: gyakorlatilag mesterségesen fenntartja a változó kamatozású kölcsön kamatelőnyét. Ez pedig azt a tévképzetet keltheti az új hitelfelvétel előtt állókban, hogy megérheti továbbra is változó kamatozású kölcsönt választani, hiszen probléma esetén az állam beavatkozik.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Villog a szállodaipar és a logisztika, de még sok a kockázat az MNB szerint

Villog a szállodaipar és a logisztika, de még sok a kockázat az MNB szerint

Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében.

Megdöbbentő, amire Pintér Sándorék bukkantak a magyar rendelőkben

Megdöbbentő, amire Pintér Sándorék bukkantak a magyar rendelőkben

A háziorvosok ellenőrzése csak részben bizonyult hatásosnak, a probléma gyökerei mélyen vannak.

Nyitják a pénzcsapot: melyik kórházaknak jut a kormány által megítélt pénzekből?

Nyitják a pénzcsapot: melyik kórházaknak jut a kormány által megítélt pénzekből?

Az adósságok 116 milliárd forintra rúgnak, most 64 milliárd forint volt a tét. 

Orbán Viktor megint Donald Trump legnagyobb rajongója lett

Orbán Viktor megint Donald Trump legnagyobb rajongója lett

Itt a tavasz, így megérkezett Budapestre a miniszterelnök kedvenc "trumpozós" konferenciája.

© 2024 (v2.202102)