Ha nagy gáz van ez a legjobb alternatíva!

Az új rezsirendelet értelmében augusztus 1-jétől a villamosenergia mellet a földgázért is jelentősen többet kell majd fizetnie a háztartásoknak. Az áremelkedés sajnos sokakat érint, ami jelentős plusz kiadást eredményez, hiszen az átlagfogyasztás felett hétszeres árat kell fizetni a földgázért. Nem árt tehát még a fűtésszezon előtt felkészülni és alaposabban utánajárni milyen lehetőségeink vannak a rezsiszámlák csökkentésére.  Korábbi cikkeinkben összeszedtük a legfontosabb tippjeinket, miként spórolhatunk a villannyal és a gázzal. Ma azoknak szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, akik még a fűtésszezon előtt felkészítenék otthonunkat és lehetőségük van átállni egy sokkal inkább költség- és környezetkímélőbb megoldásra. Szerencsére létezik alternatíva!

Ma már léteznek olyan módszerek, melyekkel lenullázhatjuk fűtőanyagok költségeit. Persze egy ilyen felújításnak komolyabb költségvonzata van, de hosszútávon egy jól kiépített rendszerrel rengeteget spórolhatunk és néhány év alatt megtérülhet a befektetés. Napjainkban pedig óriási előnyt jelent, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva az állandó áremelkedésnek vagy pl. a tűzifahiánynak. Utóbbinak nem csak az ára emelkedett meg súlyosan, de a robbanásszerű keresletnövekedés okán egyre nehezebb hozzájutni is.

Mi lehet a megoldás tehát, ha hosszútávú és biztos megoldást keresünk a rezsiszámla csökkentésére?

Napenergia

Abban az esetben, amennyiben ki tudjuk termelni háztartásunk hűtéséhez és fűtéséhez szükséges energiát, a leghatásosabb megoldás az elektromos fűtés. A hálózatról üzemeltetett fűtés persze az emelkedő árak miatt egy családi ház esetében óriási költséget jelent, így elektromos fűtőrendszer esetében mindenképpen a megújuló energia jelenthet csak megtakarítást. A napelemes rendszer kiépítése egy viszonylag egyszerű és hatékony módja tehát a költségek csökkentésének. Ehhez azonban nagyon fontos, hogy az ingatlan megfelelő állapotban legyen, illetve a kiépített napelemrendszer is optimális működjön. Amennyiben rendelkezésre áll elegendő terület a panelek elhelyezésére érdemes annyit elhelyezni, hogy azzal fedezni tudjuk a háztartás teljes energiaszükségletét, beleértve a melegvízellátáshoz és az elektromos háztartási eszközök működtetéséhez szükséges mennyiséget.

A napelemek által megtermelt energiával való fűtés legnagyobb veszélye azonban a nem megfelelő tervezés. Érdemes alaposan utánajárni a lehetőségeinknek mielőtt belevágunk, beleértve a ház hőszigetelését és a megfelelő fűtőtestek kiválasztását. Óriási előnye tehát, hogy nem csak gázszámlánk nem lesz, de a villanyszámlán is spórolhatunk.

Hőszivattyúk 

Csak a fűtést tekintve a lehető legtakarékosabb és legkorszerűbb megoldást a hőszivattyúk jelentik. A hőszivattyúk működési mechanikáját tekintve az egyik közegből hőenergiát juttatnak át egy másik közegbe. A hőszivattyú fajtájától függ, hogy ezt az energiát a levegőből, a talajból vagy vízből vonja-e el majd azt vízen vagy levegőn keresztül adja-e át.  Leegyszerűsítve a külső közegből nyert energiával hűthetjük vagy fűthetjük otthonunkat. A legtöbb hőszivattyús rendszerhez ráadásul az energiát kedvezményesebb tarfiával vehetjük igénybe.

Hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer napenergiával működtetve

A lehető legtakarékosabb és legfenntarthatóbb megoldást azonban a kettő kombinációja adja, vagyis a napelemekkel kombinált hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer jelenti. A hőszivattyúk működtetéséhez is szükséges áram, azt pedig a legideálisabb esetben  napelemekkel termelhetjük meg. Ez a kombináció szinte 0 rezsiköltséget eredményez, mindezt teljes mértékben megújuló energiaforrásból, így amellett, hogy rengeteg pénzt spórolhatunk, az otthonunk is 100 %-ig környezetbarát lesz.  Hozzá kell tennünk azonban, hogy egy ilyen rendszer kiépítését leginkább az új otthonok esetében érdemes megfontolni, hiszen egy felújítás során komoly költségeket eredményezhet.

Bármilyen megoldást is választunk, ne feledkezzünk meg róla, hogy a későbbi megtérülést nagy mértékben befolyásolja az ingatlan állapota. Mielőtt belevágunk egy új rendszer kiépítésébe a legfontosabb lépés, hogy felmérjük otthonunk állapotát. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre még energetikai tanúsítvány,  érdemes felméréssel kezdeni minden nagyobb beruházást.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)