Külön workshop foglalkozik az energiahatékonysággal az idei Lakás Kiállításon

A lakáspiacot is átrendezi az energiaválság, így a pénteken nyílt Portfolio Lakás Kiállításon külön workshop is foglalkozik a témával – írja a Portfolio.hu.

Pénteken, szeptember 23-án nyit a legnagyobb hazai ingatlanpiaci rendezvény, a Portfolio Lakás Kiállítás a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban. Az ingyenes rendezvényen ingatlanfejlesztő cégek, bankok, szolgáltatók és szakértők várják a lakáspiac iránt akár személyes okokból, akár befektetőként érdeklődőket, a szervezők pedig külön hangsúlyt fektettek az energetikai kérdésekre, ezért külön workshop foglalkozik azzal, hogy milyen ingatlant érdemes most venni, milyen megoldások érhetők el az energiahatékonyság növelésére és a rezsiköltségek csökkentésére.

A Lakás Kiállításon minden évben kiemelt szerepet játszanak a legnagyobb ingatlanfejlesztő cégek, akik az újlakás-piac iránt érdeklődőknek tudnak akár a helyszínen kedvező ajánlatot adni, de nem maradnak hoppon a használt lakást keresők sem, hiszen az ezen a területen otthonosan mozgó közvetítők is jelen lesznek az eseményen.

Pénteken nyitja meg kapuit a Portfolio Lakás Kiállítás. A kiemelt szakmai esemény szeptember 23-tól vasárnap estig, a MOMsport Uszoda és Rendezvényközpontban várja mindazokat, akik a lakáspiachoz kapcsolódnak – legyenek ingatlanfejlesztők, vásárlók, befektetési lehetőséget vagy otthont kereső érdeklődők. Az ingyenes rendezvény mindhárom napon reggel 10-től délután 6-ig látogatható.

Különösen izgalmasnak ígérkezik az idei évben a lakáspiac alakulása, hiszen számos, a piacot alapvetően meghatározó tényező változott meg az elmúlt időszakban. Ilyen például az általános kamatszint-emelkedés, és ezáltal az egyre drágábbá váló hitelek, a zöldhitel sorsa, és persze az elszálló rezsiköltségek.

Fókuszban az energiahatékonyság – egyre kisebb lakásokba költözünk?
A fenntarthatóság és energiahatékonyság kérdése a lakáspiacon is egyre jobban felértékelődik. Az új lakások szigorodó energiahatékonysági követelményei elsősorban a fejlesztőket érintik, az emelkedő energiaárak miatt azonban a vásárlók is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak mind a várható fenntartási költségek mind a kibocsátási értékek alakulásának.

Ízelítőként tekintse meg a tavaszi eseményről készült videónkat:


FELÉRTÉKELŐDNEK A LEGJOBB ENERGIABESOROLÁSÚ INGATLANOK, A KORSZERŰTLENEBB LAKÁSOK PEDIG SOKAT VESZTHETNEK ÉRTÉKÜKBŐL, MIKÖZBEN AZ ENERGIAKÖLTSÉGEK MIATT EGYRE NÉPSZERŰBBEK A KISEBB ALAPTERÜLETŰ LAKÁSOK.

2015-höz képest mostanra mintegy ötödével csökkent az átlagos bérlakások mérete, miközben az ahhoz tartozó lakbér eléri a korábbi 170 százalékát. Budapesten kicsit enyhébb volt a drágulás: egy lakásnégyzetméter bérleti díja hét év alatt „csupán” 60 százalékkal nőtt. A statisztikák szerint a lakások és házak csökkenő alapterülete azonban nemcsak a kiadásra kínált ingatlanokra, hanem az újonnan épült otthonokra is jellemző sajátosság.

Az energiaválság pedig alapvetően kérdőjelezi meg a korábbi ingatlankategóriákban (tégla, panel, családi ház) gondolkodást, fontosabb kérdéssé válik az energetikai besorolás, a hőtermelési technológia, mint az építési technológia, vagy az ingatlan kora. A legrosszabb helyzetbe azok a 100-150 éves soklakásos házak, illetve túlméretes régi családi házak kerülhetnek, amelyeknek a műszaki korszerűsítése gazdaságos módon nem lehetséges, ezek értéke lokációtól függően akár 20-50 százalékkal is csökkenhet.

AZ EDDIGI SZUBJEKTÍV TÉNYEZŐK – KÖRNYEZET, ÁLLAPOT, HANGULAT – HELYETT ELŐTÉRBE KERÜLNEK AZ OLYAN OBJEKTÍV TÉNYEZŐK, MINT A REZSIKÖLTSÉG.

Igyekszünk tanácsot adni az érdeklődőknek, hogy milyen ingatlant érdemes most venni, milyen megoldások érhetők el az energiahatékonyság növelésére, a rezsiköltségek csökkentésére, ezért pénteken, szombaton és vasárnap is tanácsadói pultokat állítunk fel, és több workshop-ot szervezünk. A tervezett témák között a lakások energiafogyasztása, a különböző fenntartható megoldások alkalmazása (hőszivattyú, napelemek, szigetelések stb.), az okosotthonok kialakítása és a lakás – e-mobilitás kapcsolata (elektromos járművek töltése) egyaránt szerepel.

A szakmai programok keretében kiemelten szó esik az ingatlanpiaci aktualitásokról, és a meglévő kedvezményes lehetőségekről:

  • A családtámogatási intézkedések közül 2023-ban is velünk lesz a babaváró támogatás és a családi adókedvezmény, az otthonteremtési támogatás, valamint az első házasok adókedvezménye
  • Emellett az 5 százalékos lakásáfát sem hagyják 2022 végével kifutni
  • Az eredetileg 2022 közepén megszűnő falusi CSOK-ot is meghosszabbították, a legutolsó információk szerint egyelőre december 31-éig
  • Ha építkeznek, akkor 5 millió forint erejéig továbbra is visszaigényelhető a számlák áfatartalma
  • A CSOK-kal vásárlók illetékmentességet kapnak
  • Tetőtérbeépítésre is elérhető a CSOK
  • Felújításra 3 millió forint támogatást kaphatnak a gyermeket nevelő családok, ami előfinanszírozható egy 6 millió forintos, 3 százalékos kamatozású kamattámogatott hitellel

A résztvevők szakmai előadásokon és személyes érdeklődés során minden kérdésre választ kapnak a pénteken kezdődő Portfolio Lakás Kiállításon.

 

 

 

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Orbán Gáspár a nemzetbiztonságra ügyel majd? A családban marad?

Orbán Gáspár a nemzetbiztonságra ügyel majd? A családban marad?

A miniszterelnök fia egy új nemzetbiztonsági testület megszervezésén munkálkodik, árulták el az ügyet közvetlenül ismerő, kormányhoz köthető források.

Juhász Péter bebizonyította, hogy nem a Tiéd a Belváros

Juhász Péter bebizonyította, hogy nem a Tiéd a Belváros

Az Együtt volt politikusa Kovács Alex Gáborral a Tiéd a Belváros jelöltjével szemben győzedelmeskedett az V. kerületi előválasztáson.

© 2024 (v2.202102)