3 órányi autóútra többszörösét keresheti itthoni fizetésének

Gondolt már arra, milyen jó lenne külföldön munkát vállalni, de nem akar sokat utazni és szeretne minden hétvégén hazajárni? Bécsben autópályán 3 óra alatt ott lehet, és itthoni fizetésének a többszörösét keresheti. Mutatjuk, milyen területekre várnak szakembereket és milyen lakhatási lehetőségek vannak az osztrák fővárosban.

A turizmus tárt karokkal vár!

A jelenlegi gazdasági helyzetben, mindenki keresi a lehetőséget, hogy hogyan tudna többet spórolni, vagy éppen ellenkezőleg többet keresni kiadásai fedezésére. Arról már nem is beszélve, hogy itthon bizonyos szektorok már csődközeli állapotban vannak, egyre több szálloda és étterem zár be, így a turizmus-vendéglátás területén dolgozók közül sokan vesztették el állásukat. Bécsben azonban már most is eléri a 60%-ot a turizmus-vendéglátás területén dolgozó külföldiek aránya, és továbbra is ez az a terület, ahol még mindig a legnagyobb a munkaerőhiány, ide várják a legtöbb szakembert. De buszsofőrökre és futárokra is nagy a kereslet, akik pedig kommunikációs szintű német és angol nyelvtudással rendelkeznek, azokat számos munkalehetőség várja a Schwechat-i reptéren, ahol akár térítésmentes szállást is biztosítanak számukra.

Állást keres Ausztriában vagy Nyugat-Magyarországon? Jelenleg több mint 100, folyamatosan frissülő állás lehetőséget talál a Jobinfo.hu-n, Ausztria szerte.

Ausztria állások: https://www.jobinfo.hu/ausztria/

Győr-Moson-Sopron megye https://www.jobinfo.hu/gyor-moson-sopron-megye/ 

Vas Megye – https://www.jobinfo.hu/vas-megye/

Zala megye – https://www.jobinfo.hu/zala-megye/ 

Csábító fizetés, azoknak is, akik nehezen lépnek

Persze vannak, akik nehezen hagyják el az országot, ők eddig is inkább Ausztria határmenti településein vállaltak munkát, hiszen ezt akár egy határ menti magyar településen lakást bérelve, ingázva is könnyen megtehették. De tekintve, hogy Bécs mindössze 3 órányi autóútra van Budapesttől autópályán, érdemes szétnézni ott is. Különösen, hogy a bérek igazán csábítóak. Ausztriában a minimálbér 1.500 euró/hó és 13. és 14. havi fizetés is jár a munkavállalóknak. A futárok és a buszsofőrök azonban 1.800-1.200 euró közt keresnek havonta, és szintén 14 havi fizetést visznek haza egy év alatt.

 

Kiadó lakást keres az osztrák határ mentén? Nézzen szét az Ingatlantájoló kínálatában!

 

Mit kell tudni, ha Ausztriában vállalnánk munkát?

A legfontosabb, hogy el kell döntenünk, ingázunk-e vagy odaköltözünk. Ez azért is lényeges, mert a két esetben teljesen máshogy kell adóznunk. Ezen kívül fontos utánajárnunk, hogy milyen feltételekkel nyithatunk bankszámlát, milyen egészségügyi és egyéb ellátásokat vehetünk igénybe, ha pedig családostól költözünk óvodát, iskolát is keresnünk kell a gyerekeknek. De a legnagyobb kihívás természetesen a lakásbérlés, nézzük mire kell figyelnünk!

Mikor érdemes elkezdeni Bécsben kiadó lakást keresni?

Ausztriában a lakásbérlés elterjedtebb, így sokan állnak sorba egy-egy jó lakásért! Ezért érdemes legalább 1-2 hónappal a kiköltözés (munkába állás) előtt elkezdeni lakást keresni, különösen, ha kifejezetten Bécsben keresgélünk. Hiszen itt is igaz, hogy a nagyvárosokban, különösen a fővárosban, nehezebb kiadó lakást találni. 

Hol érdemes keresgélni?

Természetesen vannak kifejezetten ingatlanhirdetési portálok, mint például az immobilienscout24.at, az immowelt.at vagy az immmo.at, de találhatunk kifejezetten Bécsre szakosodott oldalt is, ahol az ügyintézés magyar nyelven is lehetséges, mint például a becsalberlet.com. Ezen kívül érdemes próbálkozni a közösségi oldalakon is.

De könnyebb lehet a keresés helyi ingatlanközvetítőn keresztül, aki egy havi bérleti díjnak megfelelő jutalékot fog kérni a közvetítésért, amit a bérlő köteles fizetni.

 

Kiadó lakásába, házába keres bérlőket az osztrák határ mentén? Az Ingatlantájolón euróban is hirdethet!

 

Mire figyeljünk?

Mindenképpen kössünk írásbeli bérleti szerződést, amiben minden lényeges feltételt rögzítsünk, akárcsak itthon. Különösen figyeljünk a rezsire, ugyanis Ausztriában a bérleti díj sok esetben tartalmazza a rezsi egy részét, pl. leggyakrabban a közös költséget. Ezen kívül fontos tétel a felmondási idő, ugyanis a bérleti szerződések sokszor meghatározott időtartamra születnek. És ne érjen váratlan meglepetésként, ha a főbérlő osztrák bérpapírt kér tőlünk.

Mennyibe fog kerülni?

Egy lakás bérlése rezsivel együtt könnyen elérheti az 500-600 eurót Ausztriában, de Bécsben 600-800 euró is lehet a bérleti díj, akár még rezsi nélkül is. Kauciót is szoktak kérni, általában 2-3 havi bérleti díjnak megfelelő összegben. A gázárak emelkedésére pedig ott is számítani kell. Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy Ausztriában a TV-t és az internetet külön adó terheli, és a lakások legtöbbször bútorozatlanok, így erről is magunknak kell gondoskodnunk.

Plusz tuti tippek:

  • A lakcímre be kell jelentkezni, ezt a helyileg illetékes Meldeamtnál kell megtenni, ahol egy Meldezettel nevű formanyomtatványt kell kitölteni. Fontos, hogy kiköltözéskor ne felejtsünk el ugyanitt ki is jelentkezni!
  • Érdemes beköltözéskor a lakás állapotáról fényképeket készíteni, amelyek vitás kérdésekben bizonyító erejűek lehetnek.

Ha a határhoz közel, vagy akár Bécs, Graz környékén vállalunk munkát, akkor érdemes lehet egy határhoz közeli, magyar településen lakást bérelni, mint például Győr, Mosonmagyaróvár, Sopron, Szombathely vagy Kőszeg.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A benzinkutakon legalább nem fog látszódni a háborús konfliktus

A piaci logika azt diktálná, hogy az Irán és Izrael közötti fegyveres konfliktus megemeli az olajárakat is, ezzel szemben érdemi csökkenést láthattunk.

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

© 2024 (v2.202102)