Atyaúristen! Az albérletek még tovább drágultak!

Élénkült az albérletek piaca az idén, de az árak is felfelé kúsztak, melyek oka – többek között – a megdrágult hitelek voltak. Ez tehát együtt járt a bérleti díjak emelkedésével is. Ugyanakkor a rezsiváltozások a bérleti piacot is alaposan átrendezik a Balla Ingatlan friss fővárosi körképe szerint.

Az egyre drágább hitelek a bérlakások piacának kedveznek, hiszen sokan a bérleti piacra szorulnak, ami növekvő keresletet eredményez a kiadó lakások iránt, teret nyitva a kínálat bővüléséhez is – mondta el november végén Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A bérleményekre ebben az évben egyébként is fokozott érdeklődés mutatkozott, a nagy kereslet viszont soha nem látott magasságokba emelte a bérleti díjakat is: a korábbi, átlagosan 3 ezer forintos négyzetméterárak helyett már 3500 forintos négyzetméterárakkal találkozhattunk az idei év során a két kerületben.

A drága lakásvásárlás miatt sokan az albérletek felé fordultak

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta hogy sokan voltak idén, akik semmilyen ingatlant nem tudtak már megvásárolni, így a bérlakások között keresgéltek. Az árak szerinte is emelkedtek: csak az első félévben akár 10 százalékkal is, így egy kétszobás téglalakás bérleti díja az év közepére elérte a 140-150 ezer forintot, míg a panelek 5-10 százalékkal olcsóbban voltak kiadhatók. Ennek ellenére azt lehetett látni, hogy könnyebb volt kiadni az albérleteket, mint az előző évben.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője is úgy látta, hogy rendkívül nagy volt a kereslet idén a kiadó házak, lakások iránt, még sokkal nagyobb, mint egy-két éve. Napok alatt szinte bármilyen ingatlant ki lehetett adni, miközben a bérleti díjak kúsztak felfelé, így például egy szigetszentmiklósi átlagos méretű családi házért 250 ezer forintot kértek el – tette hozzá.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évben megnőtt a bérelhető lakóingatlanok iránti kereslet, így ehhez igazodtak az árak is. Kisebb, azaz 1,5-2 szobás lakásokat a külső kerületekben is már csak 120 ezer forintot meghaladó havi bérleti díjért lehetett kivenni.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője is úgy látja, hogy a bérlakások piacán jelentős keresletnövekedés és áremelkedés következett be idén: egy olyan bérleményt, melyet márciusban még 150 ezer forintért kínáltak, 170 ezer forintért adtak ki június-júliusban, így átlagosan 8-10 százalékos bérleti díj növekedésről mindenképpen beszélhetünk, mely mindössze néhány hónap alatt zajlott le Dél-Budán – hívta fel a figyelmet.

A rezsiváltozás átrendezte az albérletek piacát

Ugyanakkor a bérlemények piacán zajló folyamatokat is teljesen átrendezte a rezsiváltozás, mely nem kedvez a nagyobb méretű, korszerűtlen fűtéssel rendelkező ingatlanoknak. A rezsiemelkedés által érintett ingatlantípusoknál vagy kénytelen lesz jelentős mértékben engedni a bérleti díjból a tulajdonos, vagy nem lesz bérlője – tette hozzá a szakértő.

Hasonlóképpen látja a helyzetet Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a bérleti piacon nem volt tapasztalható megtorpanás az idei évben, folyamatosak voltak a kiadások, és az árak is emelkedtek. Ez azt jelenti, hogy 120-140 ezer forintot ért el az induló ár a kisebb kiadó lakásoknál, ugyanakkor, ha valaki jobb minőségre és nagyobb élettérre vágyott, akkor meg kellett barátkoznia a 200-250 ezres havi bérleti díjjal. Ugyanakkor a rezsiben bekövetkező változások a kisebb lakások irányába mozdítják a bérlőket – tette hozzá.

Magasra kúsztak az árak Bel-Budán és Észak-Budán is, ahol idén 100 ezer forint alatt már semmilyen lakást nem lehetett kibérelni, 150 ezer forintnál indultak az árak. Lehetett ugyan találni olcsóbban is kiadó lakást, az állapotuk azonban hagyott némi kívánnivalót maguk után, így egy átlagos bérlő esetében ezek az ajánlatok nem igazán jöhettek szóba. A kereslet azonban jellemzően erős volt, és nem csak az olcsó, hanem a kifejezetten drága, több ezer eurós, jó minőségű bérlakások iránt is – jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője.

Az északi agglomerációban, Dunakeszin és környékén a bérleti piacon nehezíti a helyzetet, hogy kifejezetten szűk a kínálat, mindössze néhány kiadó lakást és házat lehetett találni, azokat is a Budapesten megszokott árakon. Kivételt jelent Göd, ahol a Samsung jelenléte miatt ezeknek az áraknak a duplájával érdemes számolniuk a bérlőknek: így például egy 4-5 szobás családi házat egymillió forint körüli áron is ki lehetett adni – mondta Balla Frigyes.

Végül Dél-Pesten, a XVIII. kerületben 150 ezer forintos havi díjról beszélhettünk az 50-60 négyzetméteres, átlagos lakások esetében, míg a jobb felszereltségű és állapotú ingatlanoknál akár a 190 ezer forintot is elérhette az összeg, amihez persze hozzájön még a rezsiköltség – derült ki Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetőjének szavaiból.

 

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Eltűnt a Forbes-listáról Varga Judit és Novák Katalin

Lekerült a Forbes magazin legbefolyásosabb magyar nők listájáról közélet kategóriában Varga Judit és Novák Katalin.

© 2024 (v2.202102)