Senkinek sem kell a drága új lakás?!

Egy friss gyorselemzés szerint a drága építőanyagok az újépítésű lakóingatlanok piacán is éreztették a hatásukat: a kivitelezők ugyanis lekövették az áremelkedést. Ennek hatására azonban olyan árak kezdtek idén kialakulni a piacon, mely miatt megtört a vevők lendülete. De nem csak a vevők torpantak meg: sok beruházó nem indít már új projektet, illetve sokan csúszni fognak a már zajló beruházások befejezésével – áll a Balla Ingatlan gyorselemzésében.

Az újépítésű ingatlanok piacára az jellemző, hogy árban követi az építőanyagok drágulását. Márpedig az építőanyagoknál további áremelkedést lehetett tapasztalni – jelezte Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője. Az árak emelkedése miatt viszont erősen visszaesett a kereslet az újépítésű ingatlanok iránt az idei évben, habár közrejátszott ebben a “zöldhitel” kivezetése is – tette hozzá Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Ezt megerősítette Dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője is, aki szerint a Velencei-tónál sem mutatkozott jelentősebb érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt, annak ellenére, hogy korszerű, energiatakarékosabb ingatlanokról van szó, melyek okkal lehettek volna keresettek.

Már túlzottan magasak az árak, drága a hitel is

Az árak azonban már sokaknak túl magasak. Dunakeszi és környéke esetében például idén újépítésű házat 80 millió forinttól találhattunk, míg az újépítésű lakásoknál 50-60 millió forintnál kezdődött a kínálat, vagyis a fővárosban megszokott egymillió forintos négyzetméterárak voltak jellemzőek – hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan észak-pesti irodájának szakmai vezetője.

A belvárosban is minimális volt emiatt az érdeklődés az újépítésű ingatlanok iránt. Mint Garaba Gergely, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője elmondta: egymillió forintos négyzetméterár alatt már szinte semmilyen újépítésű ingatlan nem lehetett kapni, nem csak a belvárosban, de a külső kerületekben sem, sőt megjelentek a másfél milliós négyzetméterárak. Ez viszont már annyira magas összeg a vevők számára, melyet tapasztalatai szerint nem tudtak vagy akartak megfizetni.

Lélektani határon az árak

Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy 10-20 százalékos áremelkedés után az árak elérték azt a lélektani határt – hiszen közel másfél milliós négyzetméterárakról beszélünk -, ahol a vevők már inkább a szépen felújított használt ingatlanok piacán néztek körül.

Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az újépítésű lakások iránt ugyan volt érdeklődés, de az árak miatt nagyon sok vevő újragondolta korábbi terveit: a XIII. kerületben például 950 ezer – 4,2 millió forintos négyzetméteráron kínáltak újépítésű lakásokat, ami részben már a megfizethetetlen kategóriába tartozik.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy akadtak ugyan érdeklődők az újépítésűek iránt az idén, de mivel 750 ezer – 1,2 millió forintos négyzetméterárakkal találkozhattunk a kerületben, így az érdeklődők is határozottabb igényekkel érkeztek és nehezebben kötöttek kompromisszumot, mint a használt ingatlanok esetében.

Másfél milliótól indulnak a Újbuda és 1-1,3-tól Észak-Pest új árai, de nincs új projekt

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője mindezt azzal árnyalta, hogy a XI. kerületben az újépítésűek iránt mutatkozott érdeklődés, bár az szerinte is kétségtelen, hogy egy kis bizonytalanság azért észlelhető volt a “zöld hitel” megszűnésének hatására.

Ennek ellenére számottevő csökkenést nem lehetett tapasztalni, mivel a CSOK és az állami támogatások továbbra is jelen voltak, és 2023-ban is maradnak – jegyezte meg a szakértő, aki szerint az idén jellemző 1,5 millió forintnál induló újépítésű négyzetméterárak jövőre várhatóan tovább nőnek, miközben sok beruházó nem indít már új projektet, illetve sokan csúszni fognak a már zajló beruházások befejezésével.

Ugyanezt említette Balla Frigyes is, aki szerint a beruházók jelentős része láthatóan berekesztette az értékesítést, mivel nem látják előre, hogy milyen határidővel és milyen áron tudják befejezni az új projekteket. Ezért itt is leginkább a kivárás volt jellemző. Természetesen akadtak olyanok, akik továbbra is építettek, náluk mintegy 1-1,3 milliós átlagos négyzetméterárakkal találkozhattak az érdeklődők Észak-Pesten.

Mfor.hu legfrissebb cikkei

Hogy állunk megújuló energiával? A Klasszis Média konferenciáján erre is választ kaphat

Hogy állunk megújuló energiával? A Klasszis Média konferenciáján erre is választ kaphat

A Klasszis Média rendezvénye keretében vizsgáljuk a nemzetközi, de főleg a hazai energiakörképet.

Budapestre jön a kínai elnök – kövesse velünk a Kormányinfót percről percre!

Budapestre jön a kínai elnök – kövesse velünk a Kormányinfót percről percre!

Ma 11 órától ismét Kormányinfó, ezúttal Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Vitályos Eszter kormányszóvivővel.

Itt a tavasz! Fogynak a drága cabriók, de melyik?

Itt a tavasz! Fogynak a drága cabriók, de melyik?

Nőtt a drága kabriók iránti kereslet. A tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket keresnek a portálon.

Egyre jobban aggódnak a munkahelyükért a munkavállalók

Egyre jobban aggódnak a munkahelyükért a munkavállalók

És egyre rövidebb időt lennének képesek átvészelni, ha elvesztenék állásukat- derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb, első negyedéves közös kutatásából.

© 2024 (v2.202102)