Lakásfelkészítés eladásra, hogy gyorsan és milliókkal többért találjon gazdára a lakás – 2. rész

Cikkünk első részében már részletesen kitárgyaltuk, mit jelent a home staging, vagyis a lakás felkészítése eladás előtt, ahogy azt is, hogy a folyamat célja az, hogy ingatlanunk a piaci átlagnál jóval gyorsabban, és persze magasabb áron találjon új gazdára.

A 9 lépéses folyamat első felében a lakást esztétikailag kifogástalan állapotba hoztuk, most pedig nekifogunk, hogy eddigi sok munkánk gyümölcse remélhetőleg legalább 10 százalékkal magasabb vételár legyen. Lássuk! 

Hatodik lépés: most jöhet a fotózás és lakásbemutatás előtti csinosítás

Ha minden jól megy, mostanra van egy ragyogóan tiszta, rendezett, szellős lakásunk, amiben minden működik, hamarosan készen állunk arra, hogy elkészítsük a fotókat, ekkor jön a csinosítás. 

Ahhoz, hogy a lakás/ház a képeken igazán jól mutasson, a rend/tisztaság/szellősség mellett szükségünk lesz néhány gondosan kiválasztott apróságra.

Az ehhez hasonló, sokszor “vignettának” is nevezett kis részletek igazán jól fotózhatóvá teszik a lakást Fotó: Unsplash

Mik ezek? Sok minden tartozik ide, ezek egy külön cikk témája lesznek majd, így csak néhány kiragadott példa:

  • A konyhában az üresre pakolt pulton egy csokor virág és/vagy egy szép tálban friss gyümölcsök
  • Tiszta, visszafogott lakástextilek megfelelő méretben: a karnisok elhelyezése, a függönyök hossza és szélessége, az ágytakaró mérete, a párnák megléte, hiánya, mérete, összhangja mind-mind meghatározza, hogy a helyiség egy luxushotel vagy egy kollégiumi szoba hangulatát sugározza-e
  • Fények: egy egyedül árválkodó – esetleg nem túl erős fényű – mennyezeti lámpa gyakran kelt szomorkás benyomást. A legtöbb helyiségnek jót tesz, ha több fényforrás is van benne, falikarok, álló vagy asztali lámpák, amikkel egy-egy szobarészt tudunk hangulatosan megvilágítani
  • Az üres falak, az alulméretezett dekorációk szintén nem keltenek jó benyomást, és nem kell ahhoz mélyen a zsebünkbe nyúlni, hogy néhány jól megválasztott elemmel drámai változást érjünk el
  • A megfelelő arányok eltalálása – ez egy általános szabály. Ahhoz, hogy a lakás jól mutasson, stimmelnie kell az arányoknak. Egy nagy szoba komikus, ha túl kevés és kicsi bútor van benne, ha a dohányzóasztal, a szőnyeg vagy a képek eltörpülnek a kanapé mellett, vagy ha egyetlen aprócska növény árválkodik a padlón. És viszont: egy kicsi szobában nem mutatnak jól a gigantikus bútorok, a nyolcvanhat emberméretű pálma. 
  • Angolul beszélőknek remek gyorstalpaló Emily Henderson “design mistakes” (dizájn tévedések) sorozata, ahol remekül mutatja be az arányok fontosságát, és a leggyakoribb hibákat, mint például a túl kicsi szőnyeg, a rosszul felrakott/nem jó méretű függönyök, vagy a nem megfelelő méretű képek.

Összességében ez nem egy könnyű feladat, ha nincs születetten remek érzékünk a lakberendezéshez. Jó hír az, hogy a lakberendezési blogok bárkit eligazítanak a témában. Ha rászánunk némi időt, könnyen kikutathatjuk, milyen trükköket alkalmazzunk, hogy egy-egy helyiség igazán mutatós legyen. Ebben a belvárosi luxuslakásban például mindössze két csokor fehér virágot tettek a fehérre hangolt nappaliba, amiktől a kép azonnal szintet lépett. 

Hetedik lépés: jöhet a fotózás

A tiszta, rendezett, és kicsinosított lakás végre készen áll arra, hogy akcióba lendüljünk: jöhet a fotózás. A jól elkészített képek garantálják azt, hogy a hirdetési portálokon, ingatlanügynökök portfóliójában a mi portékánk kapósabb legyen. 

Hogyan lehet egy cipősállvány csinos? Hát így! Fotó: Merci&Ancsa Dekor

Először is, mit ne csináljunk? Ne fotózzunk este, lámpafénynél. Ne fotózzunk esős, borús, szürke napokon. A trükkös az, hogy ragyogó napsütésben sem könnyen tudunk igazán jó képeket készíteni, mert akkor meg a napos-árnyékos szobarészek fénykülönbsége lesz az ellenségünk. És soha ne fotózzunk rossz kamerával. 

Hogy milyen lesz a végeredmény, ha ezeket nem tartjuk be, az bármelyik hirdetési portálon könnyen ellenőrizhető, a képek többsége ilyen. Márpedig a legjobb, legszebb lakás sem lesz igazán hívogató, ha rossz fotókkal próbáljuk eladni.

Milyen a jó fotó? Éles, világos, hangulatos. Minél drágább ingatlant árulunk annál reálisabb elképzelés, hogy ennél a pontnál egy profi segítségét vegyük igénybe, ha mi magunk nem vagyunk ügyesek ezen a téren. Az összeg, amit kifizetünk a néhány órás munkáért, busásan megtérül majd, amikor háromszor annyian akarják megnézni a lakást. 

Legtöbben persze magunk fényképezünk. Érdemes felkészülésképpen elmélyülni kicsit a lakberendezési blogok, pinterest albumok világában, hogy lássuk, milyen eredményt szeretnénk elérni. Elvégre nem véletlenül fáradtunk annyit a lakás felkészítésével. Ennek az Aranyhegyi lakásnak a tulajdonosai fényben fürdő képeket készítettek, aki megnézi, azonnal elképzeli, milyen jó lehet itt inni reggel a kávét. 

Nyolcadik lépés: meghirdetjük a lakást

Eljutottunk oda, hogy elkezdhetjük hirdetni a lakást. Itt már ne csússzunk el béna banánhéjakon: töltsük ki pontosan (és figyelmesen!!!) az adatlapot, figyeljünk az ár pontos megadására (nem mindegy, hogy ezer forintban vagy millió forintban kéri az oldal!), és írjunk informatív szöveget. A lehetséges hibákról ebben a cikkben részletesen írtunk. 

Kilencedik lépés: jönnek az érdeklődők

A célegyenesben vagyunk, hirdetésünk megjelent, és ha ügyesen készültünk elő és az árat sem lőttük súlyosan felül, szép számmal hívnak majd az érdeklődők. Hogyan mutassuk meg a lakást? A trükk: világosban és tömbösítve! 

A lakást mindenképpen természetes fénynél szeretnénk megmutatni, és olyan állapotban, ami a lehető legközelebb van a képeken látotthoz. Na de hogyan? Ott lakunk, akármilyen rendesek vagyunk is (pláne, ha nem), a hétköznapi helyzet és a fotókon szereplő állapot bizony nem ugyanaz. 

Ha tehetjük, jelöljünk ki fix napokat, például a szombatot, és időzítsük egymás utánra a potenciális vevőket. A kezdő időpont ne legyen túl korai, előtte legyen időnk kirakni azt a csokor virágot, egy ragyogóan tiszta törölközőt a csap mellé, és elpakolni az étkezőasztalról az otthoni irodát.

Teremtsünk jó illatot. Fontos pszichológiai fegyvertény, hogy a kellemes illatok kellemes érzelmeket hívnak elő. Az éppen sülő almás pite (azon túl, hogy elcsépelt) nem megvalósítható egy egész napos mutogatás során, de egy diszkréten elrejtett, nem erőszakos illatosító – vaníliás, kávés, karamelles jegyek előnyben – jó ötlet lehet.

Mostanra nem kevés munkát és némi plusz kiadást is vállaltunk azért, hogy a lakásunkat csúcsformába hozzuk. A befektetett energia viszont megtérül, ha a fentiek szerint jártunk el, gyorsabban találunk vevőt, magasabb árra számíthatunk, sőt, az sem ritka, hogy akár felfelé-licit indul majd az ingatlanért.  


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Húsvéti gasztroparádé: bárányburger, nyúl vadasan, mézes sonka

Húsvéti gasztroparádé: bárányburger, nyúl vadasan, mézes sonka

Ha nem otthon töltjük a húsvétot, akkor többnyire szállodákban. Milyen konyhaművészeti kínálatra és programokra számíthatunk?

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Mégis ráhúzta Moszkva a terrortámadást Ukrajnára

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Megint javított a forint, lehet szaladni a váltókhoz

Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Produkciós irodájuk is van már Mészáros Lőrincéknek

Már csak az a kérdés, hogy mi lesz a produkció. Mészáros Lőrinc a feleségének is konkurenciát alapított.

© 2024 (v2.202102)