Öreg hölgyek és rút kiskacsák: izgalmas alaprajzú fejújítandó lakások

Mindenkinek van valamilyen hobbija, van akinek több is. Nekem például az az egyik, hogy imádok lakáshirdetéseket nézni, és alaprajzok fölött töprengeni azon, hogyan alakítanám át az adott teret, hogy a végeredmény jobban használható legyen.

Talán nem vagyok ezzel egyedül, ezért ebben a válogatásban most kifejezetten a felújítandó, érdekes és/vagy kihívásos alaprajzú lakásokat szedtem össze. Lesz itt minden, fáradt idős hölgyek, rút kiskacsák és szörnyszülöttek, mind szerető új gazdáját várja. 

Teljesen érthetetlen alaprajz a Várnegyedben

Meglehetősen sokáig nézegettem ennek az első kerületi lakásnak a képeit és alaprajzát, de még mindig fogalmam sincs, hogyan állhatott elő ez az állapot. Az alaprajz önmagában is meglehetősen kihívásos a nappali ívelt falával – az biztos. De, hogy miképpen sikerült ebbe belebonyolítani azt az ék alakú konyhát??? 

Mindent összevetve, nem egyszerű feladat, a főfalakkal határolt hallhoz valószínűleg nemigen lehet hozzányúlni, miközben a 91 négyzetméteren nagyon fájdalmas a csaknem 20 négyzetméter halott tér a hall-közlekedő-előszoba tengelyen. De nincs lehetetlen feladat, egy jó építész garantáltan meglátja benne a tutit – és eltünteti azt az értelmezhetetlen alakú konyhát. 

Pedigrés házban csodás lakás várja szerető új gazdáját

A Katona József (és a Pannónia, az egykori Phönix – ma Raoul Wallenberg -, na meg a Tátra) utcában található Phönix-Turul ház története már önmagában is érdekes: a négy utca által határolt, nyolc lépcsőházból álló monstrumot az egykori Phönix Életbiztosító Társaság és leányvállalata, a Turul – Magyar Országos Biztosító Rt. építették egyetlen év alatt 1928-29-ben. Történetéről bővebben is olvashatnak itt és itt

Itt került eladósorba ez a 147 négyzetméteres, 5 szobás felújítandó lakás, amely a hat emeletes ház ötödik szintjén van. Sok mindent nem is érdemes mondani róla, a képek önmagukért beszélnek: annyi a szoba, mint a rosta lyuka, van vele feladat bőven, de a végeredmény egy csodálatos házban egy csodálatos lakás lesz. 

Dózsa György út, két lakásból összenyitott saroklakás

A Városliget mellett, a Dózsa György úton árulják ezt a 147 négyzetméteres, korábban két lakásból összenyitott saroklakást, aminek az alaprajza olyan, mintha egy kisgyerek legózta volna össze. Nem túl szabályos, de imádnivaló.  

Az alaprajzban mindesetre bőven van tartalék: két előszoba, két (a lakás méretéhez képest túl pici) konyha, négy szoba plusz egy hall, három erkély, ebből aztán tényleg akármit ki lehet hozni. A leírás szerint az utolsó felújítás 26 éve történt, épp időszerű, hogy valaki meglássa a hattyút a kiskacsában – ami egyébként most sem rút. 

Ferencvárosi zegzugos

111 négyzetméteres ez a Ferencvárosi lakás, amire ugyan ráfér egy alapos felújítás, viszont az alaprajza rengeteg lehetőséget rejt. Lehet belőle egy nagyvonalú nappali+két szobás, amelyben helyet kaphat egy gardrób és háztartási helyiség is, de ügyes térszervezéssel akár három hálót is bele lehet álmodni.

De ha valaki nagyon nagyot gondol, akár egy egy hálós, egy dolgozós, táncteremnyi nappalival rendelkező végeredmény is biztosan remekül állna neki.  

Tízszobás szörnyszülött – valaki gyorsan mentse meg ezt a csodás lakást!

Őszintén megmondom, elképzelésem sincs, hogyan, kinek a fejéből pattanhatott ki az az ötlet, hogy egy 100 négyzetmétes, 4,8 méteres belmagasságú, elképesztően gyönyörű házban található Alkotmány utcai lakásból létrehozza ezt a szörnyszülöttet. Ahogy arra nézve is csak ötleteim vannak, hogy vajon mire használhatták ezt a döbbenetet. Nem is tudom eldönteni, hogy a sírnivalóan ocsmány álmennyezet és a lukakra szabdalt tér fáj-e jobban, vagy az, hogy a hirdetés szerint a lakást két vagy három részre is lehet osztani.

Könyörgöm, valaki mentse meg ezt a csodát! Remélem, megveszi egy jóérzésű ember, és eltünteti a méltatlan galériázást, és csinál belőle egy hétnyelven beszélő luxuslakást úgy, ahogy azt a ház szelleme kívánná: hatalmas szobákkal, csodálatos belmagassággal.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Olyan találatot vihetett be Ukrajna, amilyet eddig még sosem

Péntek már az orosz-ukrán háború 786. napja volt. Esti hírösszefoglalónk.

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Megérkezett Pintér Sándorék következő csapása, retteghetnek a kórházakban

Ellenőrök érkezhetnek a magyar egészségügyi intézményekbe.

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ebben is első lett Orbán Viktor

Ez a hét is adott pár példát arra, hogy mennyire önjáró a miniszterelnök. A felelős szerkesztő jegyzete.

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Felvillanyozódik, ha meglátja, mit csinált a forint

Jó napja volt pénteken a forintnak.

© 2024 (v2.202102)