Szemtelenül alacsony rezsi, közvetlen Duna-parti lakások: ezt tudja egy energiaház

Néhány évvel ezelőtt a fenntarthatóság talán csak néhány habókos környezetvédő és tarisznyás belvárosi bölcsész hóbortja volt, mostanra azonban kiderült, nagyon is van értelme odafigyelni arra, mekkora a környezeti lábnyomunk. Ennek pedig meghatározó tétele az, hogyan lakunk, mennyire energiatakarékos az otthonunk. A kialakult új helyzetben már nem csak azokat foglalkoztatja ez a kérdés, akik amiatt aggódnak, milyen bolygót kapnak majd örökül az unokáink, hanem mindenkit, akinek havonta egyszer be kell fizetni a rezsiszámlákat.

A rapid változás jelentős hatást gyakorolt az ingatlanpiacra is, jóval keresettebbé váltak azok a lakások, ahol a tulajdonosok biztosak lehetnek abban, hogy havi kiadásaik nem szállnak el. Az olcsó fenntarthatóság tehát a kiemelt szempontok közé lépett elő, de önmagában mégiscsak kevés. Aki új építésű lakást keres, annak az is fontos, hogy leendő otthona hol helyezkedik el, mennyire alkalmas a környék kikapcsolódásra, bevásárlásra, ügyintézésre, na és persze: milyen a közlekedése.

A Kopaszi gát környékén nézelődők egy érdekes ajánlatra bukkanhatnak: egy most folyó fejlesztés során négy egyedi adottságú épület nő ki a földből a Duna partján. A két tízemeletes, és két 14 emeletes tömbből álló, 276 lakásosra tervezett beruházás tervezői mintha a jövőbe láttak volna, ami persze nem véletlen: a projekt – Kék Duna Rezidencia – megálmodója egy igazi passzívház rajongó ingatlanszakértő, aki már több kiemelkedően energiatakarékos épületet megvalósított az elmúlt években, méghozzá olyan egyedi megoldásokkal, amikkel a lakások árát a megfizethető szinten tudta tartani – hiszen egy “hagyományos” passzív épület négyzetméterára jellemzően 2 és 3 millió forint között van – ezt pedig (sajnos) hazánkban nem túl sokan engedhetnék meg maguknak.

A trükk a teljesen egyedi gépészet, amelynek alkotóelemeit a világ vezető gyártói szállítják, ám a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer a jobb hatékonyság és a szabályozhatóság érdekében a szokásos kettő helyett négy csővel működik majd, így egy időben tud mindent igényt kiszolgálni, és szobánként szabályozható lesz a kívánt hőmérsékletet télen-nyáron egyaránt.

Az AA++ hatékonyságot szolgálja a professzionális szellőzőrendszer is. Ezt úgy alakították ki, hogy maradéktalanul kicserélje, frissen tartsa a levegőt, ugyanakkor minimális mennyiségű hőt sugározzon az „utcára” a ház a szellőzés során. Ez az „energiaház” tehát nem csak gazdaságos, hanem zöld, környezetbarát is lesz!

 

Az itthon, a beruházó által kifejlesztett technológia azért is egyedülálló, mert a várható rezsi hihetetlenül alacsony lesz a beruházó ígérete szerint. Egy 80 négyzetméter körüli lakás teljes téli-nyári rezsije, beleértve a közös helyiségek fűtését-hűtését is(!) havonta 20 ezer forint alatt marad, a kisebb lakásoknál pedig értelemszerűen még alacsonyabb lesz.

A Kék Duna épületei közvetlen kapcsolatban állnak majd a folyóval, építészeti megoldásai, hatalmas üvegfelületei is rímelnek a Duna közelségére, a lakások tervezésekor pedig fontos szempont volt, hogy szinte minden otthon közvetlen kilátással rendelkezzen a vízre.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)