Otthon a borvidéken – eladó házikók és várkastélyok Tokaj-Hegyalján

Ha valakit megkérdezünk, melyik hazánk első számú borvidéke, szinte biztosan gondolkodás nélkül Tokajt említi. Pedig a Tokaj-Hegyaljai régió nem csupán emiatt érdekes. A terület a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található, és 2002 óta az ENSZ világörökségi listáján is szerepel, “Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj” néven. A borvidékhez 27 település tartozik, amelyek három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben találhatók.

Emiatt a környék messze nem csak a bor iránt érdeklődőknek érdekes, csodálatos természeti környezete, kiránduló- és túraútvonalai méltán népszerűvé teszik. Az utóbbi évtizedben pedig egyre többen tekintgetnek errefelé akkor is, amikor nyaralót keresnek, és néhány település – mint például Erdőbénye – már felkapottá vált. Egyre több errefelé a vendégház, ennek köszönhetően pedig szerencsére egyre többen is utaznak el az országnak ebbe a kevéssé ismert, ám gyönyörű csücskébe.

Az ingatlanpiacon nézelődők számára azért is lehet kiemelten érdekes a Tokaj-Hegyaljai régió, mert itt az árak még a földön járnak, akár a tízmillió körüli nagyságrendben is találni helyes – bár felújításra szoruló – házakat. Na meg persze minden mást is, ha valaki pont egy várkastélyra vágyna, annak is szerencséje lesz.

Tokaj, közvetlen folyóparti üdülőtelkek

Válogatásunkat kivételesen nem egy házzal, hanem egy üdülőtelekkel kezdjük, Közvetlen a Tisza partján, Tokaj üdülőövezetében található ez a 200 négyzetméteres, vízparti telek, amihez saját stég is tartozik.

Ha valaki nyaralóra vágyik, ez egy igazán nyerő ajánlatnak tűnik: egyben kapunk meg egy örök strandolási lehetőséget egy Natura 2000-es területen – beépíteni ezt tuti nem fogják – ráadásul mindezt Tokaj belvárosától néhány perc távolságra.

Erdőhorváti, gyönyörű, bár felújítandó parasztház 10 millióért

Erdőhorvátiban árulják ezt a 75 négyzetméteres parasztházat, ami egy hatalmas, több, mint 2 ezer négyzetméteres telken fekszik. A 10 milló forintos vételár manapság már szinte hihetetlen, persze az is igaz, hogy ezt a házat jócskán fel kell majd újítani. A kiinduló állapoton is látszik azonban, hogy mennyi szép részlete van, hogy mást ne említsünk, az eredeti fa mennyezet – ha használható állapotban van – sokmilliós tétel lenne, ha most szeretnénk megcsináltatni, és ha valahol van helye, egy ilyen lakban tényleg autentikus.

A Tolcsva patak partján fekvő Erdőhorváti tökéletes menedék lehet a városi embernek, a környék vadregényes, a táj gyönyörű, a falu bájos, és persze a legközelebbi pincesorért sem kell túl sokáig gyalogolni.

Erdőbénye, a felkapott falu

Méretében az előzőhöz hasonló, árában annak kétszerese ez az erdőbényei, 73 négyzetméteres ház, amely lényegesen jobb állapotban van, akár változtatás nélkül is használható. Ráadásul, a leírás szerint tartozik hozzá egy 80 négyzetméteres melléképület is, amit tetszés szerint alakíthat leendő új tulajdonosa, lehet itt nyári konyha, garázs vagy akármi más.

Erdőbénye a térség egyik legősibb települése, első írásos említése 1404-ből származik. Kevesen tudják, de Szirmay Ödön 1830-ban, Erdőbényétől 5 km-re, mélyen a hegyek között, egy fürdőtelepet épített ki, pavilonokkal, kastélyszerű fürdő- és vendégházzal. A 260 m-es tengerszint feletti magasságban lévő, klimatikus, magas hegyek által védett ásványos Erdőbénye-fürdő országosan ismert és látogatott gyógyfürdővé vált, ahol nem csak a korának legnépszerűbb báljait tartották, hanem teret adott a szabadelvű köznemeseknek is, melynek köszönhetően a reformkor egyik jelentős közéleti-szellemi helye is lett. Hosszú-hosszú szünet után a fürdő és az üdülőtelep az utóbbi évektől ismét látogatható.

Ha nagyban gondolkodna: várkastély Monokon

Ha valakinek esetleg több (sokkal, de tényleg sokkal több) négyzetméterre lenne szüksége, mint amit egy átlagos ház kínálni tud, annak is van egy remek ajánlatunk: egy csaknem 1500 négyzetméteres várkastély Monokon. A parádés ingatlannak már a története is érdekes, a kastély a falu központjában lévő domb tetején, reneszánsz stílusban, 1570–1580 körül épült a tehetős középnemes Monaky János megbízásából. Volt a kastély Hasszán temesvári pasa kezében, később Tököly Zsigmondé lett, majd az Andrássy család kezébe került.

A világháború után iskola működött benne, majd a helyi TSZ használta magtárnak. Mostanra a kastély és a hozzá tartozó cselédház is felújításra szorul. A leendő tulajdonos dolgát bizonyára nem könnyíti majd meg, hogy a folyamat során meg kell felenie a műemléki előírásoknak, de micsoda izgalmas projekt lehet ez!

Tarcal, Bor utcában a borvidéken

Hova máshova is költözhetnénk egy borvidéken, mint a Bor utcába? Ezt a tarcali házat legalábbis ott árulják. Öt hegyi út találkozásánál fekszik, és csodálatos panorámával rendelkezik.

A 110 négyzetméteres ház ideális alapanyag lehet olyanoknak, akik esetleg vendégház kialakításában is gondolkoznak. Az eredetileg 1930-ban épült ingatlanon szükség lesz jelentős átalakításokra, de a közvetlen környezet és a tágabb környék is alkalmassá teszi arra, hogy a befektetett munka és pénz sokszorosan megtérüljön.

 


Mfor.hu legfrissebb cikkei

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Megint célba talált az Ukrán Biztonsági Szolgálat Oroszországban

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Sóhajtottunk egy nagyot, mikor megláttuk a forintárfolyamot

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Brüsszel elfoglalása helyett kemény üzenetet kapott Strasbourgból Orbán Viktor

Jókora többséggel szavazta meg az Európai Parlament utolsó ülése az újabb lesújtó állásfoglalást Magyarországról.

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Nem figyelek a kampányra, megrögzött Fidesz-szavazó vagyok - megmondták a magukét a választópolgárok

Berúgták a kampányt a pártok, gyűlnek az ajánlások, egyre durvábbakat mondanak egymásra a szemben álló felek. Hogyan bírják ezt az emberek? Kiderül a videóból.

© 2024 (v2.202102)