Nem a méret a lényeg! A jól használható konyha ötparancsolata

Kis konyha, nagy konyha, régi konyha, új konyha, életünk során általában egy sor konyhával van közeli kapcsolatunk. Néhányat ezek közül szeretünk, másokat pedig utálunk – gyakran nehezen tudjuk megmondani miért. A titok nyitja pedig általában egyszerű: ösztönösen érezzük, ha egy konyha nem jól használható, anélkül, hogy ezt tudatosan megfogalmaznánk magunknak. Na de mitől lesz jó egy konyha? Nem a méret a lényeg, hanem az alábbi 5 szempont.

1. A titokzatos műveleti sorrend

Lakberendezők, belsőépítészek előszeretettel használják a misztikusan hangzó Műveleti Sorrend kifejezést, és az ő szájukból így, csupa nagybetűvel halljuk ezt az ismeretlen fogalmat. Pedig a jelentése nem valami bonyolult: arra utal, hogy a konyhai tevékenységeink során a folyamatoknak van egy logikus sorrendje, és ha a helyiség kialakítása ennek megfelel, jól használhatónak érezzük azt.

Mi is ez a sorrend? Először megérkezünk a bevásárlással és elpakoljuk, amit vettünk. Utána, amikor főzni kezdünk, előszedjük az alapanyagokat. Megmossuk amit kell, feldaraboljuk amit kell, majd betesszük a lábosba/tepsibe. Főzés közben kevergetjük, ízesítjük, végül pedig a koszos dolgok mennek a mosogatóba, mosogatógépbe.

Egy jól megtervezett konyha alkalmazkodik ehhez: van hova letenni a megvett holmit amíg bepakolunk a hűtőbe, szekrényekbe. Amikor elővesszük a főznivalót, van hova letenni a hűtő tartalmát, nem kell minden darabbal messze szaladgálni, ideális esetben a frigó és a mosogató közötti pultszakaszt tudjuk erre használni.

A megmosott dolgainkat ezután előkészítjük, erre a legpraktikusabb, ha a mosogató és a tűzhely között is van egy pultrészünk, ahol dolgozni tudunk. Főzés közben azt szeretnénk, hogy legyen hova pakolni a fakanalat, fedőt. Ha sütünk, szeretnénk a forró tepsit valahova letenni. Végül pedig mindent eljuttatni a mosogatóba, lehetőleg anélkül, hogy a koszos cuccokkal végiglocsolnánk az egész konyhát.

Az ideális munkasorrend tehát így néz ki: hűtő-pult-mosogató-pult-tűzhely- (pult). Ha konyhánk ehhez alkalmazkodik, és a fázisok között nem kell feleslegesen szaladgálnunk ide-oda, úgy fogjuk érezni, minden kézre áll. Amilyen logikusnak hangzik, annyira meglepő, hogy valójában milyen kevés lakásban érvényesülnek ezek az egyszerű szempontok.

És nem kell ám óriási hely ahhoz, hogy a konyha kialakítása okos legyen. Ebben a mindössze 41 négyzetméteres angyalföldi lakásban például látszik, hogy ugyanez piciben is remekül működik.

2. A  hely és a tárgyak viszonya

A második parancsolat sem agysebészet: a konyha mérete és a benne tárolt/használt tárgyak mérete/mennyisége legyen arányos.

Aki szeret főzni, biztosan ismeri az érzést, néha milyen nehéz ellenállni egy-egy új konyhai gépnek vagy kütyünek. Ahogy azt az érzést is valószínűleg mindenki jól ismeri, amikor a fiókot nem tudjuk kinyitni, mert annyira tele van, vagy amikor a szekrény aljából csak öt perc pakolással tudjuk elővenni a lábost, mert előtte ki kellett rámolni egy raklapnyi holmit.

Ha ez a helyzet, konyhánkban túl sok holmi van. Minél kisebb a hely, annál tudatosabbnak kell lennünk azzal kapcsolatban, mit engedünk be, és mit nem. Ha már nehezen férünk el, nincs más megoldás, mint nagy levegőt venni, és alaposan átválogatni a holmikat.

Egy újabb beszerzés előtt pedig a következő kérdéseket érdemes feltenni magunknak: milyen gyakran fogom ezt használni? El tudom kényelmesen tenni? Van már olyan eszközöm, amivel ugyanezt a funkciót el tudom látni? Létezik olyan eszköz/gép, ami nem csak ezt a funkciót tudja, de egyebeket is, így egyszerre kivált több másikat?

Az önmérséklet jutalma pedig egy szellős konyha, ez a lakás csak 42 négyzetméter, az alaprajzon és a képeken is látszik, hogy a konyha is aprócska, a patika rend miatt viszont mégis szép tágasnak érződik.

3. A takaríthatóság

Minél könnyebben takarítható egy konyha, annál használhatóbb. Ide tartoznak a felületek: a sima pultot lényegesen egyszerűbb tipp-topp állapotban tartani, mint a mozaikcsempe borításút, ahol a fugákba idővel akkor is beleülnek a használat nyomai, ha a fejünkön táncolunk. A sima szekrényajtót egyszerűbb letörölni, mint a mindenféle bemélyedésekkel díszítettet. Az üres pultot gyorsabb letörölni mint azt, aminek minden centije tele van pakolva gépekkel, tárgyakkal. És a padlóval is kevesebb gondunk lesz, ha burkolata strapabíró, és ha a konyhánk kialakítása olyan, hogy a véletlenül kifutott tejjel nem kell átszaladni az egészen, mire elérünk a mosogatóig.

Akármennyire is divat, praktikus (takarítási) szempontból a konyhaszigetre száműzött tűzhely gyakran nem telitalálat, ha a mosogató nincs ugyanabban a blokkban.

Ebben a belvárosi luxuslakásban igazán szép anyagokat használtak a konyha kialakításakor, látszik, mennyi pakolóhelyet rejt az épített konyhafal, és hogy milyen egyszerűen tisztán tarthatóak ezek az összefüggő, sima felületek.

4. A világítás

A legjobb konyha sem lesz a kedvencünk, ha nem látunk benne. A megfelelő világítás nagyon fontos, és ehhez nem elegendő a mennyezeti lámpa, ideális esetben a pultot és a tűzhelyet is meg tudjuk világítani. Minél több és erősebb fényű lámpánk van, annál könnyebben, pontosabban tudunk dolgozni, és annál kisebb a balesetek veszélye is. A megfelelő fény a rendrakásnál, takarításnál is nagyon jól jön. Ráadásul ez az a pont, ahol a rosszabb adottságok többnyire könnyen korrigálhatóak: ledes pultvilágítást már ezer helyen árulnak, ezeket a felső szekrény aljára ragasztva ott is teremthetünk fényt, ahol eddig nem volt.

5. Az én konyhám, az én váram

Mindenki számára ideális konyha nem létezik. Nem vagyunk egyformák, nem ugyanazokat a dolgokat szeretjük, nem ugyanazt és ugyanúgy főzzük, nem ugyanolyan gyakran vagy ugyanolyan sokáig főzünk. A tökéletes konyha mindig személyre szabott.

Van, akinek a gáztűzhely a kedvence, más a kerámiára vagy indukciósra esküszik. Egyes családokban főszereplő a kávéfőző, máshol hetente egyszer kerül elő. Egyikünk a robotgépet használja naponta, másikunk a fritőzt, a harmadik pedig a szendvicssütőt.

A számunkra legjobban használható konyha a fenti négy, általános elv mellett ezt az ötödiket is tükrözi: eszközeink, gépeink célja a mi családunk kiszolgálása, azt vegyük meg, ami nekünk jó, és azt tartsuk elöl, amit mi használunk naponta. Lehet, hogy egy insta fotón jól mutat a divatos gyümölcscentrifuga a pulton, de ha mi teázni szoktunk naponta, inkább a kevésbé menő, ám annál praktikusabb vízforralónak adjunk helyet.


Mfor.hu legfrissebb cikkei

A Duna Aszfalt hidat verhet, majdnem 300 milliárdért

A Duna Aszfalt hidat verhet, majdnem 300 milliárdért

A kormányzati portálra felkerültek a mohácsi Duna-híd megépítésére tett árajánlatok, és a Szijjártó Pétert megjachtoztató üzletember vállalkozása adta a legolcsóbbat.

Magyar Péter pártja a főváros vezetésébe tart, de kivel és hogyan?

Magyar Péter pártja a főváros vezetésébe tart, de kivel és hogyan?

Három kerületben is indulhat a Tisza Párt, és a fővárosi közgyűlésbe is szeretne képviselőt küldeni

Az EU-tagság hatalmasat segített Szlovákiának, de van, amiben mi jobban állunk

Az EU-tagság hatalmasat segített Szlovákiának, de van, amiben mi jobban állunk

Az uniós tagság számos előnnyel jár, de számszerűsítésére viszonylag ritkán vállalkoznak. Északi szomszédunk esetében a hatást igen jelentősnek találták a pozsonyi jegybank kutatói.

Kijózanul, ha meglátja a forint árfolyamát!

Kijózanul, ha meglátja a forint árfolyamát!

A forint csütörtök reggelre erőre kapott a főbb devizákkal szemben a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

© 2024 (v2.202102)